Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Planuvannya_bilety.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
2.24 Mб
Скачать

15 Середні показники продуктивності і оплати праці

Для оцінки рівня та динаміки, контролю темпів росту заробітної плати та продуктивності праці розраховують середні показники:

а) продуктивності праці

1. Одного середньо-облікового працюючого ПВП:

Середня З/П одного працюючого

Середня З/П одного робітника

Кр – кількість робітників

Вс – виплати споживання

Середня З/П одного списочного працівника

Ксер.спис. – кількість середньосписочних працівників

Середня З/П в 1 відпрацьований людинодень

, Д – кількість днів

Середня З/П в 1 відпрацьовану людино-годину

16. Поняття організаційна культура, її зв'язок з кадровою політикою.

Кадрове планування є частиною робіт, що входять до структури пла­ну соціального розвитку. І якщо розрахунок необхідної кількості працюючих розглядається у відповідному розділі техніко-економічного плану, то вста­новлення джерел забезпечення підприємства кадрами, їх стабілізація і адаптація, професійний і посадовий ріст, раціональне використання кад­рів - все це завдання кадрового планування, кадрового управління.

У нових умовах господарювання функції кадрових служб, що реа­лізують вищеназвані задачі як частину соціального плану, слід конкрети­зувати в таких напрямках:

  • прогнозування, встановлення поточної і перспективної пот­реби в кадрах, джерел їх забезпечення, уточнення потреби в підготовці робітників, спеціалістів (учнівство, вільний найм, випускники профтехучилищ, технікумів, ВУЗів), розробка і ре­алізація заходів по формуванню трудового колективу;

  • організаційно-методичне забезпечення професійного, еконо­мічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів, плану­вання цієї роботи з врахуванням потреб виробництва, направ­лення керівників на навчання, стажування, навчання керівників первісних ланок передовим методам і формам роботи з кадра­ми;

  • планування і регулювання професійного, кваліфікаційного рос­ту кадрів, процесів їх вивільнення і перерозподілу.

Організаційна культура (ОК) підприємства як система елементів знаходиться в основі організаційного управління усіма чинниками виробництва (трудових, матеріальних, капітальних і інформаційних ресурсів). Сильна організаційна культура визначає функціонування підприємства як складної і відкритої системи. Вона є середовищем де структурні елементи створюють підгрунтя для стратегічного організаційного розвитку. ОК визначає моделі поведінки працівників організації в результаті реакції на будь-які змін внутрішнього та зовнішнього середовища.

Організаційна культура може розглядатися як процес і як явище. Як Результати діяльності будь-якого підприємства необхідно пов'язувати з організаційною культурою підприємства, оскільки вона є найважливішим системоутворюючим чинником виробництва. Як система елементів, корпоративна культура лежить в основі організації управління всіма чинниками виробництва (трудовими ресурсами, матеріалами, капіталом і інформацією). Проте тільки сильна організаційна культура обумовлює успішне функціонування підприємства як складної відкритої системи.

Головне ж стратегічне завдання управління трудовими ресурсами полягає в формуванні і актуалізації високого кадрового потенціалу, який буде здатний вирішувати будь-які задачі.

Виробничий, трудовий колектив складається з людей (керівники, підлеглі, авторитети, колеги), які представляють собою організаційну сис­тему, співдружність. Поведінка цих людей в їх взаємовідносинах формує організаційну культуру підприємства. Тому організація, з кадрової точки зору, дещо більше, ніж просто група людей. Це - група індивідів, об'єдна­них організаційними принципами, інтересами, процедурами, традиціями, особистими цінностями, формами повноважень та відповідальності.

Внутрішня культура організації формується через поведінку лю­дей, їх життєве кредо, позицію. Тому соціальний розвиток колективу пов'язаний з плануванням організаційної культури. Ключовим поняттям для визначення організаційної культури є людське середовище.

Культу­ра є продуктом дії:

  • підприємства як формальної організації, що має цільову фун­кцію;

  • окремих індивідів;

  • колективу і окремих соціальних груп;

  • зовнішнього середовища.

Всі інтереси, потреби, цільові функції, взаємовідносини, що існуванні. в межах економічної організації, фільтруються через людське сере­довище, свідомість і формують її організаційну культуру. Вона може бути представлена як система цінностей, покладених в основу корпоративної етики, яка пов'язує в одне різнопланові цінності організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]