Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ізраїль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.22 Mб
Скачать

2. Рейтингові позиції у міжнародній торгівельній системі

Цей розділ містить рейтингові показники Ізраїлю по таким показниками як: умови для торгівлі, привабливість для бізнесу, рівень свободи та конкурентоспроможності, показники росту, експорту, імпорту та інших позицій за підрахунками різноманітних рейтингових світових агенств.

1. Умови торгівлі можна розглядати за показником індексу економічної свободи - показником, який щорічно розраховується Wall Street Journal (www.wsj.com) і Heritage Foundation (www.heritage.org) по більшості країн світу з 1995 року.

Відповідно до цього рейтингу Ізраїль посідає 43 позицію в світі та 5 місце в своєму регіоні:

В розгорненому вигляді макроекономічні показники країни мають наступні бали:

Динамічну зміну індексу економічної свободи Ізраїлю можна дослідити в порівнянні з середньосвітовим показником:

Згідно з цим графіком можна побачити вагомий спад в 2003 році, який у 2004 відзначився найнижчим показником економічної свободи Ізраїлю за останні роки, в той час коли середній світовий показник тримав постійну позицію. З 2004 по 2009 держава у повільному темпі, але стабільно відновила той рівень,який спостерігався у 2002, але світовий показник почав знижуватись. Подальший розвиток країни тримає індекс економічної свободи майже на одному рівні. Загалом рівень свободи Ізраїлю можна охарактеризувати як середній рівень вільності.

Legatum Prosperity Institute (www.prosperity.com) наводить свої рейтинги, за якими можна визначити добробут країни, як за окремими показниками, так і в цілому. Ізраїль посідає в загальному рейтингу 38 місце. В більшості аспектів країна має дуже гарні показники, але безпека та особистісні свободи цієї країни приймають негативний характер, що не дозволяє їй піднятися вище 38 сходинки.

2. Рейтинг привабливості країни для бізнесу можна вираховувати за допомогою індексу легкості ведення бізнесу (англ. Ease of Doing Business Index) — індексу задля порівняння простоти підприємницької діяльності між країнами світу, що укладається Світовим банком на основі річних даних (www.doingbusiness.org).

Згідно з даною таблицею Ізраїль посідає 34 місце у загальному рейтингу, але з окремих аспектів навіть входить до топ 10. Так, наприклад, отримати кредит, торгувати вільно з закордоном та мати певну захищеність інвестицій не складе трудностей, але отримати дозвіл на будівництво та зареєструвати нерухомість в цій державі важкувато.

3. Рівень конкурентоспроможності можна знайти у звіті про глобальну конкурентоспроможність, що є щорічною доповіддю Всесвітнього економічного форуму. Перша доповідь була випущена в 1979 році. З 2004 року звіт про глобальну конкурентоспроможність ранжирує країни на основі «Глобального індексу конкурентоспроможності».(www.weforum.org)

Згідно з цим індексом можна стверджувати, що Ізраїль доволі конкурентоспроможна країна, яка має не дуже вагомий розрив оцінок з лідируючими країнами. Слід зазначити, що Ізраїль надає перевагу інноваційному розвитку, за рахунок чого має доволі значний рівень конкурентоспроможності.