Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodologiya.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
120.92 Кб
Скачать

29. Методи прогнозування

Прогнозування – це метод, в якому використовується як накопичений минулий досвід, так і поточні припущення щодо майбутнього з метою його визначення.

Види прогнозів:

  • Економічні

  • Розвитку технологій

  • На основі опитувань і дослідів

  • Соціальне прогнозування – передбачення змін у соціальних відносинах

Методи прогнозування:

  • Неформальні (прогнози, основані на письмових джерелах (радіо, ТБ, постачальники, споживачі…))

  • Кількісні (для прогнозування, якщо є підстави вважати, що діяльність у минулому мала якісь переваги і може бути використана і в майбутньому (аналіз часових рядів; каузальне моделювання)

  • Якісні:

  • Думка журі ( виведення єдиного знаменника з думки журі)

  • Сукупна думка

  • Модель очікування (певний прогноз, що ґрунтується на результатах опитування людей)

  • Метод експертних оцінок (створення нової картини прогнозування.

30. Соціометричний метод

Соціометрія - теорія вивчення міжособових відносин;

(інші визначення)

  • методика вивчення внутрішніх групових звязків та ієрархії в маленьких групах осіб;

  • є методом дослідження малих груп;

  • методи дослідження структури міжособистісних відносин в малій соціальній групі шляхом вивчення виборів, зроблених членами групи по тих чи інших соціометричних критеріях.

Соціометричний метод – метод збору первинної соціальної інформації про міжособистісні відносини в малих соціальних групах.

Ціль: вивчення міжособистісних відносин членів малих соціальних груп (в соціології) і міжособистісних комунікацій (в соціокомунікації) з метою їх покращення і удосконалення.

Під соціометричними методами розуміються методи дослідження структури відносин між будь-якими соціальними об'єктвми. З цього визначення витікає і основне обмеження області використання соціометрії: досліджувані соціальні об'єкти (це може бути мала група, підприємство чи організація) являють собою певну систему, вивчення якої зовсім не вичерпується описом структури відносин між її елементами

Одним з основних соціометричних методів є соціометричне опитування, а соціометричним критерієм – запитання соціометричної анкети (тесту), в якій респондентам пропонується обрати одного або декількох членів досліджуваної групи. Соціометричне опитування істотно відрізняється від інших видів соціологічного опитування за характером вихідних даних, способами їхнього представлення, процедурою опитування та методах аналізу зібраної інформації. На відміну від інших видів опитування результатом виміру тут є не характеристика респондента, а взаємини між респондентами.

Соціометричний метод опитування — один із різновидів опитування, який використовують для вивчення внутріколективних зв'язків шляхом виявлення стосунків між членами колективу. Цей метод застосовують для дослідження міжособистісних стосунків і міжгрупових відносин з метою їх поліпшення. Він дає змогу соціологові вивчити склад малих соціальних груп, особливо неофіційних стосунків, одержуючи соціологічну інформацію, яку іншим шляхом дістати майже неможливо.

Метод опитування і соціометричного тестування в ході досліджень доповнюються методами спостереження і аналізу документів, котрі ніколи не виступають як самостійні методи, а тільки як допоміжні, тобто такі, що здатні дослідити тільки один якийсь аспект дослідження або підтвердити результати, що отримані за допомогою інших методів.

В науках, де використовується метод: соціологія, соціокомунікація, психологія,

Соціометричний метод на сьогоднішній день - один з найбільш ефективних і, мабуть, найбільш перспективних методів соціально-психологічних досліджень малих груп, а також один з найбільш поширених методів вивчення особистості як елемента соціальної групи. Соціометричний метод дозволяє вирішити дві важливі задачі: по-перше, він застосовується для дослідження міжособистісних і міжгрупових відносин з метою їх поліпшення і вдосконалення. По-друге, він дозволяє соціологу вивчити будову малих соціальних груп. Це особливо відноситься до вивчення неофіційних відносин. Тому перед соціометричним методом стоїть завдання отримати ту соціологічну інформацію, яку іншими методами добути майже неможливо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]