Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Planuvannya_bilety.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
2.24 Mб
Скачать

41.Планування норм та нормативів обігових коштів.

Розрахунок нормативів обігових коштів здійснюється з викорис­танням наступних методів:

1)метод прямого рахунку - базується на детальному розрахунку потреби обігових коштів шляхом визначення норм запасу в натуральному виразі або в днях; Метод прямого розрахунку забезпечує розробку обґрунтованих норм і нормативів на кожному підприємстві з урахуванням багатьох факторів, які пов'язані з особливостями постачання, виробництва та реалізації продукції.

2)метод статистико-аналітичний - базується на визначенні потрібних обігових коштів, виходячи з звітних даних за мину­лий період; Аналітичний метод нормування відображає практику організації виробництва, постачання та збуту продукції. Суть його в тому, що при аналізі ТМЦ коригуються їх фактичні запаси і виключаються непотрібні, надлишкові цінності.

3)метод коефіцієнтів, який базується на збільшенні або змен­шенні діючих нормативів обігових коштів в залежності від змі­ни обсягу виробництва. Економічний (коефіцієнтний) метод. В обчислений методом прямого розрахунку норматив на поточний рік вносять поправки на зміну об’ємів виробництва, яка планується і на прискорення оборотності коштів.

З наведених методів найбільш точним можна вважати перший ме­тод, але він найбільш трудомісткий.

Відповідно до діючої інструкції, нормування обігових коштів поля­гає в розробці та встановленні на підприємстві норм та нормативів обі­гових коштів.

Норма обігових коштів - максимально допустиме значення аб­солютних витрат матеріальних засобів, що виражена у виді кількості днів запасу, тривалості циклу та ін.

Норматив обігових коштів - мінімально необхідний підприємс­тву розмір оборотних коштів для його нормального функціонування.

Норми обігових коштів залежать від умов постачання та збуту, від­даленості від споживачів, швидкості перевезення, тривалості циклу, систем та форм розрахунків, швидкості документообігу та інших умов.

42. Джерела формування обігових коштів.

За джерелами формування обігові кошти поділяються на власні та прирівнюванні до них (стійкі пасиви), позикові.

Власні обігові кошти представляють собою суму, мінімально не­обхідну для нормального функціонування виробництва. Ці кошти виді­ляються для створювання мінімальних запасів:

  • сировини, матеріалів, палива, інструментів, запасних частин;

  • незавершеного виробництва;

  • покриття витрат майбутніх періодів;

  • створювання запасів готової продукції;

  • грошових коштів на поточному рахунку в банку.

Прирівняні обігові кошти до власних (стійкі пасиви) представля­ють собою кошти, які не належать підприємству, але створюються в ре­зультаті діючого порядку розрахунків, заборгованості підприємства по зарплаті своїм працюючим, заборгованості постачальникам сировини, резервів на покриття наступних платежів, коштів з амортизаційного фонду на запаси матеріалів для капітального ремонту.

Позичені кошти представляють собою позики банку на створю­вання сезонних, понаднормативних запасів сировини та палива, відван­тажену готову продукцію, несплачену покупцем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]