Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інвест)).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
109.1 Кб
Скачать

52. Індекс прибутковості: визначення, економічна сутність, формула.

методом оцінки рішень стосовно капіталовкладень вважається індекс прибутковості (РI), який ще інколи називається співвідношенням витрат І доходів. PI є часткою від ділення майбутніх грошових потоків на початкові витрати.

, де

r – ставка дисконтування, яка дає чиста теперішня вартість, що дорівнює 0.

Rt – очікувані чисті грошові потоки на кінець періоду,

С – початкові витрати капіталу, що здійснюються на поточний момент або ж теперішня вартість всіх витрат,

t – тривалість інвестиційного періоду,

n – життєвий цикл проекту.

Єдина різниця між NPV та PI в тому, що за викор-я NPV початкові витрати “-“ від PV очікуваних грошових потоків, а за розрахунку PI PV очікуваних грошових потоків “/” на початкові витрати. Проект приймається, якщо його прибутковість більша за 1, тобто, якщо за проектом Індекс прибутковості більше за 1 і NPV більша 0.

53. Особливості розрахунку та використання показника індексу прибутковості, переваги та недоліки методу.

методом оцінки рішень стосовно капіталовкладень вважається індекс прибутковості (РI), який ще інколи називається співвідношенням витрат І доходів. PI є часткою від ділення майбутніх грошових потоків на початкові витрати. Проект приймається, якщо його прибутковість більша за 1, тобто, якщо за проектом Індекс прибутковості більше за 1 і NPV більша 0.

Даний метод відноситься до універсального методу. Результат розрахунку є якісною величиною, що дає змогу порівнювати проекти з різними показниками. Дає пряму відповідь стосовно прийнятності проекту. Цей метод є простим для розрахунку і використання. Але необхідно наперед визначатися стосовно ставки дисконтування. Первинні дані попередньо розраховуються на основі облікових даних.

54. Період окупності: визначення, економічна сутність, формула.

Період окупності є проміжком часу, що необхідний для відшкодування початкових інвестицій.

Цей метод що є одним з найбільш простих та широко розповсюджених у світовій обліково-аналітичній практиці, не припускає тимчасової упорядкованості грошових надходжень. Алгоритм розрахунку періоду окупності залежить від рівномірності розподілу прогнозованих доходів від інвестицій. Якщо дохід розподілений по роках рівномірно, то період окупності розраховується діленням одномоментних витрат на величину річного доходу обумовленого ними. Якщо отримується десятковий дріб він округляється у сторону збільшення до найближчого цілого. Якщо прибуток розподілений нерівномірно, то період окупності розраховується прямим підрахунком кількості років, протягом яких інвестиція буде погашена кумулятивним доходом.

Період окупності обчислюється за формулою:

, де

ПО – період окупності інвестицій в роках,

ІК – загальна сума інвестицій у проект, передбачена кошторисом,

ГНр – середньорічні грошові надходження.

55. Особливості розрахунку та використання показника періоду окупності, переваги та недоліки методу.

Період окупності є проміжком часу, що необхідний для відшкодування початкових інвестицій.

Обчислюється за формулою:

, де

ПО – період окупності інвестицій в роках,

ІК – загальна сума інвестицій у проект, передбачена кошторисом,

ГНр – середньорічні грошові надходження.

Метод періоду окупності є недостатнім з огляду на те, що він вимагає завдання суб’єктивно встановленого терміну періоду окупності. Також він не дає інформації стосовно того, чи створює цей проект багатство, а також може ігнорувати значні виплати поза межею точки окупності. Хоча на практиці значення показника періоду окупності дає змогу керівнику оцінити протягом якого часу кошти знаходяться у зоні ризику, проте він не враховує впливу доходів останніх періодів. Оскільки цей метод заснований на недисконтованих оцінках, він не робить різниці між проектами з однаковою величиною кумулятивних доходів, але різним розподілом її по роках. Також даний метод не наділений властивістю адитивності.