Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інвест)).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
109.1 Кб
Скачать

34. Причини, що обумовлюють зміну вартості грошей у часі.

Орієнтація інв аналізу на майбутнє потребує правильного екообгрунтування. Теперішня вартість не є просто сумою коштів, які очікується отримати у різний час у майбутньому. Принципово важливим є те, що вартість грошей залежить від такої категорії як час – 1 грн прямо зараз коштує більше, ніж 1 грн в будь-який момент часу в майбутньому. З приводу цього міркуваня може бути наведено 4 твердження: 1)інфляція – за умов інфляції вартість грошей, яка вимірюється їх купівельною спроможністю на товари та послуги, зменшується; 2)ризик – 1 грн прямо зараз є певною і не викликає сумнівів, у той час як 1 грн, яку можна отримати завтра є менш певною з точки зору психології людини; 3)перевага особистих витрат – багато осіб віддають перевагу негайному витрачанню перед відстроченим. Обіцянка падіння ціни на наступному тиждні мало що означає для людини, якій терміново щось необхідно. 4)інвестиційні можливості – якщо навіть проігнорувати усі наведені причини фактом залишається те, що гроші як і будь-яка інша річ якої бажають, має ціну.

35. Припущення теорії "досконалого ринку".

У спеціальних фін-их виданнях мається широкий спектр % ставок.

Відмінність в процентах з’являється головним чином у зв’язку з невизначеністю в майбутньому та вадами, притаманними ринку капіталів. В абстрактному випадку, який розглядається, кредитор знає напевно величину грошового потоку, який він отримає від проекту, який має фінансувати і може виступати у ролі позичальника або кредитора на досконалому ринку капіталів. Це означає, що: 1)відповідна інформація є безпосередньо доступною для всіх учасників ринку; 2)не існує витрат на укладання угод та податків при використанні інструментів фондового ринку; 3)ніхто з учасників ринку (кредиторів або позичальників) не може вплинути на ринкову ціну коштів.

36. Теорія складних процентів, майбутня вартість та їх зв'язок з поняттям теперішньої вартості.

Складним відсотком називається сума доходу, яка утв-ся в результаті інвестування за умови, що сума нарахованого простого відсотка не виплачується після кожного періоду, а приєднується до суми основного внеску і в наступному платіжному періоді сама приносить доход. Процес розрахунку складних відсотків забезпечує розуміння принципу встановлення вартості в часі. Інвестиція на ринку в сумі Vo під ставку процента і дасть зростання грошового потоку: Vo(1+і)- 1рік; Vo(1+і)2- 2рік.

У загальному випадку майбутня вартість суми інвестованої на п років визначається: FVn=Vo(1+і)n

Більш важливим є визначення теперішньої вартості: PV=Vo=FVn/(1+і)n - теперішня вартість грош-го потоку, який буде отримано через n років. Це процес дисконтування сум майбутніх надходжень до їх теперішньої вартості.

Ця формула відображає процес дисконтування майбутніх сум грошових потоків до їх теперішньої вартості. 1/(1+і)n - дисконтний множник.

37. Теорія дисконтування, теперішня вартість грошового потоку.

Оскільки економічний аналіз капіталовкладень зачіпає низку додаткових грошових потоків (як позитивних, так і негативних) виникає потреба в методі конвертації відносних величин цих майбутніх грошових потоків у величини, які можуть зіставлятися з величинами поточних грошових потоків. У фін розрахунках часто виникає потреба в оцінці поточної вартості майбутніх грошових потоків (PV). Метою даної процедури є визначення цінностей майбутніх надходжень від реалізації того чи іншого проекту з позиції поточного моменту. Усі грошові потоки варто «привести» до теперішнього часу прийняття рішення за допомогою відповідного методу. Процес конвертування грошових коштів, що планується одержати в майбутніх періодах в їх, поточну вартість наз операцією дисконтування. (Процес вираження майбутніх грошей у вигляді еквівалентних їм теперішніх грошей). % ставка, що викор у розрах PV наз дисконтною. Цей метод є основою всіх сучасних методів інвестиційного аналізу. PV=Vo=FVn/(1+і)n - теперішня вартість грош-го потоку, який буде отримано через n років. Це процес дисконтування сум майбутніх надходжень до їх теперішньої вартості.

Ця формула відображає процес дисконтування майбутніх сум грошових потоків до їх теперішньої вартості. 1/(1+і)n - дисконтний множник поточної вартості.