Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры мцп.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

106. Наведіть формулу розрахунку середньої арифметичної зваженої та вкажіть, коли доцільно застосувати що формулу.

Для сукупності однорідних товарів на підставі індивідуальних цін можна розрахувати середній рівень цін, що виступатиме як узагальнена характеристика для даної товарної групи. Вибір формули розрахунку середньої ціни залежить від наявності додаткової інформації. Формула простої середньої ціни майже не знаходить застосування, тому що при цьому не враховуються розбіжності у складі товару.

Середня арифметична зважена ціна:

де Q — кількість проданих товарів у натуральних одиницях виміру (метри, літри, кілограми тощо).

Формула застосовується, якщо реєструється кількість проданих товарів чи відсоткові співвідношення кількості проданих товарів.

107. Наведіть формулу розрахунку середньої гармонійної зваженої ціни та вкажіть, коли доцільно застосувати що формулу.

Для сукупності однорідних товарів на підставі індивідуальних цін можна розрахувати середній рівень цін, що виступатиме як узагальнена характеристика для даної товарної групи. Вибір формули розрахунку середньої ціни залежить від наявності додаткової інформації. Формула простої середньої ціни майже не знаходить застосування, тому що при цьому не враховуються розбіжності у складі товару. Середня гармонійна зважена ціна:

де PQ — товарообіг у гривнях.

Дана формула застосовується, якщо відомі обороти в гривнях (товарообіг), що відповідають різним рівням цін, тобто як ваги використовується вартісний показник.

Як вагу в даній формулі можна використовувати кількість днів торгівлі. У цьому разі передбачається, що щоденний оборот у гривнях практично не змінюється.

108. Наведіть формулу розрахунку середньої хронологічної зваженої ціни та вкажіть, коли доцільно застосувати що формулу.

Для сукупності однорідних товарів на підставі індивідуальних цін можна розрахувати середній рівень цін, що виступатиме як узагальнена характеристика для даної товарної групи. Вибір формули розрахунку середньої ціни залежить від наявності додаткової інформації. Формула простої середньої ціни майже не знаходить застосування, тому що при цьому не враховуються розбіжності у складі товару. Середня хронологічна зважена ціна:

Де Рсер— середня ціна за період; ti— кількість місяців у періоді. Дана формула застосовується, якщо дати реєстрації цін розташовані нерівномірно.

109. Наведіть характеристику закупівельних цін на с/г продукцію. Відповідно до класифікації цін за сферою товарного обігу, виділяють закупівельні ціни – оптові ціни, за якими реалізується с/г продукція с/г п-вами, фермами, населенням. На практиці закуп ціни для окремих господарств трансформуються в середні ціни фактичної реалізації, в яких ураховано ціни та кількість продукції, проданої по різних каналах реалізації. Закупівельні ціни – договірні (вільні) ціни, що встановлюються залежно від співвідношення попиту та пропозиції. За своїм складом скл з: - собівартості, - розміру прибутку, необх для продовж здійсн гсп д-ті в умовах ринкових відносин на основі простого й розширеного відтворення; - ПДВ. Найважливішим для розвитку с/г є питання забезпеч цінового паритету в обміні прод-єю між промисл-тю та с/г, еквівалентності цього обміну, недопущення цінового протистояння. Найвідчутніших ударів с/г зазнає під час інфляційного зростання цін, оскільки результати своєї праці воно реалізує раз на рік після збирання врожаю, а мат-тех ресурси купує протягом року в умовах постійного зростання цін. Тому щодо с/г необхідним є економ і соц. підтримування з боку держави – пільгові кредити, забезп мат-тех ресурсами тощо. Забезпечення цінового паритету, еквівалентності обміну між с/г та промисловістю має бути предметом пильної уваги з боку держави.