Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_UP.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
687.1 Кб
Скачать
  1. Поняття, причини, показники та методи скорочення плинності персоналу.

Плинність кадрів – це процес, що відображає сукупність звільнень працівників за власним бажанням, за порушення трудової дисципліни (надлишкова плинність).

Причини плинності кадрів:

1. пов’язані з сімейно-побутовими обставинами;

2. пов’язані з незадоволенням умовами праці;

3. пов’язані з порушенням трудової дисципліни.

Нормальною вважається плинність, якщо її коефіцієнт <5%.

Заходи щодо скорочення плинності:

- техніко-економічні;

- організаційні;

- виховні;

- соціально-психологічні;

- культурно-побутові.

Під трудовою дисципліною розуміють відношення до взаємної відповідальності працівників, які ґрунтуються на свідомому, добровільному виконанню ними правил поведінки у відповідності з їх трудовими функціями та обов’язками.

На стан дисципліни в колективі впливають:

- особливості організації праці і виробничого процесу;

- рівень матеріального і морального стимулювання;

- рівень механізації та автоматизації виробничих процесів;

- система планування і управління;

- рівень організації виховної роботи;

- рівень самосвідомості членів колективу.

За порушення трудової дисципліни може бути застосований тільки один з наступних заходів:

• звільнення;

• догана.

Зміцнення трудової дисципліни на підприємстві забезпечується за рахунок:

- своєчасного аналізу і оцінки стану трудової дисципліни;

- обліку робочого часу і контролю за його використанням;

- обліку порушень трудової дисципліни і прийняття відповідних заходів;

- організації заходів, спрямованих на зміцнення трудової дисципліни.

  1. Поняття трудової дисципліни, її чинники, та шляхи зміцнення

Трудова дисципліна — це встановлений нормами права порядок взаємовідносин учасників трудового процесу, що визначає точне виконання ними своїх трудових функцій. На підприємствах вона відповідно до ст. 140 КЗпП забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної праці, свідомим ставленням до праці, методами переконання, а також заохоченням за сумлінну працю. У трудових колективах створюється обстановка нетерпимості до порушень трудової дисципліни, суворої товариської вимогливості до працівників, які несумлінно виконують трудові обов'язки. Щодо окремих несумлінних працівників застосовуються в необхідних випадках заходи дисциплінарного і громадського впливу.

Трудова дисципліна полягає у точному, неухильному й сумлінному виконанні кожним працівником покладених на нього трудових обов'язків. Це правила поведінки праців­ників у процесі їх спільної праці, з яких складається внутрішній трудовий розпорядок підприємств, установ, орга­нізацій.

Трудова дисципліна як правнича категорія розглядається в аспектах, тісно пов'язаних між собою Як принцип трудового права дисципліна праці передбачає:

1) обов'язок працівника дотримуватися трудової дисципліни;

2) право роботодавця вимагати від працівника виконання обо-в'язків, установлених чинним законодавством про працю, трудовим договором.

Як елемент трудових правовідносин трудова дисципліна проявляється:

1) у встановленні обов'язку працівника згідно з трудовими правовідносинами підпорядковуватися дисципліні праці в організації, правилам внутрішнього трудового розпорядку;

2) в індивідуалізації (персоніфікації) трудових обов'язків у зв'язку з укладеним трудовим договором1.

Як фактична поведінка працівників - рівень дотримання працівниками організації внутрішнього трудового розпорядку в організації, дисципліни праці.

Як інститут трудового права - система правових норм, які:

1) регулюють внутрішній трудовий розпорядок в організації (ст. 142 КЗпП) та встановлюють трудові обов'язки працівників (ст. 139 КЗпП) і роботодавця (ст. 141 КЗпП);

2) оцінюють поведінку працівника у процесі праці: встановлюють види заохочення за успіхи в роботі та відповідальність за невиконання трудових обов'язків.

Трудова дисципліна - система правових норм, що регулюють внутрішній трудовий розпорядок, встановлюють трудові обов'язки працівників та роботодавця, визначають заохочення за успіхи в роботі й відповідальність за невиконання цих обов'язків.

Технологічна дисципліна праці - дотримання у процесі трудової діяльності встановлених законодавством технічних правил.

Виробнича дисципліна - дотримання трудової дисципліни, а також технологічної дисципліни, забезпечення ритмічної роботи організації, порядку на виробництві (рис. 12.13).

Методи забезпечення трудової дисципліни - способи забезпечення виконання працівниками та роботодавцем своїх обов'язків, передбачені трудовим законодавством.

Трудова дисципліна забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної роботи, свідомим ставленням до праці і застосуванням, у необхідних випадках, заходів дисциплінарного і громадського впливу.

Згідно зі ст. 88 КЗпП, нормальними умовами праці вважаються перераховані на рис. 12.14.

У ст. 140 КЗпП визначено методи забезпечення трудової дисципліни

1. Метод переконання - спосіб виховного впливу на працівників. У сучасних умовах набувають значення економічні й організаційні умови праці, регламентування взаємних прав та обо-в'язків сторін трудових правовідносин і матеріальне стимулювання сумлінної праці.

2.Метод заохочення - моральне та матеріальне заохочення за сумлінну працю, надання переваг і пільг працівникам, які успішно й сумлінно виконують свої трудові обов'язки.

3. Метод примусу - застосування до порушників трудової дисципліни, у необхідних випадках, заходів дисциплінарного і громадського впливу та матеріальної відповідальності за шкоду, заподіяну роботодавцеві внаслідок невиконання покладених на них трудових обов'язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]