Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры мцп.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

154. Стратегія підвищення ціни.

Рішення про підвищення ціни також є надзвичайно складним. Фірма, яка на це зважується повинна бути впевнена в готовності конкурентів іти за нею. Загалом ступінь цієї готовності залежить від поточних умов на ринку. Вони сприятливі, коли виробничі потужності завантажені повністю, а попит зростає. Так само як в умовах зниження ціни, фірмі перш ніж почати діяти необхідно оцінити наявність простору для маневру. У разі підвищення ціни припустиме скорочення продажу, яке зберігає попередній обсяг прибутку, розраховується так:

Якщо планується підвищення на 9 % за умови граничного прибутку 30 %, то

Передбачувана еластичн-ть зростає до (– 2,56).

Отже, щоб у результаті підвищення ціни прибуток зріс, еластичність ринк попиту пов. бути нижчою цього розрахункового значення.

Ціноутворення в інфляційній економіці. У період інфляції всі витрати зростають, тому підвищення ціни для підтримання нормальної рентабельності часто є обов’язковим. Завдання таким чином, полягає в тому, щоб підвищення ціни забезпечило, наприклад, такий самий рівень рентабельності, як і до початку інфляції. У разі прийняття подібних рішень треба рахуватися з можливим падінням попиту в результаті підвищення ціни.

Проте компенсації інфляційних ефектів може бути іноді досяг­нуто і без підвищення ціни, наприклад за рахунок зростання

продуктивності, яке компенсує зростання деяких витрат.

151. Середні ціни.

Оцінка рівня цін — перший етап у статистичному вивченні цін. Рівень цін — узагальнюючий показник, що характеризує стан цін за визначений період часу, на визначеній території, по сукупності товарів і товарних видів із близькими споживчими властивостями. Можна оцінити індивідуальний, середній і узагальнюючий рівень цін.

Для сукупності однорідних товарів на підставі індивідуальних цін можна розрахувати середній рівень цін, що буде виступати як узагальнену характеристику для даної товарної групи. Вибір формули розрахунку середньої ціни залежить від наявності наявної додаткової інформації.

1. Середня хронологічна

де t — число місяців у періоді.

Застосовується в тому випадку, якщо моменти реєстрації цін однаково віддалені друг від друга, наприклад, фіксовані дані на початок кожного місяця.

2. Середня хронологічна зважена

Де Рсер і— середня ціна за період;

ti— число місяців у періоді.

Дана формула застосовується в тому випадку, якщо дати реєстрації цін розташовані нерівномірно.

3. Середня арифметична зважена

Формула застосовується в тому випадку, якщо реєструється кількість проданих товарів чи процентні співвідношення кількості проданих товарів:

де Q — кількість проданих товарів у натуральних одиницях виміру (метри, літри, кілограми і т.п.).

4. Середня гармонійна зважена

Дана формула застосовується в тому випадку, якщо відомі обороти в гривнях (товарообіг), що відповідають різним рівням цін, тобто як ваги використовується вартісний показник:

де P• Q — товарообіг у карбованцях.

Як вагу в даній формулі можна використовувати число днів торгівлі. У цьому випадку передбачається, що щоденний оборот у карбованцях практично не змінюється.

Показник рівня ціни може бути розрахований як відносна величина, що виражає купівельну спроможність грошового доходу споживачів (по окремих соціальних групах, у цілому по країні чи по окремих регіонах):

-відношення ціни (індивідуальної чи середній) до середнього грошового доходу населення;

-відношення вартості споживчого кошика до середнього грошового доходу населення.