Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры мцп.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

83.Наведіть головні критерії сегментації ринку.

Ринки розбивають на сегменти залежно від:

-статусу користувача: тих, хто ще не користується товаром; колишніх користувачів; потенційних користувачів; регулярних користувачів;

-інтенсивне споживання товару (слабкі, помірковані та активні споживачі);

-від ступеня прихильності до товарних марок.

Кожна фірма, яка сегментує ринок, робить свій внесок у методологію ринкової сегментації. Але вимоги, правила, принципи до сегментації ринку, з тим щоб вона була ефективною і дієвою, єдині, загальні для всіх товарно-ринкових ситуацій.

Споживчий  ринокце ринок кінцевих споживачів,  що  набуваютьтовари для особистого, домашнього або сімейного користування. Сегменти   споживчого   ринку  можуть  виділятися   на   основі регіональних  критеріїв,  демографічних  критеріїв   і   критеріївжиттєвого стилю споживачів.

85. Наведіть головні фактори, що впливають на рівень еластичності попиту. За допомогою характеристик цінової еластичності попиту виміряється кількісна, а іноді і якісна, реакція покупців на зміну ціни (вартісна чутливість).

Для визначення міри чутливості попиту на товари до змін у ціні використовується поняття еластичності попиту від цін. Вона визначається відношенням зміни величини попиту (у відсотках) до зміни цін (у відсотках). Загальним правилом є наступне: чим яскравіше виражена ступінь індивідуалізації товару (диференціація споживацької цінності чи вузька вибірковість реклами), тим у менших діапазонах змінюється цінова еластичність попиту на даний товар.

На рівень еластичності попиту впливають наступні фактори:

-Кількість і присутність замінників товару. Якщо споживач вважає, що існує безліч аналогічних товарів і послуг, з яких можна зробити вибір, то попит, імовірно, буде високоеластичним за ціною. Це означає, що у випадку підвищення цін на товар покупці звернуться до більш доступного за ціною замінника. Зниження цін збільшить реалізацію товарів, відверне покупців від конкурентів чи змусить їх зробити покупку; -Важливість і невідкладність потреби, що задовольняється товаром; -Наявність у товара необхідних для його використання доповнень; -Кількість споживаного товару; -Рівень грошових доходів і витрат споживачів; -Наявність конкурентів; -Використання підприємством заходів щодо стимулювання збуту. -Цінова еластичність залежить також від фактора часу. Попит на товар більш еластичний у тривалому тимчасовому періоді, ніж у короткому; у короткому ж інтервалі часу попит у залежності від ціни більш істотний, ніж у точці (мить часу).

86. Наведіть графічне зображення та дайте характеристику функції попиту, що характеризується "нормальним спадом обсягів продажу". За умови, що для розробки ринкової стратегії фірми звичайно задіяні всі інші інструменти маркетингової політики, то індивідуальна для кожного товару функція попиту (статистична залежність обсягів продажів від цін і, навпаки, цін від обсягів продажів у виді рівнянь, наприклад, простої регресії) показує, яку масу споживацьких цінностей може бути реалізовано за певний період часу за певними цінами .«Нормальний спад» - в умовах високих цін збувається принципово менше товарів, ніж в умовах низьких. Це стосується як лінійних, так і нелінійних залежностей (відносно результативної ознаки)Обсяг продажів Q як функція (результативна ознака) від змінної (причинний чинник) ціни р може бути заданий рівнянням простої регресії виду Q(p) = a + bр — суцільна пряма лінія, чи її нелінійною «флуктуацією» — пунктирні лінії.