Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
494.08 Кб
Скачать

17.Механізм функціонування ринку та закони, які його обумовлюють.

Сучасний  ринковий механізм—багатогранна й складна  система господарських  відносин, здатна забезпечити функціональні  потребисуспільного   виробництва  й  обміну.  Через   ринковий   механімвизначається    критерій   взаємовигідності    технологічних    іекономічних    зв'язків  між  товаровиробниками.

Ринок можна розглядати по географічному положенню (місцевий, регіональний, національний, світовий), похарактеру та обсягові продажу (роздрібна, оптова торгівля), по товарному асортименті (рибний, м'ясний, ринок одягу, взуття, житла) і по ряду інших ознак. Нас же, насамперед, цікавить розподіл ринків по видах або об'єктам виробничих ресурсів:

2.1. Ринок засобів виробництва

Торгівля засобами виробництва - це грандіозний ринок, на якому взаємодіють між собою безпосередні виробники продукції. Оптова торгівля виступає посередником між підприємствами-виробниками іпідприємствами-споживачами продукції.

2.2. Ринок робочої сили

Ринок робочої сили найтіснішим чином зв'язаний з ринком засобів виробництва. Вони виникли і розвивалися одночасно, паралельно, доповнювали один одного. Ринок робочої сили є самим складним із всіх існуючих в економіці. 

2.3. Ринок капіталу і фінансів

У русі капітальної вартості грошова форма капіталу є найбільш чуттєвою до всіх збоїв у процесі реалізації і розширеного відтворення. Потреба в позиковому капіталі існувала завжди. Кредит - неодмінна умова всякої підприємницької діяльності. В якості продавців капіталу (надання в борг на певний строк за певну плату - відсоток) виступали і виступають лихварі, власники великих капіталів, банки. У XIX сторіччі одержав розвиток і нині процвітає ринок цінних паперів - акцій і облігацій. Торгівля капіталом забезпечує постійне його пересування між видами підприємницької діяльності.

2.4. Ринок споживчих товарів

На ньому взаємодіє все населення з виробниками і продавцями продовольства, одягу, взуття та інших предметів споживання. Без розвитку цього ринку губиться суспільний зміст відносин обміну. Від стану споживчого ринку залежить забезпеченість населення, рівень споживання, стійкість грошового обігу. Це судинна система суспільства, за допомогою якої забезпечується доставка всього необхідного людині для життєдіяльності, відповідно до його купівельної спроможності.

2.5. Ринок інформаційних матеріалів і інформаційних послуг

Для ринкового господарства досить високий ступінь невизначеності. Витрати і вигоди, що впливають на рішення, пов'язані з попитом та пропозицією, це завжди очікувані витрати і вигоди. Виробники і споживачі, продавці і покупці приймають рішення, виходячи з очікуваних умов. Якість прийнятого рішення тим вище, чим більше інформації мається при ухваленні рішення.

Основний спосіб уникнути помилкового рішення - одержати більше інформації перш, ніж почати діяти. На ринках, де інформації недостатньо, з'являються посередники, що збирають і продають інформацію, створюються фірми, що спеціалізуються на зборі інформації про попит та пропозицію. Інформація - це дороге благо.