Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры мцп.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

168. Фактори, що визначають цінову чутливість споживачів

Звичайно виокремлюють 10 найбільш істотних чинників:

1) ефект існування товарів-замінників - зіставлення альтернатив споживання виливається в прийняття рішень на основі індивідуальних уявлень про наявність товарів-замінників і їхніх цін. Відбувається формування деякого загального уявлення про прийнятний рівень ціни на продукт даного призначення, тобто свого роду середньоринкової ціни байдужості.

2)ефект унікальності -чим унікальніший товар за своїми властивостями, тим меншою буде чутливість покупців до рівня його ціни, коли вони порівнюватимуть його з альтернативними товарами.

3) ефект витрат на зміну товарної марки - покупець оцінює новий товар на основі не тільки його корисності й ціни, а й з урахуванням витрат, що йому доведеться понести у разі переключення на цей новий товар.

4) ефект ускладнення порівнянь - На практиці оцінити реальні переваги товару часто вдається лише після його придбання й початку використання. У цьому разі непевність в одержанні бажаного результату також знижує чутливість покуп­ців до рівня ціни.

Вони продовжують купувати добре їм відомі товари з гарантованою якістю, що їх влаштовує.

5)ефект оцінки якості через ціну – актуальний для іміджевих та ексклюзивних товарів, а також у випадку коли покупець на здатен оцінити якість товару до придбання і керується припущенням, що висока ціна відповідає високій якості;

6)ефект високої ціни товару - На ринку споживчих товарів цей ефект виявляється через зіставлення родинами абсолютних величин витрат на покупку і свого доходу. Чим дорожче товар з погляду даного конкретного покупця, тим більше окупність зусиль з пошуку більш дешевої альтернативи, тим відповідно вище чутливість до рівня ціни. Для дешевих товарів такі зусилля просто нераціональні. ;

7)ефект вагомості кінцевого результату – наприклад: чим більше дефіцит на ринку кінцевих товарів, тим менш чутливі будуть виробники цих товарів до рівнів цін на сировину, матеріали і комплектуючі, що використовуються для виготовлення цих кінцевих товарів, і навпаки;

8) ефект поділу витрат на купівлю – наприклад, якщо покупець повинен сплатити суму за продукт цілком сам, то його чутливість до ціни значно вище, ніж у випадку, якщо частина витрат чи вся їх сума покривається фірмою, де він працює.

9) міра «справедливості» ціни - чинники, що формують уявлення про справедливість чи несправедливість ціни: -співвідношення поточної ціни з попередніми цінами; -співвідношення ціни даного товару з цінами подібних продуктів чи цінами, сплаченими в подібних ситуаціях; -роль товару у формуванні стандарту споживання.

10) ефект створення запасів - покупець реагує на несподівану зміну ціни порівняно з тим рівнем, на який він розраховував. Ця зміна руйнує його звичну модель поведінки і спонукає заради додаткової вигоди створювати запаси. Особливо це характерно для періоду високої інфляції.

169. Фіксовані ціни

Під час переходу суспільства до ринку з’являється така класифікаційна ознака, як ступінь свободи цін від впливу держави на їх визначення. Залежно від цієї класифікаційної ознаки вирізняють

вільні ціни, регульовані ціни, фіксовані ціни — прямо встановлюються державою в особі будь-яких органів влади й управління. Існують такі форми фіксування цін: прейскурантні ціни, «заморожування» ринкових вільних цін, фіксування монопольних цін. Такі ціни встановлюються в екстремальних умовах (у разі війни, стихійних лих, кризи в економіці, гострого дефіциту товарів та ін.) Ціни на окремі найважливіші, базові види товарів повинні регулюватися, а іноді й фіксуватися на певний період часу державою. До цих видів продукції можуть бути віднесені нафта й нафтопродукти, газ, електроенергія, хліб та інші.