Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Planuvannya_bilety.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
2.24 Mб
Скачать

45. Фінансовий баланс. Зміст, призначення.

Більш ефективним і корисним щодо управління фінансовими ре­сурсами для підприємства будь-якої форми власності є фінансовий план, який складається у формі балансу доходів і видатків на заплано­ваний період ( без включення поточних надходжень і платежів, пов'яза­них із розрахунками з покупцями і постачальниками, з банками за корот­костроковими кредитами, а також з іншими доходами та витратами, які знаходять відображення у прибутку від звичайної діяльності до оподат­кування). Єдиної встановленої форми цього планового документа не іс­нує, але, як правило, баланс доходів і видатків складається зі збалансо­ваних між собою чотирьох розділів:

  • доходи та надходження коштів;

  • витрати та відрахування;

  • платежі до бюджету;

  • асигнування з бюджету.

У першому розділі "Доходи та надходження" згруповані всі джере­ла надходжень фінансових ресурсів, у другому розділі балансу "Видатки та відрахування" зібрані всі видатки, джерела фінансування яких визначені у першому ( а також чет­вертому) розділах. Третій і четвертий розділи містять платежі підприємства у держав­ний бюджет, у тому числі податок на прибуток, ПДВ, акцизний збір, а та­кож суму асигнувань з бюджету.

Далі в балансі доходів і витрат визначається сума перевищення платежів у бюджет проти асигнувань із бюджету. Якщо баланс доходів і видатків складено правильно, то різниця між першим і другим розділа­ми балансується цією величиною.

Метою складання Балансу є надання користувачам повної правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

46. Оперативне фінансове планування.

Оперативне фінансове планування служить засобом забезпечення стійкого фінансового стану підприємства, укріплення його економіки, створює умови оперативного маневру власними та позиченими коштами.

Оперативне фінансове планування необхідне підприємству з ме­тою контролю за фактичним надходженням грошових коштів на поточний рахунок та витрачанням коштів у процесі господарської діяльності, вико­нання поточного фінансового плану. Це пов'язано і з тим, що фінансове забезпечення підприємницької та інвестиційної діяльності відбувається за рахунок власних та залучених коштів, що потребує повсякденного ефек­тивного контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів.

Оперативний фінансовий план передбачає складання балансу надходжень та видатків, платіжного календаря, кредитного плану-заявки та касової заявки.

Чинна система і строки платежів до державного бюджету, порядок розрахунків з постачальниками, строки виплати заробітної плати робіт­никам і службовцям, умови сплати позичкових боргів банкам вимагають від підприємства постійно враховувати співвідношення обсягу коштів, що надходять, з їх витратами не лише в цілому за певний період (рік, квартал, місяць), а з урахуванням конкретного часу їх надходження і потреби в них. Тобто, підприємство цікавить стан фінансових ресурсів не тільки за певний період, а й на конкретну дату. Таку інформацію під­приємство може отримати, складаючи платіжний календар.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]