Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інвест)).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
109.1 Кб
Скачать

61. Особливості розрахунку та використання показника дохідності акцій, переваги та недоліки методу.

Дохідність на акцію розраховується діленням балансового прибутку на кількість акцій у випуску.

Це один з основних коефіцієнтів фін. менеджменту, який використовують при оцінці інвестиційних якостей акцій. Він характеризує чистий прибуток підприємства (компанії), який припадає на одну акцію, після сплати податків, дивідендів за привілейованими акціями і відсотків за довгостроковими позиками. Також доходність акцій – це кількісний показник оцінки акцій, що дозволяє спостерігати за зміною доходів на одну акцію впродовж кількох років, порівняти доходи, одержані за акціями інших емітентів.

Такий метод не враховує грошові потоки, їхній розподіл у часі та ризик. Широко використовується також інший коефіцієнт, який показує балансовий прибуток, отриманий компанією за рік на кожну акцію, випущену нею.

62. Критерії оцінки методів аналізу інвестиційних проектів.

Загалом, вибір методу аналізу інв проектів залежить від багатьох факторів, таких як складність проекту, його тривалість, доступність та повнота інфо, рівень підготовки фахівців, що здійснюють цей аналіз.. Проте за наявності можливості вибору методу для оцінки реал інв-х проектів варто зупинитися на тому методі, який задовольняє якнайбільше критеріїв:

*Ураховує вартість грошей у часі (приведення до теперішньої вартості як інвестиційного капіталу, так і сум грошового потоку)

*Ураховує ризик, пов'язаний з інвестицією (вибір диференційованої ставки процента (диктованої ставки) в процесі дисконтування грошового потоку для різних інвестиційних пректів.)

*Береться до уваги повна тривалість економічного життя проекту

*Наявність правила щодо прийняття рішення за отриманим результатом

*Спрямування на грошові потоки

63. Ризик та невизначеність у інвестуванні.

Суттєвою рисою прийняття інв. рішень є їх орієнтація на майбутнє, яке по своїй природі є невизначеним. вимірювання ризику при бюджетуванні капіталу є вирішальним фактором при оцінці активів, а його ігнорування є небажаним. Прийняття прибуткової інвест. пропозиції, яка є високоризиковою, може підвищити чутливість до ризику усього бізнесу і призвести до фактичного зменшення вартості підприємства.

Визначеність. Абсолютно достовірні події тоді, коли очікування є однозначно оціненим, коли певному, наперед очікуваному результату віддається перевага по відношенню до ін результатів у переліку. У інвестуванні не існує визначеності, але деякі з інвестицій є досить близькими до цього.

Ризик та невизначеність. З наукового погляду ризик та невизначеність не є синонімами. Ризик стосується набору (низки) єдиних у своєму роді (унікальних) наслідків прийняття певного рішення, які можна визначити з певною ймовірністю в той час, коли невизначеність ґрунтується на неможливості визначити ймовірність. Найбільш наглядним прикладом ризику є шанс 1 до 6 викинути 6 гральною кісткою. Для багатьох інв рішень важко знайти емпіричні докази. Тому коли об'єктивні статистичні свідчення є недоступними, керівники вимушені використовувати суб'єктивні значення ймовірності. Керівник з невеликим досвідом запуску нового продукту на новий ринок може лише суб'єктивно оцінити відповідні ризики, що основані на доступній йому інфо. З огляду на те, що суб'єктивна ймовірність може бути використана під час прийняття Інв рішень таким самим способом, як і об'єктивна, різниця між ризиком і ймовірністю не така вже й істотна. На практиці обидва ці показники часто є взаємозамінними.