Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
neprod_tov-vo.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
223.23 Кб
Скачать
  1. Екологічні властивості та безпека непродовольчих товарів, їх характеристика.

Екологічні властивості товарів та їх безпечність

Екологічні властивості товарів характеризують рівень їх шкідливості на оточуюче середовище в процесі їх експлуатації чи споживанні.

Безпечність споживання товару - це його властивість, за якої ризик заподіяння шкоди здоров’ю людини та довкіллю в разі споживання (використання) товару, обмежений допустимим рівнем.

Залежно від природи впливу на безпеку товарів розрізняють такі основні види безпеки: хімічна; електрична; радіаційна; механічна; термічна; пожежна; санітарно-гігієнічна.

  1. Інтегральний показник якості товарів, його суть і вплив на конкурентоспроможність товарів.

Інтегральний показник якості - відношення сумарного корисного ефекту від експлуатації або споживання продукції до сумарних витрат на її створення та експлуатацію, або споживання.

І = Е/ Вс + Ве

Конкурентоспроможність - найважливіша комплексна ринкова характеристика товару, його здатність бути проданим на конкретному ринку в певні терміни за наявності аналогічних товарів-конкурентів

Конкурентоспроможність товару виражають через відношення корисного ефекту від споживання (використання) товару до ціни

Взаємозв’язок понять „якість” та „конкурентоспроможність”: Призначені для оцінювання результатів конкретної праці, її суспільної корисності; Є відносними величинами; Визначаються через сукупність властивостей товару; Є динамічними характеристиками, які змінюються з розвитком суспільних потреб.

26. Види засобів товарної інформації: класифікація та характеристика окремих груп

товарна інформація – це дані що характеризують товар з певних сторін і призначенні для користувачів – суб’єктів комерційної діяльності (виробників, фахівців торгівлі, споживачів).

В залежності від призначення товарна інформація може бути згрупована на три види: основну, комерційну та споживну.

Основна товарна інформація – це інформація, користувачами якої є всі суб’єкти товарної діяльності. Вона містить відомості про товар які дозволяють, в першу чергу, його ідентифікувати. Обсяг основної інформації та перелік її структурних елементів, стосовно різних товарних груп, регламентуються вимогами відповідних нормативних документів. Елементами структури є найменування товару, його вид, різновид, марка, ґатунок, кількісні і розмірні характеристики, дата випуску.

Комерційна товарна інформація переважно призначена для виробників і працівників комерційної діяльності. Комерційна інформація менш доступна споживачу. Вона доповнює основну даними про підприємство, а також включає нормативно-технічні документи на якість товару або інші особливості.

Споживна товарна інформація доповнює основну в тій частині, яка призначена для споживачів. Основна її функція – це створення споживних переваг на конкретний товар. В цій інформації містяться дані про особливі споживні властивості товару, рівень його якості в порівнянні з товарами відомих виробників тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]