Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать

31.Пропозиція і з-н пропозиції.

П ропозиція (S)— це кількість товару, яку виробник бажає та може запропонувати на продаж в деякий проміжок часу за певних умов. Індивідуальна S — кількість товару, що може запропонувати окрема фірма. Ринкова S — всі виробники товару на ринку. Обсяг пропозиції — це кількість товару, яку виробник пропонує на продаж за кожним рівнем ціни в одиницю часу за певних умов. На S впливають цінові та нецінові фактори — ціна товару, ціна альтернативних товарів, ціни на ресурси, технологія виробництва, податки і дотації, інші. Закон пропозиції: чим вища ціна товару, за інших незмінних умов, тим більше стимулюється виробництво і продаж саме цього товару. Ціна для виробників є не витратами (як для покупців), а доходом. Тому продавець намагається виробляти товари з більш високою ціною. Залежність між високими цінами та збільшенням пропозиції є такою: за високих цін на продаж пропонується більша кількість даного товару, ніж за низьких цін. Крива пропозиції - це крива, що показує, який обсяг товару можуть та бажають виготовити та продати виробники за різними цінами в даний час. Крива S має додатний нахил. Це означає, що чим вища ціна товару, тим більший його обсяг буде запропонований до продажу і навпаки. Ф-ція S може бути виражена р-ням: Qs=f(P), де Qs-обсяг S; P-ціна одиниці товару.

32.Аналіз змін у пропозиції та в обсязі пропозиції.

Пропозиція (S)— це кількість товару, яку виробник бажає та може запропонувати на продаж в деякий проміжок часу за певних умов. Обсяг пропозиції — це кількість товару, яку виробник пропонує на продаж за кожним рівнем ціни в одиницю часу за певних умов. На пропозицію впливають цінові та нецінові фактори — ціна товару, ціна альтернативних товарів, ціни на ресурси, технологія виробництва, податки і дотації, стабільність законодавства та визначеність правового поля, специфічні фактори (кліматичні умови, зміна моди, психологічна мотивація тощо), інші можливі фактори (структура ринку, очікування щодо майбутніх економічних умов). S товару визначається всією кривою S. Переміщення кривої S вправо означає збільшення пропозиції до S1, а переміщення кривої S вліво, означає її зменшення до S2. Переміщення кривої пропозиції вправо від Sдо S1, чи вліво від S до S2 означає, що пропозиція збільшується чи зменшується при тій же ціні. Якщо жоден з факторів, що впливають на пропозицію не змінюється, а змінюється ціна товару, то відбувається переміщення по кривій S вгору чи вниз (при цьому змінюється не пропозиція, а обсяг пропозиції).

33.Еластичність пропозиції.

Еластичність пропозиції показує зв’язок між зміною ціни товару і обсягом його пропозиції. Коефіцієнт прямої еластичності пропозиції від ціни Еs

вказує, на скільки процентів зміниться обсяг пропозиції товару за зміни ціни на 1%

Цінова еластичність пропозиції визначається співвідношенням відсоткової зміни обсягу пропозиції відносно відсоткової зміни ціни.

Слід визначити, що визначення цінової еластичності пропозиції таке саме як і цінової еластичності попиту. Єдина різниця полягає в тому, що чутливість обсягу пропозиції до зміни ціни позитивна в той час, як чутливість обсягу попиту до зміни ціни на товар від’ємна.

Фактори, що впливають на ел-ть: 1.мобільність товаровиробника, гнучкість і рівень завантаження виробничих потужностей підприємства; 2.характер застосовуваної технології; 3.можливості мобілізації внутрішніх та зовнішніх джерел накопичення; 4.фактор часу для зміни обсягу пропозиції.

Фактор часу відіграє важливу роль у визначенні цінової еластичності пропозиції. Чим довший період часу, який може бути використаний для зміни обсягу пропозиції, тим більша її еластичність.

В теоретичній економіці важливе значення має взаємодія попиту і пропозиції-тобто ринкова рівновага.

Ринкова рівновага приводить до синхронізації цін попиту і пропозиції, що обумовлює рівно важність обсягу попиту і пропозиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]