Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Planuvannya_bilety.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
2.24 Mб
Скачать

47. Зміст платіжного календаря, касового плану.

Платіжний календар - це інструмент оперативного планування, який складається, як правило, на місяць з розбивкою на декади або тижні. У ньому визначаються очікувані на повний відрізок часу грошові надходження за всіма напрямами доходів і спроможність підприємства своєчасно виконувати всі свої фінансові зобов'язання.

У платіжному календарі фіксуються всі види грошових платежів та надходжень підприємств незалежно від їх джерел та напрямків викорис­тання, тобто показаний увесь грошовий оборот за певний проміжок пла­нового періоду.

Платіжний календар дає можливість фінансовим службам під­приємства забезпечити оперативне фінансування, виконання розра­хункових та платіжних зобов'язань, фіксувати поточні зміни платос­проможності підприємства. Він уможливлює спостереження за станом оборотних коштів та вказує на необхідність використання позикових та залучених коштів у плановому періоді.

Складення платіжного календаря дає змогу виявити недостат­ність коштів, з'ясувати причини такого становища, визначити відповідні заходи для запобігання фінансовим ускладненням.

Касовий план – це план обігу готівки підприємства, який необхідний для контролю за її надходженням і витрачанням. Він розробляється на квартал і у встановлений строк представляється до комерційного банку, з яким підприємство уклало договір про розрахунково-касове обслуговування. Касовий план складається за типовою формою і містить чотири розділи.

Перший розділ відображає надходження готівки на підприємство в плановому кварталі за конкретними джерелами надходження. В другому розділі показують види видатків підприємства готівкою .Третій розділ містить розрахунок виплат заробітної плати та інших видів оплати праці на плановий квартал з врахуванням всіх можливих утримань. В четвертому розділі заповнюється календар видач заробітної плати працівникам і службовцям, де у встановлені строки (конкретні числа місяця) вказуються суми виплат підприємству готівкою.

Платіжний календар складають на квартал із розбивкою по місяцях або на місяць із розбивкою по декадах.

48. Контролінг в системі заходів з підвищення ефективності виробництва.

Підвищення економічної ефективності є вирішальною умовою кількісного і якісного зростання суспільного виробництва.

Підвищення ефективності проявляється в прискоренні темпів рос­ту продуктивності праці, зниженні собівартості, підвищенні якості про­дукції, рентабельності виробництва та ін.

Під контролінгом розуміють функцію керівництва підприємством та підтримка ним, завдяки інформації, запланованого ходу виробничо-господарської діяльності. Це передбачає процес обробки даних, плану­вання, що орієнтоване на кінцеву мету, виробничі управлінські заходи. Контролінг передбачає збір та аналіз інформації, її використання при плануванні, фінансуванні, підготовці звітів, оцінці стану та надання від­повідних консультацій.

При цьому можна виділити чотири основні складові:

  • планування - вибір стратегії, політики і тактики досягнення результатів:

  • розрахунок витрат - види витрат, місце та носії, кількісне значення;

  • порівняння запланованого та фактичного стану - наявність відхилень, їх причина, необхідні заходи по усуненню або ней­тралізації;

  • звітність - письмова підготовка матеріалу з відповідними да­ними.

Процес контролінгу в виробничій сфері включає:

  • процес прийняття рішень тобто планування, передачу ре­зультатів до функційних відділів;

  • організацію і контролінг даних;

  • оцінку та підсумки;

  • внутрішню та зовнішню звітність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]