Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры мцп.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

150. Роль оцінки ризику рішень, що приймаються в ціноутворенні

При прийнятті цінового рішення про допустимість та доціль­ність конкретного ступеня ризику підприємство повинно поперед­ньо визначатися з видом продукції, яка пропонується ринку, та рівнем ціни на неї, а також з тими стратегічними зонами ринку, де воно планує вести маркетингову діял-ть. Процес прий­няття даного рішення повинен базу­ватися не на з'ясуванні наявності цінового ризику та його вели­чині, а на визначенні йм-ті того, що збитки від нього не будуть вище запланованого рівня. Осн. інструментарі­єм у процесі визнач. оптим. рівня ризику виступають абстрактна логіка та здоровий глузд. Це дозволяє мати певні га­рантії від комерц. прорахунків. Прийняття цінового рішення повинно базуватися на глибоко­му стратегічному аналізі ризикової ситуації. Вибір кон­кретного способу розв'язання проблеми цінової політики в цих умовах базується на основних принципах.

Сут­ність їх полягає в тому, що:

- втрати від ризику не повинні перевищувати реальні еконо­мічні можливості підприємства;

- великик. ризик недоцільн. заради малої вигоди;

- наслідки ризику треба передбачати.

Викор-ня розглянутих принципів у процесі маркетинго­вої діял-ті реально орієнтує підприємство на те, щоб воно при формуванні цінової політики завжди розраховувало на максима­льно можливий збиток від ризику. При цьому порівнюються від­повідні втрати підприємства з обсягом його фінансових ресурсів. Це дає змогу визначитися в тому, чи призведе даний ризик до незапланованих збитків або до банкрутства підприємства.

152. Система цін і ознаки, що лежать у її основі.

Усі чинні в економіці ціни взаємозалежні й утворюють єдину систему, що перебуває в постійному русі під впливом безлічі ринкових чинників. Ця система складається з окремих блоків взаємозалежних і взаємодіючих цін. Найбільш важливими й основними блоками єдиної системи цін є:

* оптові ціни;

* закупівельні ціни;

* роздрібні ціни.

Основні блоки цін у свою чергу містять у собі ряд підблоків. Так, блок оптових цін поділяється на два підблоки — оптові (відпускні) ціни Пва й оптові ціни пром-ті.

В основі взаємозв’язку всіх цін, що утворюють єдину систему, лежить принцип «сполучених посудин»: зміна цін в одному з основних блоків даної системи досить швидко перед-ся «ланцюжком» в усі інші блоки цін.

Провідну й визначальну роль у всій системі цін відіграють ціни на продукцію базових галузей промисловості. До них належать паливно-енергетичні галузі (вугільна, нафтова, газова, електроенергетика), а також галузі металургії. Так, зміна цін на енергоносії знаходить швидке відображення в рівні цін усіх без винятку галузей економіки. Великий вплив на ціни в галузях легкої і харчової промисловості справляє динаміка закупівельних цін на продукцію галузей сільського господарства.

Різні блоки цін, що входять у систему цін, мають не тільки прямий, а й зворотний зв’язок. Наприклад, підвищ. цін у паливному комплексі через певний час повертається в ці галузі у вигляді подорожчання матеріально-технічних ресурсів (машин, устаткування, електроенергії тощо), що споживаються ними.

Чим викликаний такий тісний взаємозв’язок і взаємозалеж-ть цін, що вход. у єдину сис-му? Він обумовл. в осн-му двома важл. обстав-ми:

1) усі ціни формуються на єдиній методологічній основі. Цією основою є закони вартості, попиту та пропозиції;

2) усі П-ва, вир-ва й галузі, господарська д-ть яких обслуговується цінами, взаємозалежні й утворюють врешті єдиний господ. комплекс.

Досить тісний зв’язок існує між системою цін та екон середовищем, у якому діють ціни. Це середовище включає: тов вир-во, різні форми власн-ті, конкур-ю, що і є основою ринк ек-ки.

Основою хар-ки сис-ми цін є такі показники, як рівень, структура та динаміка цін.