Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodologiya.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
120.92 Кб
Скачать

7.Конкретнонаукові принципи

Конкретнонаукова (або частковонаукова) методологія - це сукупність ідей або специфічних методів певної науки, які є базою для розв'язання конкретної дослідницької проблеми; це наукові концепції, на які спирається даний дослідник. Рівень конкретнонаукової методології потребує звернення до загальновизнаних концепцій провідних учених у певній галузі науки, а також тих дослідників, досягнення яких є загальновизнаними.

Пошуки методологічних основ дослідження здійснюються за такими напрямами: • аналіз наукпраць провідних учених; • узагальнення ідей науковців, які безпосередньо вивчали дану проблему; • проведення досліджень специфічних підходів для вирішення цієї проблеми практиками; • аналіз концепцій у даній сфері українських учених і практиків; вивчення наукових праць зарубіжних учених і практиків.

Досить поширеним є поділ основних типів методів за двома ознаками: мети і способу реалізації. 3а першою ознакою (мети) виділяють: первинні методи, що використовуються з метою збору інформації, вивчення джерел, спостереження, опитування та ін. Вторинні методи використовуються з метою обробки та аналізу отриманих даних - кількісний та якісний аналіз даних, їх систематизація, шкалювання та ін. Третій тип представлений верифікаційними методами і прийомами, що дають змогу перевірити отримані результати. Вони зводяться також до кількісного та якісного аналізу даних на основі виміру співвіднесення постійних і змінних чинників. 3а ознакою способу реалізації розрізняють: логіко-аналітичні (традиційні методи дедукції та індукції, що можуть використовуватися з метою верифікації - перевірки істинності гіпотез і висновків) , візуальні (або графічні методи - графи, схеми, діаграми, картограми,що дають синтезоване уявлення про об’єкт, наочно показати його складові, питому вагу, причинно-наслідкові зв'язки, розподіл компонентів) та експериментально-ігрові методи (призначаються для прогнозування результатів, використовуються у психології, соціології, в методиці нетрадиційного навчання).

8.Взаємозв’язок наукових принципів і методів.

Методологічні принципи: принцип системності; принцип діалектичного протиріччя; принцип єдності якості і кількості; принцип діалектичного заперечення; принцип розвитку; принцип причинності; принцип історизму.

Класифікація методів: загальні (філософські); загальнонаукові (спільні для всіх наук); частотні ( для окремих наук); конкретно-наукові (для однієї конкретної науки); спеціальні (специфічні для розділу даної науки). Загальнонаукові методи: теоретичні загальнонаукові методи (аналіз, синтез, індукція, дедукція, ідеалізація, моделювання, гіпотетичний і системний методи, узагальнення, формалізація, абстрагування). Емпіричні (дослідні) загальнонаукові методи (спостереження, порівняння, лічба, вимірювання, експеримент).

9.Формування системи методів у соціально комунікаційних науках

Метод – це правила, принципи та вимоги, на які має орієнтуватись дослідник

Формування системи методів у соціально комунікаційних науках відбувається з урахуванням поділу наук за об`єктом пізнання на певні комплекси та під комплекси, а саме:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]