Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Mag_YeK_kon_2008.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
369.66 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра економічної кібернетики та інформаційних систем

Методичні рекомендації до НАПИСАННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

напрям підготовки 0501 “Економіка та підприємництво”

спеціальність 030502 «Економічна кібернетика»

Київ 2008

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу КНТЕУ заборонено

Укладачі: О.А. Харченко, канд. техн. наук, доцент,

С.Л. Рзаєва, канд. техн. наук, старший викладач

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри економічної кібернетики та інформаційних систем від 14 травня 2008 року, протокол №18 та на засіданні методичної комісії обліково-економічного факультету від 19 травня 2008 року, протокол № 9.

Рецензент О.В. Криворучко, канд. техн. наук, доцент

Навчально-методичне видання

Методичні рекомендації до написання магістерської роботи

напрям підготовки 0501 “Економіка та підприємництво”

спеціальність 030502 «Економічна кібернетика»

Укладачі: Харченко Олександр Анатолійович,

Рзаєва Світлана Леонідівна

Редактор

Підп. до друку ____ Формат 60х84/16. Папір письм.

Офс.друку. Ум .друк.арк.__. Ум. фарбо-відб.___.

Обл.- вид.арк.____. Тираж ____ пр. Зам.___

Видавничий цент КНТЕУ. Друкарня ВЦ КНТЕУ.

02156, Київ-156, вул.Кіото,19

ЗМІСТ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 6

2. ПІДГОТОВКА ТА ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ 7

3. СТРУКТУРА, ЗМІСТ І ОБСЯГ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ 10

4. ВИМОГИ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ 16

5. ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАХИСТУ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ 23

Додаток А 30

ТЕМАТИКА МАГІСТЕРСЬКИХ РОБІТ 30

Додаток Б 36

Додаток В Зразок оформлення реферату 37

Додаток Г Зразок змісту магістерської роботи 41

Додаток Д Зразок оформлення титульної сторінки 42

Додаток Е Приклади бібліографічного опису використаних джерел 43

Додаток К Основні символи для конструювання блок-схем алгоритмів 46

  1. Загальні положення

Кваліфікаційна магістерська робота – це найважливіший елемент навчального процесу та підсумкової державної атестації студента, на підставі якої Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) визначає відповідність знань випускника рівню кваліфікації магістра та його здатність до самостійної роботи у сфері економічної кібернетики.

Магістерська робота – це самостійне дослідження поставленої проблеми, що виконано на матеріалах реального об'єкту з обов'язковим збором, обробкою та систематизацією інформації. Публічний захист магістерської роботи перед ДЕК завершує курс повної вищої освіти та є підставою для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня магістра з економічної кібернетики.

Магістерська робота є важливою складовою частиною процесу навчання, підготовка якої вимагає від студента розвинення широти мислення, набуття навичок науково-дослідної роботи, демонстрації рівня фахової підготовки. Вказана робота є своєрідним звітом за весь період навчання, дає можливість використовувати набутті знання в обґрунтуванні певних теоретичних положень з обраної теми, розкриває шляхи впровадження теоретичних знань у практичну діяльність. Вона представляє собою результат самостійної наукової роботи студента і має статус інтелектуального продукту на правах рукопису.

Кваліфікаційна магістерська робота відрізняється від курсової роботи тим, що її рекомендації та розробки, пропозиції є більш науково обґрунтованими і мають значне творче підґрунтя. Випускна робота магістра виконує кваліфікаційну функцію, тому основне завдання її автора – продемонструвати рівень своєї наукової кваліфікації та вміння самостійно вести науковий пошук, вирішувати конкретні наукові завдання.

Працюючи над магістерською роботою , студент має:

  • використовувати набуті у процесі навчання знання для розв'язання конкретної проблеми шляхом побудови та застосування кількісних методів і за необхідності, інформаційних систем;

  • працювати з науковими статтями, монографіями, а також з методичними, інструктивними матеріалами, критично аналізувати та виявляти їхні позитивні та негативні сторони, тобто володіти науковим апаратом;

  • узагальнювати й аналізувати фактичний матеріал, виявляючи існуючі тенденції та суттєві щодо цілей дослідження фактори;

  • застосовувати сучасний інструментарій та наукову методику досліджень з використанням відповідних математичних методів, інформаційних засобів та технологій;

  • використовувати адекватні математичні моделі, розбудовуючи їх та здійснюючи оптимізацію відповідних рішень;

  • уміти аналізувати отримані результати, робити відповідні висновки як теоретичного, так і прикладного характеру.

В кваліфікаційній магістерській роботі на основі виконаних її автором досліджень та використаних джерел повинно бути логічно і системно викладено розв’язання теоретичної проблеми або прикладного завдання, що має відповідне значення для окремої галузі знань, висвітлено наукові розробки, що мають відповідне значення для розв’язання конкретних завдань тощо. В магістерських роботах теоретичного характеру необхідно показати новизну запропонованих наукових висновків; в прикладних і учбово-методичних роботах слід привести пропозиції і рекомендації практичного використання отриманих автором результатів в економіці і навчальному процесі.

При виконанні та захисті магістерської роботи слід відобразити сукупність результатів і положень, що характеризують автора як пошукувача освітньо-кваліфікаційного рівня магістра наук, його особистий внесок у розробку теми. Рішення, запропоновані автором, за формою і змістом повинні бути чітко викладені, аргументовані і співвіднесені з раніше відомими науково-практичними розробками.

Магістерська робота представляється на захист у друкованому вигляді. Під час захисту магістерської роботи висуваються підвищені вимоги до чистоти мови, логіки і стилю викладення думок автора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]