Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать

34.Перехресна еластичність пропозиції.

Перехресна еластичність пропозиції-зміна пропозиції в залежності від зміни норми (ставки) процента на капітал; рівня (ставки) з\п; цін на сировину, матеріали, напівфабрикати, енергоносії та ін.

Коефіцієнт перехресної еластичності пропозиції (EXY) характеризує міру реакції обсягу пропозиції на один товар (X) на зміну ціни іншого товару (Y). EXY показує, на скільки процентів зміниться обсяг пропозиції на товар X за зміни ціни товару Y на 1%. Коефіцієнт перехресної еластичності пропозиції (EXY) обчислюється за формулою:

Для незалежних товарів EXY=0, для замінників, EXY>0, для взаємодоповнюючих товарів EXY<0.

35.Модель ринку досконалої конкуренції та її хар-ка.

Досконала конкуренція є найбільш виразною схемою ринкової стр-ри, яку можна використовувати для аналізу ек. процесів. Вона є ідеальним типом ринкової стр-ри, перевага якої полягає в тому, що завдяки її існуванню стає можливим чітке визначення сис-ми обмежень, з якими стикається фірма на шляху до максимізації прибутку.

РДК-це ринок, який відповідає умовам досконалої конкуренції.

Умови формування ринку досконалої конкуренції:

-ринок складається з великої кіл-сті продавців, кожен з яких продає стандартизовану прод-цію великій кіл-сті покупців.

-кожна фірма має дуже незначну частину у загальному випуску прод-ції, що поступає на ринок.

-фірма не цікавиться рішеннями своїх конкурентів, тому що вона не розглядає конкурентів, як таких що можуть обмежити її ринкову частину продажу.

- інформація про ціни, технології та ймовірний прибуток легко доступна, що позволяє гнучко реагувати на зміну ринкових умов.

-входження в ринок та вихід з нього не обумовлені ніякими перешкодами для продавців стандартизованої прод-ції, що забезпечує їм певну мобільність у викор-ні ресурсів.

36.Взаємодія попиту і пропозиції.

Конкурентна фірма –це фірма, яка продає свою продукцію на ринку досконалої конкуренції. Мета дія-сті конкурентної фірми-максимізація прибутку.

В умовах досконалої конкуренції не одна з фірм не може впливати на ринкову ціну товару, бо кожна з них має дуже незначну ринкову частку продажу, тому таку фірму можна характеризувати, як фірму, що приймає ціну як задану.

Крива попиту досконало-конкурентної фірми-це крива, яка відображає попит на про-цію окремої фірми, обсяг продажу якої не як не впливає на зміну ринкової ціни.

Графічно попит конкурентної фірми зображується у вигляді горизонтальної лінії. Він досконало еластичний за ринковою ціною. РИСУНОК НУЖЕН!!!!!!!!!!!!!!

Фірма, що приймає ціну-це продавець такого обсягу товарів чи послуг, який є занадто малим відносно їх загальної кіл-сті на ринку, щоб вплинути на ринкову ціну.

Конкурентна фірма може продати стільки, скільки бажає по ринковій ціні Р1, тому граничний доход MR конкурентної фірми буде дорівнювати ціні:MR=P

Фірма зацікавлена в додатковому доході, який може бути отриманий від продажу додаткової одиниці прод-ції.

Приріст додаткового доходу від продажу кожної додаткової одиниці прод-ції –це граничний доход MR. MR=q2-q1 РИСУНОК

Модель пропозиції виходить з припущення заданості її екон. поведінки на максимізацію прибутку.

Крива пропозиції конкурентної фірми показує, який обсяг випуску прод-ції буде виробляти та пропонувати фірма, щоб максимізувати прибуток.

Ринкова пропозиція, тобто пропозиція галузі, складається з обсягів пропозиції всіх фірм, що пропонують свою прод-цію на ринку по б-я можливій ціні.

Крива ринкової пропозиції отримується як рез-т додавання індивідуальних кривих.

Детермінантами ринкової пропозиції є:

-кіл-сть фірм у галузі

- середній розмір фірми у галузі

-ціни змінних ресурсів, що викор-ся фірмами

-технологія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]