Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА СТАТИСТИКА 2010_денне_МО.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
837.12 Кб
Скачать

Тема 11. Вибірковий метод

Вибіркове спостереження – науково-обгрунтований засіб несуцільного спостереження, при якому досліджується лише частина сукупності, відібрана за певними правилами вибірки, і який забезпечує результати, що характеризують усю сукупність в цілому.

Сукупність, з якої проводять відбір одиниць, називають генеральною і позначають через N, а відібрану частину одиниць – вибірковою – через n.

Середню величину і дисперсію ознаки у генеральній сукупності називають генеральною середньою (х) і генеральною дисперсією (σ2 ).

Середню величину і дисперсію ознаки у вибірковій сукупності називають вибірковою середньою (х) і вибірковою дисперсією (σ02 ).

Частку одиниць, які мають певні ознаки у генеральній сукупності, називають генеральною часткою і позначають через p, а частку одиниць, які мають певні ознаки у вибірковій сукупності, називають частістю і позначають через w.

Різниця між показниками вибіркової і генеральної сукупностей (х – х; σ02 - σ2 ; w – p) становить помилку репрезентативності.

Простий випадковий відбір здійснюють за допомогою жереба або таблиць випадкових чисел. Потребує для свого проведення ретельної підготовки.

Систематичний (механічний) відбір передбачає представлення усієї сукупності у вигляді списку, упорядкованому за деякою нейтральною одиницею. Відбір елементів здійснюється через рівні інтервали.

Типовий відбір – при цьому вся сукупність розбивається на однотипні, однорідні групи. Потім з кожної групи за одним із вказаних вище методів відбирається кількість одиниць.

Повторний відбір – при цьому кожна відібрана одиниця повертається у сукупність і може знову потрапити у вибірку.

Безповторний відбір – кожна відібрана одиниця не повертається у сукупність.

Середня помилка вибіркице середнє квадратичне відхилення вибіркових середніх від середньої генеральної сукупності (х – х).

Імовірність – це міра об’єктивної можливості здійснення певних подій. Кількісно імовірність виражають відношенням кількості сприятливих наслідків до кількості можливих наслідків. Якщо кількість сприятливих наслідків дорівнює нулю, то імовірність (р) також дорівнює нулю. Якщо кількість сприятливих наслідків дорівнює всім можливим наслідкам, то імовірність дорівнює одиниці. Отже імовірність матиме значення від 0 до 1.

Тема 12. Подання статистичних даних:

таблиці, графіки, карти

Статистичні таблиці – це форма раціонального систематизованого і наглядного викладу результатів зведення і обробки статистичних матеріалів. Вони складаються з статичного підмету і присудку.

Підметом називають перелік окремих одиниць сукупності (районів, областей, фірм) періодів і підгруп які характеризуються системою показників.

Присудком називають систему показників для характеристики підмету.

Простими називають статистичні таблиці, в підметі яких проведений перелік об’єктів, часових дат, періодів без їх групування.

Комбінаційною називають таблицю підмет якої розподілено на групи за двома і більше ознаками, взятими в комбінації.