Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodologiya.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
120.92 Кб
Скачать

14. Контент-аналіз

Контент-аналіз — (по кількості згадувань назви у тексті) - метод досліджень текстів чи іншої подібної інформації, систематична процедура, метою якої є об'єктивний аналіз змісту будь-якого тексту.

Контент-аналіз - метод якісно-кількісного аналізу змісту документів з метою виявлення або вимірювання різних фактів і тенденцій, відображених у цих документах. Особливість контент-аналізу полягає в тому, що він вивчає документи в їх соціальному контексті. Може використовуватися як основний метод дослідження (наприклад, контент-аналіз тексту при дослідженні політичної спрямованості газети), паралельний, тобто в поєднанні з іншими методами (напр., у дослідженні ефективності функціонування засобів масової інформації), допоміжний або контрольний (напр., при класифікації відповідей на відкриті запитання анкет). Не всі документи можуть стати об'єктом контент-аналізу. Необхідно, щоб досліджуваний зміст дозволив задати однозначне правило для надійного фіксування потрібних характеристик (принцип формалізації), а також, щоб цікавлять дослідника елементи змісту зустрічалися з достатньою частотою (принцип статистичної значущості). Найчастіше в якості об'єктів дослідження контент-аналізу виступають повідомлення преси, радіо, телебачення, протоколи зборів, листи, накази, розпорядження і т.д., а також дані вільних інтерв'ю і відкриті запитання анкет. Основні напрямки застосування контент-аналізу: виявлення того, що існувало до тексту і що тим чи іншим чином отримало в ньому відображення (текст як індикатор певних сторін досліджуваного об'єкта - навколишньої дійсності, автора або адресата), визначення того, що існує тільки в тексті як такому (різні характеристики форми - мова, структура, жанр повідомлення, ритм і тон мови); виявлення того, що буде існувати після тексту, тобто після його сприйняття адресатом (оцінка різних ефектів впливу).

15. Дискурс аналіз

Дискурс-аналіз – знаходження єдиної певної ідеї у різних текстах.

Дискурс-аналіз - сукупність методик і технік інтерпретації різного роду текстів чи висловлювань як продуктів мовної діяльності, що здійснюється у конкретних суспільно-політичних обставинах і культурно-історичних умовах. Тематичну, предметну і методичну специфіку таких досліджень покликане підкреслити саме поняття дискурсу, під яким розуміється соціально обумовлена ​​і культурно закріплена система раціонально організованих правил слововживання та взаємовідносини окремих висловлювань у структурі мовної діяльності

Дискурс-аналіз - Форма текстового аналізу, мета якого полягає в показі структури дискурсу і дискурс-формування. Такий аналіз має "правила формування", що відрізняють його від інших дискурсів. Дискурс-аналізу можуть піддаватися цілі тексти або частини текстів.

Дискурс - об'єкт міждисциплінарного вивчення. Крім теоретичної лінгвістики, з дослідженням дискурсу пов'язані такі науки та дослідницькі напрями, як комп'ютерна лінгвістика і штучний інтелект, психологія, філософія і логіка, соціологія, антропологія та етнологія, літературознавство і семіотика, історіографія, теологія, юриспруденція, педагогіка, теорія і практика перекладу, комунікаційні дослідження, політологія та ін. Кожна з цих дисциплін підходить до вивчення дискурсу по-своєму, проте деякі з них мали істотний вплив на лінгвістичний дискурсивний аналіз. Особливо це стосується соціології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]