Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
з міжнародних економічних відносин.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

55)Міжнародний кредит: форми та принципи.

Міжнародний кредит – це форма руху позичкового капіталу у сфері міжнародних ек-их відносин, пов”язана з наданням валютних і товарних ресурсів на умовах повернення, терміновості та сплати процентів.

Принципи: поверненість (якщо не спрацьовує даний принцип, то це називається не кредитом, а фінансуванням); терміновість(в розумінні строковості, тобто повернення в зазначений термін); платність(передбачає сплату процентів); гарантованість(матеріальна забезпеченість).

Ознаки і форми: 1)за цільовим призначенням: а)прив”язані кредити – мають чітко виражений цільовий хар-р, закріплений у кредитній угоді. Прив”язані кредити діляться на комерційні та інвестиційні. Комерційні – надаються для закупівлі певних товарів або для оплати певних необхідних послуг. Інвестиційні – призначаються для будівництва чи створення конкретних об”єктів. б)фінансові кредити – можуть використовуватись позичальниками на довільні цілі, тобто такі, що не мають чіткого цільового призначення.

2)За загальними джерелами:а)внутрішні кредити – надаються національними суб”єктами для здійснення зовнішньоек-ї діяльності нац суб”єктам. Б)іноземні(зовнішні) – надаються іноземними кредиторами національним позичальникам для здійснення зовнішньоек-х операцій.в)змішані – це кредити як внутрішнього так і зовнішнього походження. 3)За кредиторами: а)приватні кредити – надаються приватними фізичними та юрид особами. Б)урядові – надаються урядовими установами від імені держави. в)кредити міжнар-х фінансово-кредитних організацій. г)змішані – в даному випадку, це між нар кредити, що надаються під одну програму різними кредиторами, тобто вони є частково приватними, частково урядовими, а частково надаються між нар-ми організаціями. 4)За формою кредитування : а)товарні – надаються в основному експортерами своїм покупцям у товарній формі з умовою майбутнього покриття платежом у грошовій чи іншій товарній формі. б)валютні (грошові) – надаються в національній або іноземній валюті(на євроринку у валюті третьої країни), тобто у грошовій формі. 5)За формою забезпечення: а)забезпечений кредит – забезпечується нерухомістю, товарами, ЦП, цінностями, як заставою. б)бланковий – надається просто під зобов”язання боржника вчасно його погасити і документом при цьому виступає соло-вексель з одним підписом позичальника. 6)За терміном дії:а)короткострокові – надаються на термін до 1 року і використовуються в основному в міжнародній торгівлі товарами(частіше сировиною) і при наданні послуг. б)середньострокові – на термін від 1 року до 5-7, які в основному використовуються при експорті машин і різного обладнання. в)довгострокові – на термін зверх 5-7 років, які надаються головним чином для фінансування інвестицій в інфрастр-ру та виробничу сферу.

57)Форми між нар-го руху капіталу

Міжнародний рух капіталів – це переміщення капіталів між країнами в пошуках вигідної сфери їх застосування. Міжн рух кап-в здійснюється у формі експорту для одних країн та імпорту для інших. Вивіз(експорт) капіталу – це одностороння міграція капіталу з однієї країни в інші з метою здобуття зиску. Експорт кап можна звести до 3 видів: експорт підпр-го кап; експорт позичкового кап; міжнародна ек-на допомога. Експорт підпр-го кап – це довгострокові закордонні інвестиції у вигляді створення філій, дочірніх компаній, спільних підпр-в і просто у вигляді участі в капіталі. Цей вид експорту кап має 2 форми: прямі закордонні інвестиції та портфельні закордонні інвестиції. Прямі – це капіталовкладення в закордонні підпр-ва, які забезпечують інвесторові безпосередній контроль над ними і відповідний дохід. Портфельні – це капіталовкладення в закордонні під-ва, які приносять інвесторові дохід, але не дають права контролю над під-ми. Якщо перевести погляд на міжнародні фінансово-кредитні відносини, то експорт під-го капіталу відноситься до міжнародних фінансових відносин, а тому міжнародні фінансові відносини можна визначити, як відносини, що виникають між суб”єктами світового господарства з приводу руху капіталів у вигляді закордонних інвестицій, з одного боку, та іноземних з іншого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]