Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
neprod_tov-vo.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
223.23 Кб
Скачать
  1. Естетичні властивості непродовольчих товарів, поняття та характеристика їх показників

Естетичні властивості товару - це комплекс показників, які характеризують його інформаційну виразність, раціональність форми, цілісність композиції, суспільну цінність, стабільність товарного вигляду.

Показники естетичних властивостей: інформаційна виразність; раціональність форми; цілісність композиції; досконалість виробничого виконання та товарного вигляду. Інформаційна виразність включає в себе відображення у формі виробу естетичних уявлень, що склалися в суспільстві забезпеченням знаковості, оригінальності, відповідності товару стилю і моді. Раціональність форми спрямована на забезпечення естетичної форми об’єктивним умовам виробництва і експлуатації товару. Цілісності композиції – передбачає гармонійну єдність частин і цілого, зв'язків між елементами форми, його узгодженості з іншими виробами та оточуючим середовищем. Досконалість виробничого виконання та товарного вигляду – спрямовані на якість технологічних операцій, маркування та пакування.

  1. Якість товару: визначення і наявні протиріччя в його формуванні. Показники якості товарів та їх класифікація.

Якість – це сукупність характеристик продукції (процесу, послуги), які стосуються її здатності задовольняти встановлені і передбачувані потреби (ДСТУ 2925-94) .

Якість – ступінь, до якого сукупність відмітних властивостей задовольняє сформульовані потреби або очікування, загальнозрозумілі або обов’язкові (ДСТУ ISO 8402-95).

Якість – внутрішня визначеність предмета, яка становить специфіку, що відрізняє його від усіх інших (тлумачний словник української мови)

Носії якості товару: вихідні матеріали; технологічні процеси виготовлення; пакування; умови зберігання; умови транспортування; умови використання. Сукупність сприятливих або бажаних для людини властивостей характеризує доброякісність товару, а сукупність несприятливих (негативних) властивостей для людини складає недоброякісність товару.

Показники якості товарів та їх класифікація:

Показники та характеристики якості товару – це кількісні характеристики однієї або декількох властивостей товару, складових його якості, які розглядаються відповідно до визначених умов його експлуатації або споживання.

Класифікація: - За кількістю властивостей, яку вони характеризують: Одиничні; Комплексні; Узагальнюючі. - За способом вираження: У балах; В натуральних одиницях. - За стадією визначення: Проектні; Виробничі; Експлуатаційні. - За застосуванням при оцінці якості: Базові; Відносні. - За методом визначення: об'єктивні; суб'єктивні.

Згідно з моделлю Кано задоволеність споживачів оцінюється за допомогою трьох груп властивостей, показників і відповідних характеристик – обов’язкових (це кількісні ознаки товарів, які характеризують вміст тих чи інших речовин (сполук, елементів) і не перевищують допустимі відповідними чинними документами норми.

), очікуваних (це такі показники та характеристики, які проектує виробник на майбутній період (нормативні, утилітарні та естетичні)) і захоплюючих(це показники та характеристики, що мають евристичний характер та підвищують задоволеність споживачів).

Інтегральний показник якості - відношення сумарного корисного ефекту від експлуатації або споживання продукції до сумарних витрат на її створення та експлуатацію, або споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]