Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
neprod_tov-vo.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
223.23 Кб
Скачать
  1. Зародження, становлення і розвиток товарознавства як науки.

Торгівля, як галузь господарства, виступає і покупцем і продавцем. З самого початку зародження торговельних відносин відбувалося нагромадження знань щодо самого товару. З часом ці знання перетворилися на наукову дисципліну – товарознавство.

Товарознавство, як наука виникло і розвивалося під впливом економічних потреб суспільства на певному історичному етапі розвитку людства.

Найбільш фундаментальні письмові згадки щодо знання товару вміщені в працях давньоримських знавців сільськогосподарського виробництва Катона (праця «Землеробство»), Варрона (праця «Про сільське господарство»), Колумелли, Плінія («Історія природи»).

Першу книгу з товарознавства Даманського під назвою «Книга вказівок на користь торгівлі і знайомства з добрими і злими властивостями товарів, як і їх підробка через фальсифікацію » видано в 1240 р. серед найбільш цікавих розділів слід відмітити «Про методи дослідження правдивості коштовних металів», «Як зберігати і пакувати товари», «Відомості про добрі і злі товари».

В середині xIv ст. видано змістовну працю Поголотті про торгівлю в басейні Середземномор’я, де дана товарознавча характеристика товарів від живиці, ароматичних і барвних речовин до цукру, текстилю, порцеляни і скла.

Зародження промислового виробництва, збільшення обсягу в торгівлі і асортименту товарів на внутрішніх і зовнішніх ринках постійно вимагало підвищення фундаментальних знань з товару, розробки об’єктивних методів дослідження якості, правових норм дотримання цієї якості, теоретичної та практичної підготовки фахівців торгівлі, підготовки спеціаліста – виробників товарів для ринку.

Дуже плідними в цьому відношенні виявилися XVII і XVIII ст.. у 1756 р. виходить праця Людовиці «Основи повної торгової системи». Людовиці належить ідея розподілу товарознавства на дві частини – загальне і спеціальне. Пізніше Адам Сміт видав «Дослідження про природу і причини багатства народів», в яких заклав теоретичні основи ринкової економіки. Це сприяло розумінню значення торгівлі в економічному розвитку суспільства.

Дуже вагомих внесок в розвиток технології як науки і товарознавства вніс Бек манн . він вперше ввів термін «технологія», визначив значення і перспективи розвитку цієї науки.

Якщо підсумувати внесок країн Західної Європи в розвиток наукового товарознавства, то можна підкреслити, що до кінця XVIII ст.. закладено теоретичний фундамент самої науки і передумови для розвитку навчальних закладів з підготовки торговельних кадрів.

Перша кафедра товарознавства була заснована при Падуанському університеті у 1549. у 1770 р. у Відні відкрито дворічну Реальну торгову академі, а у 1815 р. при політехнічному інституті відкрито відділ Торгівлі.

В Росії розвиток відбувався дещо по іншому, через економічну відсталість країни. Тому особливе значення мало створене в 1765 Вільне економічне товариство. У 1772 р в Москві було відкрито перше в Росії комерційне училище.

У 1810 році відкрито Московську практичну академію комерційних наук, де викладалося товарознавство. Після скасування кріпосного права, в Російській імперії було відкрито 394 комерційні заклади і класи, де знання з товару майбутні фахівці отримували на базі товарознавства.

Період до першої С.В, характеризується посиленим розвитком товарознавства, як наукової дисципліни в підготовці комерційних кадрів.

Значну роль в розвитку товарознавства відіграв Кіттари. Він перший запропонував розгорнуту класифікацію товарів і поділив курс товарознавства на загальну і спеціальну.

Велике значення відіграли праці Петрова і Нікітінського, які викладали товарознавство в Московській академії комерційних наук. За їх редакцією видано перший підручник для вищих комерційних навчальних закладів – «Порадник з товарознавства з необхідними відомостями із технології».

Бурхливий розвиток капіталізму і міжнародної торгівлі в середині XIX ст.. сприяв тому, що обсяги промислового виробництва і торгівлі вже не могли задовольнятися кадрами з середньою комерційною освітою. Саме життя вимагало відкриття вищих комерційних навчальних закладів.

Розбудова після Жовтневого перевороту сприяла подальшому розвитку товарознавства. Вже у 1928р. виходить праця Классена «Методика і дидактика товарознавства», в якій розглядаються і загальнотеоретичні питання товарознавства. У 1923 р. утворення Комітету зі стандартизації при Раді праці та оборони.

В кінці XX ст., після розпаду СРСР, республіки соціалістичного табору стали переходити на ринкову систему економіки тому на товарознавчих кафедрах веднтьс я ґрунтовна робота з написання нових підручників і посібників з товарознавства.

Можна виділити основні етапи товарознавства:

  1. описовий XVI – XVIII

  2. технологічний XVIII- 1917р

  3. реформувань 1917 – 1990 рр.

  4. соціальної спрямованості 1991 – по сьогодні.

Товарознавство, з наукової точки зору це галузь науки, яка системно вивчає товари на всіх етапах життєвого циклу, методологічні засади формування їх асортименту, споживних властивостей, прогнозування збереженості і гарантії безпеки споживання товарів з метою задоволення потреб суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]