Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
з міжнародних економічних відносин.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

32. Організації, що входять до групи світового банку.

Світовий банк не є банком у звичайному змісті слова. Ви не можете в нього вкласти гроші або мати в ньому рахунок. Світовий банк це міжнародна організація, що належить більш ніж 180 державам, багатим і бідної. Його задачею є зниження рівня бідності, за допомогою кредитів урядам своїх найбідніших членів, у більшості називаних держав, що розвиваються, і державам, що проходять період економічної трансформації. Кредити Світового банку допомагають підвищувати економічну продуктивність і поліпшувати життєвий рівень громадян цих держав. Світовий банк був заснований на конференції в 1944 році і його офіційна назва була: Міжнародний банк реконструкції і розвитку. Коли він почав свою роботу в 1946 році, то нараховував 38 членів. Їхня кількість значна зросло в 50-і і 60-і роки, коли багато колоній одержало незалежність, і стали членами Банку. Зараз до членів Банку належить більшість держав світу. У рамках свого розвитку Світовий Банк створив нові організації, що спеціалізуються на різних видах діяльності. Спільно ці організації називаються Група Світового Банку, до неї відносяться: · Міжнародний Банк реконструкції і розвитку, що видає кредити середньо багатим державам, · Міжнародна асоціація по розвитку, що видає безпроцентні кредити найбіднішим державам, що розвиваються. Ці дві організації називаються Світовим Банком. · Міжнародна фінансова корпорація, що видає кредити і прямо інвестує в приватний сектор. · Агентство по інвестиційних гарантіях, що підтримує іноземні інвестиції в держави, що розвиваються, за допомогою інвестиційних гарантій. · Міжнародний центр за рішенням інвестиційних суперечок пропонує арбітраж споровши між урядами й іноземними інвесторами.

33. Керівні органи мвф.

Вищим керівним органом МВФ є Рад Керуючих, що складає їхніх представників країн-членів (звичайно відповідального за проведення валютної політики чи міністра глави центрального банку разом із заступником). За винятком ряду повноважень (визначення умов і прийом нових членів, перегляд квот, зміна валютних паритетів і т.п.) він може делегувати виконання своїх задач Виконавчій Раді. Керуючі зустрічаються раз у рік на щорічних сесіях.

Тимчасовий комітет (24 члена, звичайно два засідання в рік) консультує Раду Керуючих з питань, зв'язаним з поточним контролем за світовою валютною системою і її адаптацією до мінливого умовам.

Виконавча рада відповідає за поточні справи МВФ. Сім з 24 Виконавчих директорів призначаються країнами з найбільшими квотами (Німеччина, Великобританія, Китай, Франція, Саудовкая Аравія, США і Японія), інші обираються від інших країн на основі принципу регіонального представництва. Засідання Виконавчої ради проходять кілька разів у тиждень під головуванням Директора-розпорядника.

Найважливіший структурний підрозділ МВФ - Тимчасовий комітет з питань реформи міжнародної валютної системи, фактично забезпечує політичне керівництво і займається узгодження всіх питань, що стосується діяльності Фонду, внесення змін у його утомившись, перегляду квот, випуску СДР, принципів використання ресурсів МВФ і т.д.

Персонал МВФ нараховує більш 2000 експертів, очолюваних Директором-розпорядником. Директор-розпорядник вибирається Виконавчою радою (за традицією це - представник Європи). Він не має права голосу, за винятком тих випадків, коли голосу у Виконавчій раді розділяються нарівно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]