Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Planuvannya_bilety.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
2.24 Mб
Скачать

40 . Задачі та зміст фінансового плану.

Фінансове планування визначає найважливіші показники, пропор­ції та темпи розширеного відтворення, є основною формою реалізації го­ловних цілей підприємства. Перспективне планування включає розробку фінансової стратегії підприємства та прогнозування його фінансової ді­яльності. За умов ринкової економіки, самостійності підприємств, їхньої відповідальності за результати діяльності виникає об'єктивна необхід­ність визначення тенденцій розвитку перспективних фінансових можли­востей. Метою планування фінансів є визначення можливих обся­гів надходження грошових коштів і їх витрачання в плановому періоді.

Фінансове планування є необхідним для фінансового забезпе­чення розширення кругообігу виробничих фондів, досягнення високої результативності виробничо-господарської діяльності, створення умов, які забезпечили б платоспроможність та фінансову стійкість підприємс­тва. Ринок ставить високі вимоги до якості фінансового планування, ос­кільки нині за негативні наслідки своєї діяльності відповідальність нес­тиме саме підприємство. За нездатності врахувати несприятливу і рин­кову кон'юнктуру підприємство стає банкрутом і підлягає ліквідації з від­повідними негативними наслідками для засновників.

Основними завданнями фінансового планування на підпри­ємстві є:

- забезпечення виробничої та інвестиційної діяльності необхід­ними фінансовими ресурсами;

  • установлення раціональних фінансових відносин із суб'єктами господарювання, банками, страховими компаніями,

  • визначення шляхів ефективного вкладення капіталу, оцінка раціонального його використання;

  • виявлення та мобілізація .резервів збільшення прибутку за ра­хунок раціонального використання матеріальних, трудових та грошових ресурсів;

  • здійснення контролю за утворенням та використанням пла­тіжних засобів.

Фінансове планування дає змогу розв'язати такі конкретні питання:

  • які грошові кошти може мати підприємство в своєму розпорядженні;

  • які джерела їх надходження;

  • чи достатньо фінансових ресурсів для виконання певних завдань;

- яка частина коштів має бути перерахована в бюджет, позабюд­жетні фонди, банкам та іншим кредиторам;

- який порядок розподілу та використання прибутку на підприємстві;

- як забезпечується реальна збалансованість планових витрат і до­ходів підприємства на принципах самоокупності та самофінансування.

Фінансовий план можна розглядати як завдання по окремих по­казниках, а також як фінансовий документ, що забезпечує взаємозв'язок показників розвитку підприємства з наявними ресурсами, взаємодію су­купності вартісної оцінки коштів, що беруть участь у відтворювальних процесах і у процесах обігу грошового капіталу.

Фінансовий план підприємства складається з наступних розділів.

  1. Розрахунок потреби в обігових коштах.

  2. Доходи та надходження.

  3. Витрати та відрахування.

  4. Кредитні взаємовідносини.

  5. Взаємовідносини з бюджетом.

  6. Фінансовий баланс підприємства.

  7. Розподіл та оподаткування прибутку.

Річний фінансовий план складається на основі аналізу фінансо­вої діяльності підприємства за минулий рік з врахуванням всіх визначе­них у процесі аналізу резервів.

Для здійснення фінансового планування використовуються нас­тупні методи: балансовий, нормативний, розрахунково-аналітичний, оп-тимізації планових рішень, економіко-математичного моделювання.

Зміст балансового методу полягає в тому, що балансуються не тільки підсумкові показники доходів і витрат, а для кожної статті вит­рат зазначаються конкретні джерела покриття.

Сутність нормативного методу фінансового планування полягає в тім, що на основі встановлених фінансових норм та техніко-е-кономічних нормативів розраховується потреба суб'єкта підприємниць­кої діяльності у фінансових ресурсах та визначаються джерела цих ре­сурсів. Згаданими нормативами є ставки податків, ставки, зборів та внесків, норми амортизаційних відрахувань, норми оборотних коштів.

За використання розрахунково-аналітичного методу пла­нові фінансові показники розраховуються на підставі аналізу фактичних значень, які беруться за базу та їх зміни в плановому періоді.

Оптимізація планових рішень полягає в розробці варіантів пла­нових розрахунків для того, щоб вибрати з них найефективніший. Відтак можуть використовуватися різні критерії відбору:

• максимум прибутку (доходу) на грошову одиницю вкладеного капіталу;

  • економія фінансових ресурсів, тобто мінімум фінансових витрат;

  • економія поточних витрат;

  • мінімум вкладення капіталу за максимально ефективного ре­зультату;

  • максимум абсолютної суми одержаного прибутку.

Розробка фінансового плану - це заключний етап фінансового планування. Для його складання потрібно мати всі плани виробничо-господарської діяльності підприємства, а також зробити всі розрахунки фінансових ресурсів, а саме:

  • розрахунок планового приросту нормативу власних оборот­них коштів і джерел його покриття;

  • розрахунок обсягу і джерел капіталовкладень;

  • розрахунок надходжень ПДВ і його сплати до бюджету та ін.;

  • план прибутку і його використання;

-план надходження та використання амортизаційних відраху­вань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]