Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
neprod_tov-vo.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
223.23 Кб
Скачать
  1. Системи класифікації непродовольчих товарів: загальні поняття та значення для наукової і практичної діяльності товарознавців.

Класифікація - це розподіл усіх об'єктів певної множини (сукупності) за розрядами, при якому перехід від одного розряду до іншого здійснюється систематично, за певним правилом; кожний об'єкт множини попадає в який-небудь один із розрядів сукупності, а сума всіх об'єктів у всіх розрядах точно дорівнює сумі всіх об'єктів множин.

Вимоги до класифікації: забезпечувати максимальний огляд номенклатури товарів; повністю охоплювати поточний асортимент товарів і сприяти вивченню основних їх властивостей та особливостей; враховувати можливі зміни в асортименті та бути здатною до поповнення новими видами виробів; сприяти подальшому удосконаленню оперативно-торговельної діяльності в процесі товаропросування продукції від виробника до споживача; відповідати принципам кодування товарів широкого вжитку та вимогам щодо використання автоматизованих систем обліку, звітності та керування асортиментом продукції.

Методи класифікації: Ієрархічний (класифікація товарів полягає у послідовному розподілі заданої сукупності виробів на підпорядковані підмножини). Фасетний (це розподіл сукупності товарів на окремі угрупування – фасети (Ф))

Основні елементи наукової класифікації: Об'єкт класифікації основний елемент систематики. Мета класифікації залежить від роду діяльності і передбачуваного використання результату систематики. Класифікаційна одиниця – міра об'єкта класифікації і його поділу на розряди і таксономічні ряди. Класифікаційні ознаки – це переважно властивості або показники властивостей об'єктів систематики. Системою класифікації товарів називають упорядковану структуру їх сукупності, зумовлену правильним і планомірним розташуванням та взаємним зв’язком товарних одиниць та групувань.

ПРАКТИЧНИМИ ДОКУМЕНТАМИ СИСТЕМ КЛАСИФІКАЦІЇ Є КЛАСИФІКАТОРИ.

Класифікатор - це довідковий посібник, або словник, з допомогою якого техніко-економічну інформацію можна перекласти на машинну мову, щоб механізувати та автоматизувати її оброблення.

Системи класифікації: Ієрархічні; Природні; Реєстраційні; Облікові та звітні; Галузеві; Загальнодержавні; Промислові;Рекламно-інформаційні; Фасетні; Штучні; Алфавітні; Предметні; Статистичні; Міжвідомчі; Стандартні; Торговельні; Навчальні.

  1. Методи класифікації непродовольчих товарів та їх значення для управління товарорухом.

Методи класифікації: Ієрархічний(від грец. – порядок підпорядкування від нижчого до вищого. Суть: класифікація товарів полягає у послідовному розподілі заданої сукупності виробів на підпорядковані підмножини. Фасетний(від франц. Грань полірованого каменя). Суть: це розподіл сукупності товарів на окремі угрупування – фасети (Ф)

  1. Кодування непродовольчих товарів: загальні поняття та значення для управління рухом.

Кодуванням називають утворення та присвоєння товарам умовного позначення у вигляді цифрового, буквеного або цифрово-буквеного символу. Цей символ називають кодом.

У товарознавстві і сфері торгівлі поряд з терміном код використовують рівнозначне поняття – артикул. Артикул (лат. аrticulus – розділ, стаття). Процес розробки та надання товарові артикулу називають артикуляцією

Методи кодування:

Реєстраційне - метод, який базується на присвоєнні окремими видам і різновидам товарів порядкових номерів їх реєстрації у межах вищих таксономічних угрупувань.

Класифікаційне кодування – метод, який передбачає попередню класифікацію об'єктів з тим, щоб кожен знак коду характеризував певне класифікаційне угрупування і відображав одну із особливостей даного товару

Артикуляційне кодування: словесне, порядкове, значеннєве. Словесні коди: Славутич, LG… Порядкове: 1,2,3…..А,В,С…..

Якщо коди і артикули надають товарам за класифікаційними методами, системи шифрування товарами, називають ще значеннєвими.

Коди і артикули позначаються умовними шифрами, які можуть складатися з декількох цифр, букв, знаків тощо. Тут кожна цифра, буква або знак наділені відповідним значенням.

Кодификація продукції - це збір, класифікація, кодування, реєстрація, узагальнення та використання інформації про товари.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]