Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
з міжнародних економічних відносин.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

9. Світова валютна система, її елементи 1 основні етапи розвитку

Міжнародні валютні відносини а невід"ємною складовою ланкою світової економіки, їх функціонування і розвиток пов"язані з об­слуговуванням всього комплексу економічних зв"язків, що склада­ються між окремими країнами, юридичними суб"єктами ринку та при­ватними особами. Розвиток валютних відносин зумовлений об'єктив­ною необхідністю проведення різного роду міжнародних розрахунків, руху капіталів, надання позик і кредиту, науково-технічного об­міну, іноземного туризму та інших стосунків, що становлять сис­тему міжнародних економічних відносин.

Таким чином, міжнародні валютно-фінансові відносини ~ це стосунки, які виникають міх суб"ектами міжнародного ринку і відо­бражають ступінь і глибину розвитку світогосподарських зв"язків. Формою їх організації виступав валютна система, яка розглядаєть­ся як форма правової та інституціальної організації валютних від­носин.

Валютна система, ~ це сукупність економічних, валютно-фінан­сових і валютно-кредитних відносин між країнами, які обумовлені з міжнародних договорах та правових нормах. Організаційні ланки таких відносин мають як національну, так і інтернаціональну ос­нову. Відповідно до цього розрізняються національні та світові валютні системи. Вони активно взаємодіють між собою, утворюючи на цій основі вдану цілісну структуру міжнародних відносин.

Національна валютна система в органічною частиною системи грошових відносин окремих держав, її санкціонування регулюється національним законодавством кожної країни. До складу національ­них валютних систем входять відповідні інфраструктурні ланки банківські та кредитно-фінансові установи, біржі, спеціальні ор­гани валютного контролю, інші державні та приватно-комерційні інститути.

В процесі поглиблення міжнародного розподілу праці та еко­номічних зв''язків відбувається взаємна інтеграція системи націо­нальних грошових та валютних відносин. Функціональні відмінності між ними поступово зникають. В результаті виникає світова валют­на система як функціональна форма організації валютних відносин не рівні міждержавних зв'язків, які регулюються - відповідними міждержавними валютними угодами, втілення яких забезпечується утворенням на колективній основі міжнародних валютно-фінансових та банківських установ і організацій.

Складовими елементами світової валютної системи виступають: валюта як основний платіжний засіб; валютний курс - режим обміну валют; умови конвертації - умови вільного обігу даної валюти на світовому ринку; способи регулювання розрахунків; міжнародні ор­ганізації, які регулюють валютні відносини; мережа міжнародних та національних банків і банківських установ, що здійснюють між" народні розрахунки.

10. Валютна політика

Під валютною політикою розуміють сукупність економічних, пра­вових та організаційних заходів і форм, здійснюваних державними органами, центральними банківськими і фінансовими установами, міжнародними валютно-фінансовими організаціями у галузі валют­них відносин.

Через систему валютних відносин досягається динамічна рівновага внутрішньої економіки в системі світогосподарських зв'язків. Залеж­но від того, який в країні встановлений режим — фіксованих чи плаваючих курсів, застосовується різний набір економічних важелів для відновлення порушеної рівноваги.

Якщо курс фіксований, потрібні зміни у внутрішній економіці з тим, щоб за існуючого валютного курсу ліквідувати зовнішній дисба­ланс. Наприклад, якщо дефіцит балансу, необхідно за рахунок прода­жу валютних резервів скорочувати грошову масу, проводити жорстку грошово-кредитну політику доти, доки попит на національну валюту не відновиться.

Якщо курс плаваючий, можлива інша крайність. Валютний курс під впливом короткотермінових (спекулятивних) чинників може призвес­ти до переоцінки макроекономічної незбалансованості економіки, що може спричинити небажані структурні зміни.

Сьогодні ні один, ні другий режими валютних курсів в чистому вигляді не існують, хоча еволюція міжнародної валютної системи в цілому йшла в напрямку від режиму фіксованих до режиму плаваю­чих валютних курсів.

Одним з інструментів валютної політики офіційних органів є ва­лютні інтервенції центрального банку з метою коригування динаміки валютного курсу.

Валютна інтервенція це цільові операції з купівлі-продажу іноземної валюти для обмеження динаміки курсу національної валюти певними межами підвищення або пониження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]