Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ізраїль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДВНЗ «Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана»

Індивідуальне завдання:

«Місце, роль та потенціал розвитку Ізраїля

у міжнародному торговельному просторі»

З предмету: «Міжнародна торгівля»

Виконав: студент 4 курсу

13 групи МЕіМ

***************

Київ 2011

ПЛАН ДОСЛІДЖЕННЯ

Вступ_____________________________________________________________3

        1. Загальний огляд особливостей економіки ____________________________4

        2. Рейтингові позиції у міжнародній торгівельній системі ________________6

        3. Основна частина. Розрахункова. _________________________________13

    1. Абсолютні показники розвитку зовнішньої торгівлі _________­________13

    2. Результуючі показники розвитку зовнішньої торгівлі _______________16

    3. Аналіз структурних показників на підставі питомої ваги ____________18

    4. Аналіз показників інтенсивності ________________________________20

    5. Рівень інтеграції у глобальну економіку __________________________20

  1. Стан та перспективи зовнішньоторговельної взаємодії з Україною ______21

Список використаних джерел ________________________________________26

ВСТУП

Держава Ізраїль — країна в південно-західній Азії на південно-східному узбережжі Середземного моря.

Ізраїль вважається однією з найбільш розвинених країн південно-західної Азії. Країна має технологічно розвинену, ринкову економіку зі значною участю держави.

Вона залежить від імпорту нафти, зернових, сировини і військової техніки. Незважаючи на обмежені природні ресурси, Ізраїль за останні 20 років зумів досягти значних успіхів в інтенсивному розвитку промисловості і сільського господарства. Ізраїль імпортує значну кількість пшениці, проте самостійно забезпечує свої потреби за іншими видами сільгосппродукції.

Оброблені алмази, високотехнологічне обладнання та сільгосппродукція становлять основну частку експорту.

Держбюджет зазвичай має значний дефіцит, що покривається з запозичень і великих трансфертів з-за кордону. Приблизно половина зовнішньої заборгованості ізраїльського уряду належить США. Сполучені Штати також є основним джерелом військової та економічної допомоги.

Аналіз напрямків торгівельної взаємодії країни в умовах сучасних трансформацій економічного середовища є надзвичайно важливим, адже такі показники як макроекономічні, рейтингу, привабливості для бізнесу та рівня інтеграції у світову торгівлю дають змогу скласти цілісну картину сучасного стану економіки, розвитку та торгівлі країни, її можливостей, перспектив, першочергових завдань.

В даній роботі було проведено комплексний аналіз всіх параметрів економічного розвитку Ізраїлю, проведено розрахунок основних структурних та результуючих показників торгівлі, зроблено висновки, вказано недоліки та найбільш пріоритетні проблеми, а також режим торгівлі з Україною.

1. Огляд економічних тенденцій та зовнішньої торгівлі

Ізраїль, повна офіційна назва - Держава Ізраїль - держава на південному заході Азії, біля східного узбережжя Середземного моря. На півночі межує з Ліваном, на північному сході - з Сирією, на сході - з Йорданією і територією Західного берега річки Йордан, на південному заході - з Єгиптом і сектором Газа.

Ізраїльська економіка являє собою явище досить неабияке, якщо не унікальне. У маленькій країні з населенням близько 7,2 млн. чол. і територією близько 21000 кв. км. успішно співіснують практично всі господарські уклади: дрібне ремісництво і найбільші державні монополії, акціонерні компанії та соціалістичні кібуци, традиційні виробництва і суперсучасні стартапи. Свій півстолітній ювілей країна зустріла у статусі розвиненого промислового держави. Щоб у цьому переконатися, достатньо привести всього два факти. По-перше, з 1950 по 1998 роки рівень розвитку ізраїльської економіки зріс в 21 раз. По-друге, обсяг валового національного продукту на душу населення в Ізраїлі досяг в 1997 році 17000 доларів в порівнянні з 3500 доларів 47 років тому. Середньостатистичний рівень добробуту зріс за цей період на 380 відсотків. На думку провідних експертів досить одного потужного ривка, щоб Ізраїль перейшов рубіж в 20000 доларів ВНП на душу населення в рік і приєднався до 12 (за станом на сьогоднішній день) найбільш високорозвиненим державам планети. Ізраїль входить до таких міжнародних організацій, як ВТО та МВФ. У 2010 році Ізраїль був прийнятий в ОЕСР, яка сприяє співпраці між країнами, твердо дотримуються демократичних принципів і провідними політику вільної ринкової економіки. До цієї організації входять найбільш розвинуті країни світу.

Загальний обсяг експорту у 2010 році сягнув $54,31 млрд. Основними статтями експорту Ізраїлю є машини та високотехнологічне обладнання: електроніка (військова, медична, наукова, промислова), електронно-оптичні, прецизійні інструменти, літаки і ракети; програмне забезпечення, оброблені алмази, сільськогосподарська продукція, хімікати, текстиль, цитрусові й інші фрукти, авокадо, добрива, пластмаса. Найбільшими партнерами по експорту США 35,05%, Гонконг 6,02% та Бельгія 4,95%.

Обсяг імпорту у 2009 році склав $55.6 млрд. Його основними статтями є сировина, військова техніка, інвестиційні товари, необроблені алмази, паливо, зерно, товари народного споживання. Партнерами по імпорту у 2010 році стали США 13,35%, Китай 7,43%, Німеччина 7,1%, Швейцарія 6,94% Бельгія 5,42, Італія 4,49%, Великобританія 4,03%, Нідерланди 3,98%.

ВВП країни в 2010 році склав $201.300 млрд., темп зростання ВВП сягнув 4.5 %. В структурі ВВП Ізраїлю сільське господарство займає 2,7%, промисловість – 31,7%, сфера послуг – 65,6%.

У структурі промислового виробництва переважає високотехнологічна продукція, а також товари з паперу і деревини, поташ і фосфати, легка промисловість, напої, тютюн, їдкий натр, цемент, будівництво, товари з металів, хімікати, пластик, обробка алмазів, текстиль, взуття. Зростання промислового виробництва у 2008 році склав 4,1%.

Держава Ізраїль веде політику субсидування підприємств, зайнятих дослідженнями і впровадженням нових технологій, щорічно на ці цілі виділяється близько 400 млн. Ізраїль не купує електроенергію. У 2008 році було вироблено 46850000000 кВт год і спожито 43280000000 кВт год, продано 1663000000 кВт год.

В Ізраїлі розвинене сільське господарство, в структурі якого переважає стійлове тваринництво. Більша частина виробництва зосереджена в приватному секторі, в той час як частка кібуци поступово скорочується. Найбільш важливі галузі сільського господарства: виробництво цитрусових, овочів, бавовни, яловичини, м'яса птиці, молочне тваринництво.

Власний сільськогосподарський сектор забезпечує Ізраїль продуктами харчування на 95%, при цьому велику кількість продукції експортується. Імпортуються в країну деякі зернові та олійні культури, м'ясо, кава, какао і цукор. У сільському господарстві при цьому зайнято 3,5% працюючого населення країни.

Сфера послуг Ізраїлю складає левову частину ВВП країни. Пріоритетне значення для економіки Ізраїлю мають туризм і банківська справа. Туризм, особливо паломництво, також є важливою статтею доходів Ізраїлю. Завдяки жаркому клімату, пам'яткам і унікальній географії Ізраїль привертає велику кількість туристів. За планами міністерства туризму Ізраїлю в 2012 країну відвідають не менше 5 мільйонів туристів. Крім того, Ізраїль поступово перетворюється в один із головних фінансових центрів Близького Сходу, де перевага віддається розвитку офшорних операцій.