Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інвест)).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
109.1 Кб
Скачать

66. Очікувана чиста теперішня вартість.

До певної міри критерій NPV має відношення до вибору ризикових інв. проектів.

Проект NPV Ймовірність Очік. NPV

А 9000 1,0 9000

Б -10000 0,2 -2000

10000 0,5 5000

20000 0,3 6000

9000

В -55000 0,2 -11000

10000 0,5 5000

50000 0,3 15000

9000

Сума ймов-тей у кожн. з випадків = 1. Очевидно, що критерій NPV, що підходить до проекту А, де грош потоки є чітко визнач., не підходить до ризикових проектів Б і В, по крайній міті без адаптації. Повний перелік можливих результатів може бути досягн. шляхом використання пок-ка NPV, зваженого відповідно до ймовірності їх виникнення. Правило NPV може бути викор. при виборі проектів, що пропонують найвищу очік. NPV. В нашому прикл. усі 3 проекти пропонують однакову очік. NPV = 9000 грн. Їх розгляд залежить від відношення під-ця до ризику, у той час, коли очік. рез-ти є однак., а можливі рез-ти суттєво відрізн. один від одного. Тому, хоча очік. пок-к NPV і виступає в якості єдиної міри прибутковості, яка може використ. для ризикових інв., він сам по собі не виступає в якості критерію, що може бути використаний при прийн. рішень.

67. Моделі сприйняття ризику підприємцем.

Підпр-ці віддають перевагу меншому ризику перед більшим за умови однакової доходності – вони не схильні до ризику. Таке положення є найкращим прикладом, що ілюструє важливу концепцію корисності або суб’єктивного задоволення. У загальному вип. під-ць вбачає меншу корисність від отримання додаткової 1000 грн., ніж у вип., коли йому вдається запобігти втрати 1000 грн. Це твердження базується на концепції спадаючої гран. корисності, яка говорить про те, що при зростанні багатства, гран. кор-ть зменшується з більшим пок-ком.

Функція корисності для осіб, що схильні до ризику, вигнута вгору. До тих пір, поки є можливість визначити функцію кор-ті для особи, що приймає рішення, цей підхід може використ. при прийнятті інв. ріш.

Не дивлячись на те, що прийняття рішення на основі показника очік. кор-ті є концептуально правильним підходом, цей підхід має прак. недоліки. Особа, що прийм. ріш., може зрозуміти, шо вона по своїй природі не має схильності до ризику, але і не в змозі визначитися з потрібною точністю стосовно форми кривої функції кор-ті. Отже, хоча аналіз кор-ті і заб-чує розв’яз. проблеми ризику, але він не в змозі надати робочі правила для прийняття ріш.

68. Середнє квадратичне (стандартне) відхилення як статистичний показник при оцінці ризику.

Як зазначалося раніше, очікувана вартість не є сама по собі прийнятним критерієм, оскільки вона не враховує таку важливу інформацію, як дисперсія (ризик) стосовно результатів. Можна стверджувати, що різні люди в ризикованих ситуаціях поводяться по-різному. Сер-квадр. відхилення є найбільш поширеним пок-ком оцінки рівня інвест. ризиків. Розрахунок цього пок-ка дозволяє врахувати мінливість очікуваних доходів від різних інвестицій. Значення цієї мінливості розраховується за формулою: