Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юд.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Тема 1. Теоретичні та методологічні засади юридичної деонтології.

  1. Поняття юридичної деонтології.

У сучасних словниках цей термін уточнюється і відтворюється для характеристики розділу етики, у якому досліджуються проблеми належного обов’язку. Можна зустріти в літературі й більш конструктивний підхід до розуміння суті деонтології, коли в ній убачають не просто розділ етики, а вчення системи знань про юридичні, професійні та моральні обов’язки і правила поведінки професіоналів стосовно підлеглих.

Деонтологія як галузь юридичної науки ще не завершила своєї структуризації і не сформувала традицій, стереотипів наукового мислення. Основні визначення юридичної деонтології як науки. В. М. Горшенєв стверджує, що юридична деонтологія – це галузь юридичної науки, яка узагальнює систему знань про мистецтво спілкування та мудрість прийняття правильного рішення в юридичній практиці. Головне призначення та суть юридичної деонтології, на думку В. М. Горшенєва, полягає в тому, що вона як галузь знань узагальнює в собі інформацію про мистецтво спілкування і мудрість прийняття правильного рішення. Погляди на юридичну деонтологію, викладені професором В. Сокуренком, є діаметрально протилежними. Деонтологія, на його думку, відображає внутрішні процеси теперішнього і майбутнього. С. С. Сливка виходить з того, що деонтологія – це розділ етики, який вивчає проблеми обов’язку, сферу обов’язкового, усі форми моральних вимог і їх співвідношення. О. В. Шмоткін під юридичною деонтологією розуміє систему загальних знань про юридичну практику, вимоги до професійних і особистих якостей юриста, про систему формування цих якостей. Такої ж думки дотримуються С. Гусарєв, О. Карпов, О. Тихоміров. О. Скакун та І. Овчаренко зазначають, що юридична деонтологія – галузь юридичної науки і навчальна дисципліна, яка є узагальненою системою знань про кодекс професійної поведінки юриста. Як навчальну дисципліну юридичну деонтологію було запроваджено для вивчення у другій половині 80-х років. Її започаткував професор В. М. Горшенєв у Харківському інституті. У 1988 р. вийшов друком перший навчальний посібник з цієї дисципліни.

  1. Предмет та структура курсу «Юридична деонтологія».

Деонтологія складається із двох частин: загальної та особливої. Загальна частина – це короткий курс юридичної деонтології, яку вивчають у всіх юридичних навчальних закладах. Особлива частина – це теми, що вивчають матеріал, безпосередньо пов'язаний зі специфікою прикордонної служби, особливостями вияву деонтологічних знань у професійній діяльності захисника кордону. До загальної частини належать такі теми: теоретичні та методологічні засади юридичної деонтології, загальна характеристика юридичної наукової та навчальної діяльності, характеристика окремих видів юридичної діяльності. Особливу частину складають теми: професійна культура прикордонника, духовно-національні почуття прикордонника України, формування деонтологічної правосвідомості прикордонника.

  1. Функції юридичної деонтології.

Функції, що стосуються особи юриста: формування у юриста правової свідомості та правової культури, конкретизація правомірності дій юристів, підвищення рівня правового почуття у суб’єктів права, виховання в юристів поваги до права, установлення юристом об’єктивної правової дійсності, сприяння вибору юристом справедливого рішення, виховання у правоохоронців духовної, моральної та юридичної відповідальності, дотримання безпеки життєдіяльності. 2. Функції, які відображають процес формування національного права в Україні: утвердження національного духу українського права, забезпечення панування права, створення необхідних передумов функціонування української національної правової теорії. 3. Функції, які сприяють регулювання суспільних відносин у державі: уміння визначити цінність права та цінність держави, сприяння формуванню цивілізованого правопорядку в Україні, сприяння виробленню індивідуальних (власних) норм професійної поведінки юриста (деонтологічних норм).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]