Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Planuvannya_bilety.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
2.24 Mб
Скачать

25 Формування та використання фонду дивідендів та резервного фонду

Резервний фонд підприємства (страховий, гарантійний) створюється після утворення 1-го,2-го. Ствотрюється для фінансування витрат, які не могли бути передбачені і пов'язані з не­обхідністю збільшення обігових коштів, придбання технологічного устат­кування, покриття витрат, що виникли в результаті надзвичайних обста­вин, як джерело додаткового фінансування витрат по кошторисах фон­дів споживання і нагромадження та ін.

Нарахування ведуться щоквартально від прибутку, що залишаєть­ся в розпорядженні підприємства.

Його величина не може бути більше 5% нормативу власних оборот­них коштів або 5% прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства.

Подальше вдосконалення методики розрахунку фондів, правиль­ний вибір фондоутворюючих показників підніме роль розглянутих фон­дів стимулювання в підвищенні ефективності виробництва.

Фонд дивідендів створюється, якщо є кошти після утворення перших трьох. Він передбачений для виплат по акці­ях трудового колективу. На практиці використовують такі методи нараху­вання дивідендів:

  • метод збільшення дивіденду на акцію;

  • метод постійного дивіденду на акцію;

  • метод виплати регулярного дивіденду плюс приплати.

Перший метод передбачає певний темп зростання дивідендів у вигляді щорічного фіксованого проценту.

Другий - полягає у виплаті певного постійного відсотка від при­бутку. Величина прибутку не є постійною; коливається і частка прибутку, що розподіляється по акціях.

Третій - встановлюється постійний низький рівень дивідендів, який може бути виплачений у найменш сприятливі роки і здійснюються доплати до нього в роки успішної роботи.

Вибір методу нарахування дивідендів залежить від економічного та фінансового стану підприємства.

Дивіденди нараховують від нерозподіленого прибутку, тому перед їх виплатою необхідно переконатись, що грошових засобів досить. Сплачувати дивіденди підприємства можуть як готівкою, так і акціями.

Величина фонду встановлюється залежно від кількості акцій та рівня дивіденду.

Ф=∑Какц*Д

∑Какц- кіль-ть акцій

Д- величина дивіденду

26 Методологічні основи та та вихідні дані складання плану природоохоронної діяльності.

Планування природоохоронної діяльності підприємства повинно охоплювати всі його матеріальні ресурси, стадії кругообігу (споживання, вторинні ресурси, утилізацію відходів), забезпечувати погоджені взаємодії систем управління (планування, фінансування, ціноутворення, економічне стимулювання), комплексний підхід до рішення проблем на всіх рівнях уп­равління виробництвом, чітку орієнтацію всіх ланок на кінцеві результати.

Методичну основу планування запроваджень плану складають:

- система діючих методів планування;

  • техніко-економічне і екологічне обґрунтування запроваджень, їх ефективність;

  • системний підхід.

Вихідними даними служать результати аналізу діяльності підпри­ємства в природоохоронному напрямку за звітний період та завдання на плановий, система науково-обґрунтованих норм і нормативів, обґрунту­вання потреби в капіталовкладеннях, наявність фінансів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]