Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
neprod_tov-vo.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
223.23 Кб
Скачать

27. Завдання товарної інформації в ринках умовах.

Сучасний ринок споживних товарів характеризується великою насиченістю. Асортимент товарів постійно оновлюється, розширюється і поглиблюється. Поряд з позитивною стороною такої системи, виникають певні проблеми, пов’язані з великою кількістю видів і різновидів товарів, як різного, так і однакового призначення.

Споживачу досить важко орієнтуватися в такій великій кількості різноманітних товарів і зробити правильний вибір відносно придбання товару, його правильного споживання. Тому виникає необхідність забезпечення суб’єктів ринку якісною інформацією про товар.

у сфері обігу, зокрема в торгівлі, у процесі споживання товарів їх супроводжують відповідні відомості, які загалом називають інформацію про товар. Це досить важлива супроводжувальна система товару, яка забезпечує йому реалізацію, використання за призначенням, необхідний догляд, умови утилізації.

Інформація про товар – подані в документальній або образній формі відомості про товар, місце і час його виготовлення, ціну, правила поводження з ним, та догляд за ним, спосіб вживання, харчова цінність, термін придатності та назва виробника.

.

28. Рекламно-довідникова інформація про товари та їх характеристика.

Види: товарні каталоги ( це список, перелік товарів, складений у певному порядку, щоб полегшити їх пошук. Розрізняють алфавітний та систематичний); альбоми (об'єднане за темою видання або збірка товарів., оправлених разом або вміщених в одну папку); проспекти; плакати (Лаконічне, помітне, найчастіше кольорове зображення з коротким текстом, виконане, як правило на великому аркуші паперу, виготовляється з рекламною, інформаційною, навчальною метою. Плакат — барвисте рекламне видання великого формату); листівки (відкритий лист на цупкому прямокутному аркуші паперу, що містить зазвичай зображення з і текст повідомлення); вкладки; каталоги виставок; кіно- ,діа-, відеофільми.

29.Характеристика видів експлуатаційно-супровідкової інформації.

Види інформаційно-супроводжувальної інформації: інструкції (правовий акт, який створюється органами державного управління для встановлення правил, що регулюють організаційні, науково-технічні, технологічні, фінансові та інші спеціальні сторони діяльності та відносин установ, закладів, підприємств. Реквізити: Назва виду документа (інструкція); рік затвердження; заголовок (сюди іноді входить назва документа); дата; індекс; місце видання; текст; підпис; види погодження.». Текст документа має бути стислий, точний, зрозумілий, оскільки він призначений для постійного користування); паспорт ( документ, що видається державою для посвідчення товару); технічні настанови (ормативний документ, що рекомендує практичні прийоми чи методи проектування, виготовлення, монтажу, експлуатації або утилізації обладнання, конструкцій чи виробів.); описи.

30.Основні вимоги до товарної інформації.

Перша комплексна вимога до товарної інформації, це відповідність інформації певному рівню якості. Якість інформації трактується як сукупність властивостей і їх показників, які відображають ступінь придатності конкретної інформації про об’єкти та їх взаємозв’язки для досягнення певних цілей, що стоїть перед їх користувачами. Крім якості, інформація оцінюється і кількістю. Кількість інформації – це певна міра, яка може повідомляти з певною мірою про появу певної події (недостатня інформація, повна інформація, надлишкова інформація).

Зміст інформації визначає її призначення, сферу застосування. Актуальність інформації визначає важливість чи значимість інформації для певного періоду часу. Своєчасність інформації, тісно пов’язана з актуальністю, визначається часом, в межах якого поступлення інформації є корисним для прийняття рішень. Несвоєчасність надходження інформації призводить до зниження або повної втрати її цінності і достовірності. Автентичність інформації визначається її дійсністю, реальністю, підтверджує, що дана інформація ґрунтується і відповідає першоджерелу. Адекватність інформації – визначає ступінь наближення або відповідності отриманої інформації до реального стану того, про що інформується.

Достовірність – відображає реально існуючі об’єкти, явища з необхідною точністю. Передбачає правдивість і об’єктивність даних про об’єкт інформації. Доступність пов’язана з можливістю отримання інформації всіма користувачами, яким вона необхідна.

Достатність – свідчить що інформація є мінімальною, але достатньою для прийняття відповідних рішень.

Адресність інформації передбачає її спрямованість конкретному споживачеві.

Найбільш загальні вимоги до товарної інформації регламентуються законом України «Про захист прав споживачів». В ньому стверджується, що споживачі мають право на одержання необхідної достатньої і достовірної інформації про кількість, якість та асортимент товарів, робіт і послуг.

Згідно п. 36 «Правил роботи дрібно роздрібної торговельної мережі», працівники торгівлі «…зобов’язані надавати відповідно до законодавства необхідну. Доступну і достовірну інформацію про товари, які є у продажі».

В Законі України «Про мови в Українській РСР» передбачено, що мови засобів масової інформації, оголошень, повідомлень, афіш, реклами є українська мова, а ст.. 6 цього закону стверджує «.. маркування товарів, етикетки на товарах, інструкції щодо користування виконуються українською мовою».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]