Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Planuvannya_bilety.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
2.24 Mб
Скачать

1.Бізнес-план як елемент обґрунтування пд.

Ринкові перетворення, ослаблення державних механізмів регулю­вання економіки, недоопрацьованість законодавчої бази привели до поглиблення інтересу до бізнес-планування, яке в практиці українського підприємництва стало розглядатися як інструмент стратегічного плану­вання, документ для ведення ділових переговорів з інвесторами, креди­торами. Абсолютизація значення бізнес-плану, підміна ним традиційної системи техніко-економічних планів є наслідком економічної малогра­мотності багатьох підприємців.

Бізнес-план слід розглядати як частину ділового проекту, як робо­чий інструмент, що використовується для вироблення загальної концеп­ції, генеральної стратегії ведення бізнесу, для планування оцінки і кон­тролю процесу реалізації бізнес-проекту, для залучення грошових кош­тів потенційних інвесторів.

Жорстко регламентованої форми та структури бізнес-плану не іс­нує; обсяг і рівень конкретизації розділів плану залежить від специфіки галузі, форм діяльності.

У найбільш повній мірі бізнес-проект знаходить своє відтворення в такій структурі бізнес-плану:

  1. резюме;

  2. опис підприємства та галузі;

  3. опис продукції;

  4. маркетинг і збут продукції;

  5. виробничий план;

  6. ризики та гарантії;

  7. фінансовий план;

  8. додатки.

Вибір методики розробки бізнес-плану, глибина та часовий горизонт, варіантність - залежать від мети, обсягів інвестицій, масштабів виробниц­тва виду діяльності, фінансового стану, наявності конкурентів та ін.:

Розробку бізнес-плану слід починати за півроку до початку реалі­зації бізнес-проекту.

Бізнес-план починається з титульної сторінки, на якій вказуються підприємство, час, місце, мету підготовки плану, меморандум про конфіденційність.

Анотація бізнес-плану дає стислу інформацію для знайомства з ним.

Резюме стислий виклад біз-пл. Це самостійний рекламний документ, в якому містяться основні положення і цифри всього пл..Пишеться після розробки всього б-пл. Опис п-ва. Дається аналіз поточного стану справ галузі, тенденції розвитку, місце п-ва. Наводяться дані,що харак-ть п-во (наявність та використання осн.фондів, технологічна структура). Опис продукції Опис переваг продукції над існуючою, попит, кількісні, якісні харак-ки, передбачувана ціна , витрати на вир-во, прибуток, стійкість попиту, можливість подальшого розвитку. Маркетинг і збут продукції. Оцінка ринкових можливостей п-ва. (ємкість ринку, конкуренти і.т.д) дає змогу розробити стратегію збуту, визначення життєвого циклу товару, визначення цінової політики. Виробничий план Які виробничі потужності необхідні, устаткування, тех.. схема вир-ва структ персоналу та ін..Організаційний план Дається харак-ка організац структури,яка вкл. установочні та нормативні положення, розподіл обов’язків , взаємодію підрозділів. Ризики та гарантії проводиться аналіз ризиків у зв’язку зі змінами ринкової ситуації, виділяючи критичні фактори: збут, ціни на сировину,продукцію,показники інфляції. і.т.д Фінансовий план Зведений баланс активів і пасивів, прогноз грошової готівки, зведений прогноз прибутку і видатків. На підставі розділів можна прогнозувати майбутній фінансовий стан, стійкість, плато спроможність, ліквідність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]