Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
neprod_tov-vo.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
223.23 Кб
Скачать
  1. Управління асортиментом товарів. Загальні поняття. Асортиментологія як галузь знань про управління множинами.

Під керуванням асортиментом товарів розуміють розробку і прийняття заходів, спрямованих на його оптимізацію з метою максимального задоволення потреб споживачів.

Види керувань асортиментом: асортиментна політика; асортиментні концепції

Асортиментна політика - це довгострокова програма розвитку асортименту товарів, що спрямована на оптимізацію структури асортименту, розвиток комерційно-господарських зв'язків, торгівлі і виробництва. Асортиментні концепції - це свідома, цілеспрямована побудова раціональної асортиментної структури товарної пропозиції.

Основи асортиментології: Асортиментологія - розділ теоретичного товарознавства, який забезпечує використання наукових засад в управлінні сукупностями предметів, речей і товарів широкого вжитку, зокрема.

Об’єкт асортиментології: сукупність предметів природи, продуктів людської праці у формі товарів. Предмет вивчення: терміни і визначення, призначення, походження, оптимізація і раціоналізація, глобальні проблеми керування асортиментом, потреби, ресурси, досягнутий рівень задоволеності потреб, утилізація залишків (рециклінг), екологія, ресурс накопиченої енергії

Методи вивчення: адекватні методам товарознавчих досліджень з перевагою використання статистичних способів та методів багатофакторного аналізу.

  1. Ергономічні властивості непродовольчі товарів: визначення, показники та їх характеристика.

Ергономічні властивості товарів - це властивості, що характеризують зручність і комфорт споживання чи експлуатації виробів в системі „людина – товар – навколишнє середовище”.

Ергономічні показники: показники відповідності виробу і його елементів розмірам та формі тіла; показники відповідності виробу силовим, енергетичним, швидкісним можливостям людини; відповідність виробу можливостям зору, слуху, смаку, дотику, нюху людини; показники, що характеризують вплив середовища використання виробу на ефективність діяльності людини; показники відповідності виробу можливостям людини сприймати, зберігати і переробляти інформацію . Антропометричні - характеризують відповідність конструкції виробу та його елементів формі і масі тіла людини, що забезпечує комфорт, зручність при споживанні (експлуатації) речей. Властивості, що характеризують гігієнічність - характеризують умови, які впливають на організм людини та її працездатність, самопочуття, створюють необхідний комфорт. Психологічні властивості - здатність виробів забезпечувати при споживанні (експлуатації) відповідність виробів сприйняттю, мисленню та навичкам людини. Психофізіологічні - обумовлюють здатність задовольняти психологічні, фізіологічні потреби людини.

  1. Надійність непродовольчих товарів та її показники: поняття та визначення.

Надійність товару - якісна характеристика товару, яка визначає його здатність зберігати в установлених межах значення всіх параметрів щодо можливості виконувати потрібні функції в заданих режимах та умовах застосування, технічного обслуговування, зберігання та транспортування.

Надійність характеризується комплексними показниками: безвідмовність; довговічність; ремонтоздатність; збережуваність.

Безвідмовність - це здатність виробу або речі безперервно зберігати працездатність протягом деякого часу або деякого наробітку.

Довговічність - це здатність товару виконувати потрібні функції до переходу в граничний стан при встановленій системі технічного обслуговування та ремонту. Основними показниками довговічності товарів є: термін служби; ресурс. Термін служби – календарна тривалість експлуатації виробів від її початку після ремонту до настання граничного стану. Вимірюють в годинах, днях, місяцях, роках. Ресурс – гранична можливість експлуатації товарів, що зафіксована в нормативних документах.

Ремонтоздатність - це здатність речі збільшувати строк його експлуатації і тим самим продовжувати термін експлуатації.

Збережуваність - це властивість виробів зберігати певний час кількісні та якісні показники та характеристики, що забезпечують їх використання за призначенням після транспортування і зберігання.

Збережуваність товарів обумовлюється: структурою та хімічним складом; властивостями вихідних речовин та матеріалів; наявністю захисту від несприятливих умов; умовами та терміном зберігання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]