Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
з міжнародних економічних відносин.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

36. Програми та спеціалізовані установи оон.

Це міжурядові організації універсального характеру, що здійснюють співробітництво в спеціальних областях і зв'язані з ООН. Стаття 57 Статуту ООН перелічує з основні риси:

  • міжурядовий характер угод про створення таких організацій

  • широка міжнародна відповідальність у рамках їхніх установчих актів

  • здійснення співробітництва в спеціальних областях: економічної, соціальної, культурної, гуманітарної й ін.

  • зв'язок з ООН

Міжнародна організація праці (МАРНОТРАТ) Створена в 1919 році на Паризькій мирній конференції. Метою МАРНОТРАТ є сприяння встановленню міцного світу шляхом заохочення соціальної справедливості, поліпшення умов праці і життєвого рівня трудящих.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВІЗ) Створена в 1946 році на Міжнародній конференції по охороні здоров'я в Нью-Йорку. Метою ВІЗ є «досягнення всіма народами можливо вищого рівня здоров'я». Основні напрямки її діяльності: боротьба з інфекційними хворобами, розробка карантинних і санітарних правил, проблеми соціального характеру.

Організація Об'єднаних Націй з питань утворення, науки і культури (ЮНЕСКО) Заснована в 1945 році на Лондонській конференції. ЮНЕСКО ставить своєю задачею сприяти зміцненню світу і безпеки шляхом розвитку міжнародного співробітництва в області освіти, науки і культури, використання засобів масової інформації, подальшого розвитку народного утворення і поширення науки і культури.

Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОИС) Заснована в 1967 році. Ціль організації – сприяти охороні інтелектуальної власності в усьому світі, а також підготовка проектів договорів в області захисту авторських прав, розробка нової патентної класифікації.

Організація Об'єднаних Націй по промисловому розвитку (ЮНИДО) Створена резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 17 листопада 1966 року. Цілями ЮНИДО є сприяння промисловому розвитку країн, що розвиваються, прискоренню їхньої індустріалізації і надання допомоги у встановленні нового міжнародного економічного порядку.

Вищим органом ЮНИДО є Генеральна конференція, що складається з усіх держав-членів.

Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР), Міжнародний валютний фонд (МВФ), Міжнародна асоціація розвитку (МАР), Міжнародна фінансова корпорація (МФК) МВФ почав функціонувати в 1945 році. Банк – з 1946 року. МФК була створена в 1956 році, а МАР – у 1960 як філії МБРР. Усі чотири організації тісно зв'язані один з одним. В організаціях застосовується система зваженого голосування, при якій кожна держава одержує кількість голосів пропорційно розміру капіталу, вкладеного в ресурси організації. Цілями МВФ є координація валютно-фінансової політики держав-членів і надання їм короткострокових і середньострокових позик для врегулювання платіжних балансів і підтримки валютних курсів. Цілями МБРР є сприяння реконструкції і розвитку економіки держав-членів Банку, надання позик для розвитку виробництва й ін. МАР і МФК, що є філіями Банку, створені головним чином для сприяння країнам, що розвиваються.

Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (ФАО)

Створена в 1945 році в Квебеке. Організація ставить метою поліпшення харчування і підвищення рівня життя, підвищення продуктивності сільського господарства й ін.

Міжнародний фонд сільськогосподарського розвитку (ИФАД)

Заснований у 1976 році на конференції ООН. Цілями Фонду є надання всебічної допомоги в розвитку сільського господарства країнам, що розвиваються.

Міжнародна організація цивільної авіації (ИКАО)

Заснована в 1944 році на конференції в Чикаго. ИКАО створена з метою розвитку принципів і методів міжнародної аеронавігації, забезпечення безпеки польотів.

Міжнародна морська організація (ИМО)

Заснована в 1948 році на Женевській конференції з питань мореплавства. Створена з метою сприяння міжнародному співробітництву в області морських перевезень і морської торгівлі.

Всесвітній поштовий союз (ВПС)

Створений у 1874 році на Міжнародному поштовому конгресі в Берні. ВПС ставить своєю метою забезпечення й удосконалювання поштових відносин.

Міжнародний союз електрозв'язку (МСЭ)

Створений у 1865 році на основі Міжнародної телеграфної конвенції. Метою МСЭ є здійснення міжнародного співробітництва для удосконалювання і раціонального використання усіх видів електрозв'язку.

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО)

Замінила в 1947 році Міжнародну метеорологічну організацію, що діяла з 1878 року. ВМО покликана забезпечувати міжнародне співробітництво в області метеорології.

Міжнародне агентство по атомній енергії (МАГАТЕ)

Статут прийнятий у 1956 році. Організація ставить своєю метою сприяти розвитку міжнародного співробітництва в області мирного використання атомної енергії.

Конференція ООН по торгівлі і розвитку (ЮНКТАД)

Створена резолюцією Генеральної Асамблеї від 30 грудня 1964 року. Метою ЮНКТАД є сприяння розвитку світової торгівлі.

Програма розвитку ООН (ПРООН)

Створена на підставі резолюції Генеральної Асамблеї від 22 листопада 1965 року шляхом об'єднання Розширеної програми технічної допомоги ООН і Спеціального фонду. Метою Програми є надання допомоги країнам, що розвиваються, у справі їхнього національного розвитку.

Програма ООН по навколишньому середовищу (ЮНЕП)

Створена резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 15 грудня 1972 року. Ціль Програми – налагодження співробітництва в справі захисту і поліпшення навколишнього середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]