Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Mag_YeK_kon_2008.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
369.66 Кб
Скачать

Додатки

Матеріал, що доповнює положення магістерської роботи, допускається розміщувати в додатках. Додатками можуть бути: графічний матеріал, таблиці великого формату, розрахунки, опис алгоритмів і програм задач, що розв'язуються на ПК, тощо.

Додатки можуть бути обов’язковими та інформаційними. Інформаційні додатки можуть мати рекомендований або довідковий характер.

Додатки позначають великими літерами української абетки, починаючи з А, за винятком літер Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Після слова «Додаток» друкують літеру, що позначає його послідовність.

Допускається позначення додатків літерами латинської абетки за винятком літер І та О.

У разі повного використання літер української та латинської абеток допускається позначення додатків арабськими цифрами.

Якщо у магістерській роботі один додаток, то він позначається “Додаток А”.

Кожний додаток слід починати з нової сторінки із зазначенням угорі посередині сторінки слова “Додаток” і його позначенням, а під ним у дужках для обов'язкового додатка друкують слово “обов'язковий”, а для інформаційного – “рекомендований” чи “довідковий”. Додаток мусить мати заголовок, який друкують симетрично відносно тексту з великої літери окремим рядком.

Текст кожного додатка за необхідності може бути поділений на розділи, підрозділи, пункти, підпункти.

Запозичена з літературних чи статистичних джерел інформація (формули, таблиці, схеми, графіки, висновки тощо) потребує обов'язкових посилань (у квадратних дужках) на порядковий номер джерела у списку використаної літератури та номери сторінок, з яких узято інформацію.

Література подається в такій послідовності:

  1. Закони України;

  2. інструкції та нормативні акти міністерств і відомств;

  3. наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана українською або російською мовами;

  4. наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана іноземними мовами.

Обкладинка магістерської роботи повинна мати тверду основу.

Оформлення реферату

Обсяг реферату – до 3 сторінок. Оформлення реферату аналогічно оформленню основного тексту дипломної роботи, за виключенням розміру інтервалу. Текст реферату друкують через одиничний інтервал. Нумерація сторінок здійснюється окремо від нумерації сторінок дипломної роботи. Першою сторінкою реферату є його титульний аркуш, який не нумерується. Структурні частини реферату не нумерують, їх назви друкують великими літерами симетрично до тексту. Реферат дипломної роботи не потрібно підшивати разом з дипломною роботою у тверду палітурку.

5. Організація захисту магістерської роботи

Форму захисту магістерської роботи студент вибирає, виходячи з технічних можливостей та побажань. Захист може проходити за однією з перерахованих нижче форм:

  1. За відсутності графічних матеріалів студент складає лише доповідь. Цей варіант є найгіршим, бо ускладнює розуміння матеріалу, що викладається, і може бути використаний лише для підсумкових частин комплексних магістерських робіт.

  2. Розробляється кілька пакетів графічного матеріалу (відповідно до кількості членів ДЕК), які роздаються до початку засідання. Доповідь студента ілюструється показом слайдів, діапозитивів тощо. Прийнятний за наявності відповідних технічних можливостей.

  3. Розробляється комплект креслень (плакатів) формату не менше ніж А1 (841х594 мм). Останній варіант є доволі трудомістким, проте дозволяє провести показовий попередній захист та значно поліпшує сприйняття матеріалу комісією.

Після завершення написання магістерської роботи керівник організовує попередній захист, на якому особлива увага приділяється відпрацюванню форми і змісту доповіді. При цьому визначається готовність студента до захисту в ДЕК.

За 5-7 днів до дня захисту студент представляє на кафедру:

1. Розрахунково-пояснювальну записку магістерської роботи, підписану автором, керівником та консультантами. Назва теми магістерської роботи повинна точно відповідати формулюванню, зазначеному в наказі по університету;

2. Креслення і плакати, виконані у магістерській роботі;

3. Відгук керівника;

Відгук керівника має відповідати наступній формі:

1. Тема магістерської роботи, ким вона була видана (завдання кафедри до проектування, завдання виробництва, частина науково-дослідницької теми кафедри й ін.).

2. З огляду на програму щодо до вимог магістерської роботи – обсяг і повнота виконання її розділів у роботі.

3. Систематичність роботи студента.

4. Ступінь самостійності виконання розділів студентом.

5. Обсяг і повнота використання студентом літературних джерел за темою (вітчизняних й іноземних).

6. Можливість втілення в життя (реалізація) матеріалів, розроблених (отриманих) студентом у роботі.

