Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_UP.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
687.1 Кб
Скачать
  1. Загальні засади та критерії оцінки ефективності управління персоналом

Ефективність функціонування системи управління персоналом підприємства правомірно розглядати як частину ефективності діяльності підприємства в цілому. Сьогодні немає єдиного підходу до оцінки такої ефективності. Складність полягає у тому, що процес трудової діяльності працівників тісно пов'язаний із виробничим процесом та його кінцевими результатами.

Щоб краще зрозуміти суть поняття «ефективність управління персоналом» треба спочатку з'ясувати сутність понять «ефект» та «ефективність». Ефект - результат, наслідок яких-небудь причин, сил, дій. заходів, а ефективність - це здатність забезпечувати ефект.

Відтак, ефективність управління персоналом слід розуміти як характеристику якості, корисності управління людськими ресурсами на підприємстві; як здатність забезпечувати потрібний ефект у вигляді економічної вигоди для підприємства, удосконалення організації виробництва, праці та соціальної вигоди для працівників.

Оцінка ефективності управління персоналом - це систематичний, чітко формалізований процес, спрямований на визначення витрат і вигод, пов'язаних із використанням заходів і планів кадрової діяльності для порівняння їх результатів з підсумками роботи га цілями підприємства у минулому, а також підсумками інших підприємств.

Оцінка ефективності окремих планів і програм управління персоналом базується на визначенні рівня досягнення цілей фірми і виконанні відповідних завдань. Оцінка фокусує увагу на вирішальних аспектах, зокрема: якість виконання роботи, задоволеність працівників. їх плинність та прогули.

У якості основних критеріїв оцінки ефективності роботи служби управління персоналом виступають 2 групи критеріїв:

          1. Суб'єктивні: рівень співробітництва функціональних служб з відділом кадрів: думка лінійних менеджерів про ефективність роботи відділу; довірчі взаємовідносини з працівниками; швидкість та ефективність вирішення питань; оцінка якості інформації та порад, що надаються відділом вищому керівництву тощо.

          2. Об'єктивні: рівень виконання стратегічних планів керівництва відносно персоналу; оцінка дій відділу щодо досягнення цілей організації; середній час виконання завдань, вимог, замовлень відділом; співвідношення витрат відділу та чисельності обслуговуючого персоналу.

Усі показники оцінки роботи кадровгос служб можуть бути згруповані такті чином:

  • Показники економічної ефективності

© Рівень задоволеності працівників

© Непрямі показники ефективності роботи (якість праці, прогули, безпека праці, плинність)

  • Результати опитування працівників.

  1. Сутність економічної ефективності управління персоналом, її показники

Ефективність управління персоналом на підприємстві має три складових:

  1. Економічну ефективність - характеризує досягнення цілей підприємства за рахунок кращого використання трудового потенціалу.

  2. Організаційну ефективність - оцінює цілісність і організаційну сформованість підприємства.

  3. Соціальну ефективність - виражає виконання очікувань і задоволення потреб та інтересів працівників підприємства.

1. Кількісна оцінка економічної ефективності управління персоналом передбачає визначення витрат, необхідних для реалізації кадрової політики підприємства, а головним методом її аналізу є метод порівняння: з плановим рівнем, з досягнутим рівнем за попередні періоди, з аналогічними показниками інших організацій.

Розглянемо найважливіші показники, які можуть характеризувати економічну ефективність управління персоналом на прикладі промислового підприємства.

    1. Показник загальної продуктивності = відношення сукупного доходу від реалізації товарів та послуг до сукупних витрат на їх виробництво.

    2. Показник продуктивності праці = відношення обсягу виробленої продукції до середньооблікової чисельності персоналу.

    3. Показник продуктивності трудових ресурсів = відношення сукупного доходу, одержаного від реалізації товарів та послуг за певний період до сумарних витрат на персонал за цей період.

    4. Показник виконання плану з обсягу товарної продукції = відношення обсяг фактично виготовленої продукції до її запланованого обсягу * 100.

    5. Показник виконання плану з обсягу реалізованої продукції = відношення обсягу фактично реалізованої продукції до запланованого обсягу реалізації * 100.

    6. Показник виконання плану щодо суми доходу від реалізації продукції = відношення суми фактично одержаного доходу до запланованого * 100.

    7. Показник виконання плану з прибутку = відношення фактично одержаного балансового прибутку до його запланованої суми * 100.

    8. Рентабельність товарної продукції = відношення фактично одержаного балансового прибутку за певний період до повної собівартості товарної продукції* 100.

    9. Рентабельність реалізованої продукції = відношення прибутку від реалізації продукції до повної собівартості реалізованої продукції * 100.

    10. Рентабельність витрат на персонал = відношення фактично * одержаного балансового прибутку за певний період до сукупних витрат на персонал за цей період * 100.

Крім того можуть використовуватись такі показники як: © Відношення бюджету підрозділу підприємства до чисельності персоналу цього підрозділу;

• Вартісна оцінка розбіжностей у результативності праці кращих і середніх працівників, що виконують однакову роботу тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]