Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
neprod_tov-vo.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
223.23 Кб
Скачать
  1. Штрихове кодування товарів: загальне поняття, види штрихових кодів, їх структура і значення для управління товароруом.

Штрихове кодування - метод розробки комбінацій послідовно розташованих паралельних штрихів та пробілів (проміжок) між ними, розміри та розташування яких встановлені певними правилами.

Штриховий код - це комбінація послідовно розташованих паралельних штрихів та пробілів між ними, розміри та розташування яких встановлені нормативними документами.

Види штрихових кодів: EAN – 8, EAN – 1; UPC; Код 39; код 128; BAN

Код дає можливість одержати більйон алфавітно-цифрових комбінацій

Структура штрихових кодів: цифрові, алфавітно - цифрові, дискретні, безперервні, двонапрямні, контролепридатні, з фіксованою довжиною коду, зі змінною довжиною коду, з різною інформаційною щільністю.

Штриховий код EAN є безперервним, має фіксовану довжину та високу щільність запису. Кодове слово у версії EAN – 13 містить 12 інформаційних знаків і контрольний знак. ХХХ – код країни походження товару; ХХХХ – код фірми-виробника товару; ХХХХХ – код (артикул) товару; Х – контрольний знак

  1. Асортимент непродовольчих товарів: терміни і визначення. Показники асортименту та їх характеристика

Асортимент - це добір, набір та сукупність предметів, речей, товарів, різних груп, видів, різновидів, що характеризує предметний (натуральний) результат природи і людської праці. Сортамент - це сукупність продукції металообробних виробництв – прокату чорних металів простих і фасонних профілів, - які різняться формами поперечного перерізу, розмірами, допусками, масою погонних метрів тощо.

Сортимент - сукупність видів і різновидів продукції деревообробної промисловості. Асорті - похідне від асортименту поняття, що означає набір товарів, як правило, однієї групи, але різних видів, різновидів, ґатунків. Вживається переважно в харчовій, консервній промисловості (асорті цукерок, соління асорті тощо).

Асортимент: виробничий(Сукупність (набір) продукції окремого підприємства); промисловий (Сукупність продукції окремої галузі); торговельний(Сукупність продукції роздрібних або оптових підприємств).

Показники та характеристики асортименту товарів: Асортимент товарів - складова узагальненого об’єкта діяльності спеціалістів – товарознавців, на яку спрямовані їх професійні функції, практичні уміння і навички. Одиниця товару - окремий екземпляр штучного товару або визначена в установленому порядку кількість нештучних товарів. Вид товару – кінцевий продукт виробничого циклу, який має певне призначення і власну назву, що відображає його зовнішні особливості – риси, властивості, або внутрішній зміст. Різновид товару – товарна одиниця певного виду товару, яка має відмінні від типової зовнішні або внутрішні ознаки (властивості). Партія товару – сукупність товарів однієї або декількох споріднених груп товарів одного найменування, одного виробника, оформлених для постачання або одержання одним супровідним документом. Зразок товару – одиниця товару, яка відбирається від сукупності виробів для ознайомлення, демонстрування, порівняння з еталоном, контролю, аналізу, випробування і оцінювання якості. Взірець товару – термін має два значення: 1) те ж, що “зразок товару” і 2) те, що варте наслідування, “кращий”, взірець – еталон.

Товари повсякденного попиту – вироби доступні, вкрай необхідні, що мають попит кожного дня. Товари простого асортименту – це окремі види товарів з обмеженою кількістю ознак і показників ужиткових властивостей. Товари складного асортименту – це набори товарів великої сукупності, що мають широкий перелік ознак і показників властивостей. Широта асортименту – кількість видів і різновидів товарів певного періоду, які виготовляють у сфері виробництва і знаходяться в торгівлі. Повнота асортименту – це відношення кількості видів і різновидів товарів, що знаходяться у сфері торгівлі до їх загального виробництва у промисловості. Структура асортименту товарів - це частка товарних груп, підгруп, видів товарів у загальному асортименті (загальній кількості) товарів – у відсотках або часках від одиниці. Оновлення асортименту – періодична заміна традиційних видів і різновидів товарів новими. Товарна номенклатура – перелік товарів, що має певну структуру, затверджений в установленому порядку і призначений для конкретних видів діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]