7. Точка зору керівника про можливості допуску роботи до захисту і присвоєння його авторові кваліфікації економіста-кібернетика за спеціальністю 8.050102 “Економічна кібернетика” (без будь-якої конкретної оцінки роботи в балах).

Після ознайомлення з представленим матеріалом завідувач кафедри вирішує питання про допуск роботи до захисту. При позитивному рішенні магістранту вручається направлення на рецензію. В іншому випадку питання про допуск розглядається на засіданні кафедри за участю керівника. Якщо кафедра ухвалює рішення не допускати роботу до захисту, протокол засідання передається деканові.

У рецензії на магістерську роботу варто звернути увагу на наступні питання:

1. Актуальність теми роботи.

2. Відповідність виконаної роботи завданню.

3. Усебічність розроблення завдання: техніко-економічні обґрунтування, конструктивні рішення, методика досліджень, технічні та економічні розрахунки, графіка, організація праці, техніка безпеки, використання електронно-обчислювальної техніки, розроблення питань безпеки життєдіяльності.

4. Теоретичний рівень досліджень, рівень економічних рішень окремих розділів магістерської роботи. Облік практичних умов виробництва. Використання досвіду вітчизняної і закордонної науки та техніки.

5. Оригінальність прийнятих рішень або отриманих наукових результатів.

6. Якість графічних робіт й оформлення пояснювальної записки (відповідно до вимог стандартів).

7. Загальна оцінка роботи.

Із виявлених помилок роботи варто виділити ті, котрі вимагають відповіді, роз’яснення або захисту з боку магістранта.

Студент повинен бути ознайомлений із рецензією на роботу за 3 дні до офіційного захисту. За наявності зауважень у рецензії він готує короткі відповіді або заперечення, які може висловити на захисті. Однак після рецензії ніякі виправлення в роботі не дозволяються.

У Державну екзаменаційну комісію, яка створюється наказом ректора, входять висококваліфіковані фахівці з підприємств і організацій міста, викладачі кафедри й інші. Захист магістерських робіт відбувається за списком студентів, які захищаються на даному засіданні ДЕК.

До початку засідання пояснювальна записка з рецензією і відгуком керівника передається секретареві ДЕК. Графічний матеріал розвішується на спеціальних стендах.

Запрошуючи чергового студента до захисту, секретар ДЕК повідомляє тему магістерської роботи, середній бал студента за весь період навчання в університеті тощо.

На доповідь відводиться 10...15 хвилин. У доповіді повинна бути висвітлена суть виконаної роботи і насамперед те, що зробив безпосередньо сам студент.

Структура доповіді й розподіл часу мають бути такими:

1) тема магістерської роботи, її актуальність та вихідні дані (0,5...1 хв.);

2) стислий аналіз існуючих методів розв’язання даної проблеми із зазначенням переваг і недоліків, а також з урахуванням вітчизняного й закордонного досвіду. Обґрунтування вибраного шляху рішень цієї проблеми (1...1,5 хв.);

3) спеціальна частина повинна бути висвітлена так, щоб підкреслити самостійну творчість магістранта, суть виконаної роботи, її новизну (7...8 хв.);

4) у розділі охорони праці і техніки безпеки слід зазначити вжиті для забезпечення безпеки роботи на даному об’єкті заходи (0,5...1 хв.);

5) висновки про виконану роботу, перспективи використання напрацювань із теми (0,5...1 хв.).

Після доповіді члени ДЕК задають студентові питання, на які він має відповісти (дозволяються питання й з боку присутніх на захисті). Питання стосуються як змісту магістерської роботи, так і рівня професійної підготовки студента, що захищається.

Секретар зачитує відгук і рецензію, після чого надається заключне слово магістранту, у якому він може відповісти на зауваження рецензента.

Результати захисту оголошуються наприкінці засідання ДЕК. При успішному захисті комісія виносить рішення про присвоєння кваліфікації економіста-кібернетика за спеціальністю 050102 з видачею відповідного диплома.

Студенти, які захистили магістерську роботу з оцінкою „відмінно” і мають середній бал не нижче від 4,75 (за відсутності задовільних оцінок), за рішенням ДЕК отримують диплом із відзнакою.

Студент, котрий не виконав магістерську роботу в термін або отримав незадовільну оцінку на захисті, відраховується з університету і направляється в установленому порядку на роботу.

Йому надається право повторно захищати магістерську роботу протягом трьох років після закінчення теоретичного курсу (при позитивній характеристиці з місця роботи). При повторній невдалій спробі захисту магістерської роботи видається академічна довідка встановленого зразка без присвоєння кваліфікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]