Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры мцп.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

71. Індекс Ласпейреса.

Розрахунок середніх цін має сенс тільки для груп однорідних товарів, якщо ж група товарів неоднорідна (наприклад, група продовольчих товарів), тоді для оцінки динаміки цін використовують індекси.

Порівняння цін одного товару здійснюється за допомогою індивідуального індексу цін.

д е Рі0 — ціна i-гo товару в базисному періоді,

Рі1— ціна i-гo товару в звітному періоді.

Основною формою індексу цін для сукупності різнорідних товарів є агрегатний індекс. Найбільш широке практичне застосування знаходять дві інші їхні форми: у формулі Ласпейреса — середня арифметична форма, у формулі Пааше — середня гармонійна.

Переваги середньоарифметичної форми полягають у тому, що вона дозволяє більш легко робити сам розрахунок індексу і полегшує наступні його перерахунки. Зокрема, при розрахунку по середньоарифметичній зваженій формулі з базисними вагами (формула Ласпейреса) значно легше встановити ваги, досить мати дані про вартість продажів зазначених товарів у базисний період, тобто Р0Q0. Тому індекси цін у більшості розвинених країн будуються по середньоарифметичній зваженій формулі Ласпейреса. Чіткість інтерпретації, економічний зміст і зручність практичного розрахунку формули Ласпейреса зробили її дуже популярною для розрахунку індексу споживчих цін, що показує, у скільки разів змінилися б споживчі витрати в поточному періоді в порівнянні з базисним, якби при зміні цін рівень споживання залишався незмінним.

72. Методи дослідження ринкової кон’юнктури ринку і цінової динаміки.

Оцінка рівня цін — перший етап у статистичному вивченні цін. Рівень цін — узагальнюючий показник, що характеризує стан цін за визначений період часу, на визначеній території, по сукупності товарів і товарних видів із близькими споживчими властивостями. Можна оцінити індивідуальний, середній і узагальнюючий рівень цін.

Для сукупності однорідних товарів на підставі індивідуальних цін можна розрахувати середній рівень цін, що буде виступати як узагальнену характеристику для даної товарної групи. Вибір формули розрахунку середньої ціни залежить від наявності наявної додаткової інформації.

1. Середня хронологічна

де t — число місяців у періоді.

Застосовується в тому випадку, якщо моменти реєстрації цін однаково віддалені друг від друга, наприклад, фіксовані дані на початок кожного місяця.

2. Середня хронологічна зважена

Де Рсер і— середня ціна за період;

ti— число місяців у періоді.

Дана формула застосовується в тому випадку, якщо дати реєстрації цін розташовані нерівномірно.

3. Середня арифметична зважена

Формула застосовується в тому випадку, якщо реєструється кількість проданих товарів чи процентні співвідношення кількості проданих товарів:

де Q — кількість проданих товарів у натуральних одиницях виміру (метри, літри, кілограми і т.п.).

4. Середня гармонійна зважена

Дана формула застосовується в тому випадку, якщо відомі обороти в гривнях (товарообіг), що відповідають різним рівням цін, тобто як ваги використовується вартісний показник:

де P• Q — товарообіг у карбованцях.

Як вагу в даній формулі можна використовувати число днів торгівлі. У цьому випадку передбачається, що щоденний оборот у карбованцях практично не змінюється.

Показник рівня ціни може бути розрахований як відносна величина, що виражає купівельну спроможність грошового доходу споживачів (по окремих соціальних групах, у цілому по країні чи по окремих регіонах):

-відношення ціни (індивідуальної чи середній) до середнього грошового доходу населення;

-відношення вартості споживчого кошика до середнього грошового доходу населення.