Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
3.57 Mб
Скачать

17 Особливості визначення інвестиційних можливостей фірми.

Процес оцiнки доцiльностi капiталовкладень пов'язаний з оцiнкою вартостi кaпiталу. Не можна визначити вapтicть капiталу, доки не визначений розмiр бюджету капiталовкладень. Не можна визначити розмiр бюджету ка­пiталовкладень, доки не визначена вapтicть капiталу. Тому вapтicть капiталу та бюджет капiталовкладень повиннi визначатися паралельно.

Bapтicть капiталу є головним елементом у процесi оцiнки доцiльностi iн­вестицiй та капiтальному бюджетуваннi.

Капiтальне бюджетування являє собою процес планування витрат, пов'я­заних iз iнвестуванням в активи iз строком служби понад 1 piк. Чим ризико­ванiший проект, тим вища вapтicть його капiталу. Основним питанням при цьому е визначення коефiцiенту вартості, який необxiдно застосовувати у процесi доцiльностi капiталовкладень, тобто яке iз значень середньозваженої вapтocтi капiталу буде слiд використовуватися для оцiнки середнього ризику проекту.

Гранична вартість будь-якої статті визначасться як вартість iншої доданої одиницi цiєї cтaттi, наприклад, гранична вapтcть витрат виробництва - це витрати на одиницю додаткової продукцiї. Якшо фiрма намагається залучити бiльше нових грошових коштiв, вapтicть кожної грошової одиницi у деякiй точці почне зростати.

Граничною вартiстю капiталу (ГВК) називасться вapтicть одержання додаткової грошової одиницi у новому капiталi, середньозважена вартість останньої грошової одиницi нового капiталу, який отримує фiрма.

До того часу, поки у компанiї буде зберiгатися базове значення цiльової структури капiталу i поки вона не потребус залучення додаткового капiталу, й гранична вартість капiталу буде дорiвнювати середньозваженiй вapтocTi капiталу. Але як тiльки компанiя почне одержувати додатковi суми капiта­лу з будь-яких джерел протягом даного перiоду часу, вартість компонентiв й капiталу може почати зростати. У такому випадку середньозважена вартість кожної додаткової грошової одиницi (одиницi капiталу) почне збiль­шуватись. Точка, в якiй вiдбуваcrься зростання WACC, називасться точкою розриву - це грошова сума капiталу, який зможе отримати фiрма до того, як почне зростати й WACC.

При використаннi рiзної структури капiталу отримуються рiзнi точки розриву.

Найпростiша послiдовнiсть розрахунку графiкiв граничної вapтocтi капiталу (ГВК) реалiзуcrься в таких етапах:

  • визначення вcix точок розриву. Розрив вiдбувасться кожного разу, як тiль­ки вapтicть одного з компонентiв капiталу зростає;

  • визначення вapтocтi капiталу кожного компонента в iнтервалах мiж роз­ривами;

  • розрахунок середньозваженої вapтocтi цих компонентiв для отримання значень WACC у кожному iнтервалi.

Графiк граничної вартості капiталу (ГВК) фактично являє собою криву граничних витрат. Далi необщно побудувати графiк, що був би ана­логiчним графiку граничного прибутку. Це графiк iнвеетицiйних можли­востей (ІМ), який показує очiкувану норму прибутку на кожний iнвести­цiйний проект, тобто для кожної iнвестицiйної можливостi. Для цього за кожним проектом визначаеться норма прибутковоcтi та за отриманими значеннями будується графiк інвестиційних можливостей, який потім з’єднується з графіком WACC. Середньозважена вартість капіталу у точці, де крива графіка інвестиційних можливостей перетинає графік граничної вартості капіталу визначається як оптимальний бюджет капіталовкладень. І навпаки.

Процес оцінки доцільності інвестицій базується на застосуванні принципу: будь-яка фірма буде збільшувати масштаби своєї діяльності до точки, де її граничні прибутки дорівнюватимуть граничним витратам.

18. Методи оцінки ризику і прийняття інвестиційних рішень. Оцінювання ризиків інвестиційних проектів та їх вплив на ризик підприємства вцілому є одним з найважливіших елементів при обґрунтуванні доцільності інвестицій. При цьому ризик може враховуватись різними способами: 1) коригування сподіваних доходів по проекту (коли у процесі розрахунку показників беруть до уваги різні можливі варіанти надходжень і здійснюються через показники математичного сподівання; 2) Коригування дисконтної ставки, яка приймається при розрахунку показників ефективності проекту. На практиці для оцінки ризику інвестицій і прийняття інвестиційного рішення використовують два основні методи: 1. Аналіз та оцінка чутливості інвестиційного проекту. Цей метод дозволяє дати відповідь на питання, який вплив на показники ефективності проекту має зміна в певних межах окремого параметру ризику. 2. Аналіз та оцінка інвестиційного проекту з допомогою інвестиційного моделювання (корпоративної імітаційної моделі). Цей метод дозволяє визначити ефективність інвестиційних проектів з одночасним врахуванням ризиків спричинених такими факторами як високий рівень інфляції, структурної зміни в ціноутворенні, проблеми взаємних платежів і т.п. Така модель відображає реальну діяльність фірми і прогнозує реальні потоки надходження по проекту в різні періоди часу, крім того цей метод дозволяє, по-перше, враховувати одночасно вплив всіх параметрів ризику і, по-друге, враховує вплив кореляції цих параметрів між собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]