Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать

47.Модель поведінки під-ва-монополістичного конкурента.

Осн. теорії монополістичної конкуренції розробили в своїх працях англ. економіст Д.Робінсон та амер. вчений Є.Чемберлін.

Теорія монополістичної конкуренції Чемберлена.

Американець Є.Чемберлін - гарвардський професор. Книга "Теорія мон.конкуренції". Одне з її головних теоретичних положень в тому, що основною умовою володіння ринком, або суттю монополії є контроль над пропозицією, а отже над ціною, який досягається взаємозаміною конкуруючих товарів, тобто "диференціацією продукції". Виходячи з цього, вважає, що про становище всіх продавців правомірно говорити як про конкуруючих монополістів в умовах монополістичної конкуренції. Дійшов висновку, що еволюція конкурентної боротьби підвищує якість товарів. Введене ним поняття "мон.конкуренція" стало альтернативним поняттю "чиста конкуренція". Внесок Чемберліна в ек-ку - дуже великий. З урахуванням його теорії прихильники монополістичної конкуренції пристосовують її для нашого часу. Висунуте положення про збереження конкуренції при груповій монополіїї, яка передбачає розподіл сфер впливу на ринку між партнерами-конкурентами з метою реалізації диференційованої товарної продукції без зниження ціни до рівня обмежених витрат. Іншою рисою сучасної редакції теоретичних положень Чемберлена є розгляд поряд з диф-цією продукту, тобто його виключною ознакою, додаткових нецінових умов посилення монополістичної конкуренції, таких як: технічне вдосконалення, досягнуте окремим товаровиробником; особливе обслуговування покупців, які створюють фірмі респектабельну репутацію, тощо.

Монополістична конкуренція передбачає взаємне сполучення 2-х моделей ринку: досконалої конкуренції і чтстої конкуренції.

Монополістична конкуренція здійснюється тоді, коли відносно велика кіл-сть фірм конкурують між собою за продаж деференуійованого товару на ринку, де можлива поява нових продавців.

Характерними рисами монополістичної конкуренції є:

-товар кожної фірми є недосконалим замінником товару, що реалізується іншими фірмами;

-на ринку існує відносно велика кіл-сть продавців кожен з яких задовольняє невелику частину ринкового попиту;

-продавці при встановленні цін на свої товари або при визначені обсягів продажу не враховують реакцію своїх конкурентів;

- на ринку є умови для вільного входу та виходу.

48.Нецінова конкуренція.

Монополістична конкуренція – тип ринку, на чкому діє велика кількість невеликих постачальників, що конкурують між собою за продаж диференційованого товару.

На ринку з монополістичною конкуренцією фірми несуть витрати, пов’язані з поліпшенням якості існуючих або розробкою нових товарів. Фірмам це більш вигідно ніж конкурувати за допомогою зниження цін. Кожна фірма прегне досягти певного стану стабільності, коли її марка стає синонімом певного іміджу. Фірма прагне довести, що якість товарів відомих марок набагато вища ніж вартість конкуруючих товарів менш відомих фірм.

Поліпшення якості товарів окремою фірмою дозволяє їй одержувати прибуток певний час, доки її знахідки не будуть скопійовані фірмами-конкурентами.

Однак поліпшення товарів бувають лише поверховими, не суттєвими. Як тільки фірма досягає якісних змін на ринку, вона починає рекламну компанію. Все це здійснюється за рахунок витрат не цінової конкуренції.

Важливе значення мають витрати реалізації (сума витрат які несе фірма по просуванню товарів до споживача з метою впливу на обсяг продажу свого товару). Реклама, заохочення продавців, презентації та ін. заходи, щодо просування товарів включаються у витрати реалізації. Реклама може впливати на рівень попиту на товар фірми і на цінову еластичність цього попиту. Вона може також впливати на перехресну еластичність попиту стосовно цін на товари конкурентних фірм.

На криву витрат реалізації впливають також середні витрати, тобто витрати реалізації на одиницю випуску спочатку зменшується, а потім зростають завдяки зростанню рівня продажу. Витрати реалізації на одиницю випущеної продукції мають вигляд U-подібної кривої. Ця крива передбачає незмінність попиту на товар фірми. Витрати на рекламу конкуруючих фірм не залежать від суми, що витрачає дана фірма на свою рекламу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]