Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки машини М1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

М ІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА МЕХАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ У ТВАРИННИЦТВІ

Методичні рекомендації до лабораторних робіт

з дисципліни

МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ для ТВАРИННИЦТВа”

Модуль 1. Механізація заготівлі, приготування та роздавання кормів

Дніпропетровськ 2011

Методичні рекомендації до лабораторних робіт з дисципліни “Машини та обладнання для тваринництва”, Модуль 1. Механізація заготівлі, приготування та роздавання кормів

Дніпропетровський державний аграрний університет. Дніпропетровськ, 2011, 30 с.

Приведені зміст і методика самостійної підготовки до лабораторних робіт та їх безпосереднього виконання, використовуючи підручники, матеріал лекцій, методичні вказівки.

Матеріал викладено згідно типової та робочої навчальних програм з дисципліни “Машини та обладнання в тваринництві” і призначений для студентів факультету “Механізація сільського господарства”, напрям підготовки 6.100102 «Процеси, машини і обладнання агропромислового виробництва».

Укладачі:

Старший викладач В.Ю. Дудін

Доцент Л.О. Кіряцев

Кандидат технічних наук, доцент І.О. Романюха

Рецензенти:

Кандидат технічних наук, доцент П.Т. Мельянцов

Кандидат технічних наук, доцент О.М. Кобець

Методичні вказівки ухвалено на засіданні кафедри “Механізація виробничих процесів у тваринництві” (протокол № ___ від ________) і рекомендовано до видання науково-методичною радою факультету механізації сільського господарства (протокол № ___від __________).

ЗМІСТ

Вступ

6

Лабораторна робота №1. Механізація заготівлі та виймання силосу та сінажу

8

Лабораторна робота №2. Механізація подрібнення стеблових кормів

12

Лабораторна робота №3. Механізація подрібнення концентрованих кормів

15

Лабораторна робота №4. Механізація підготовки коренебульбоплодів

20

Лабораторна робота №5. Механізація роздавання кормів

24

Бібліографічний список

30

ВСТУП

Успішне виконання лабораторних робіт потребує від кожного студента попередньої підготовки шляхом вивчення літератури, рекомендованої викладачем за темою.

Перед початком виконання лабораторних робіт викладач або завідуючий лабораторією зобов'язані ознайомити студентів з основними правилами техніки безпеки та безпеки праці. Пройшовши інструктаж з техніки безпеки, всі присутні студенти розписуються в спеціальному журналі за знання правил та зобов'язання їх виконувати. Починаючи кожну лабораторну роботу, необхідно виконати перевірку технічного стану та комплектності обладнання (надійність кріплення та фіксація замків, кришок, кожухів, огородження, стан трансмісій, з'єднувальних муфт, тяг і інші), усунути помічені несправності.

Основні правила безпеки при виконанні лабораторних робіт такі.

Під час занять вхід та вихід з лабораторії без дозволу викладача забороняється. Не дозволяється присутність сторонніх поблизу працюючих машин та електроустановок.

За одним робочим столом можуть одночасно працювати не більше чотирьох чоловік. На ньому не повинно бути зайвих предметів та обладнання. Кожний студент повинен знати, як при необхідності можна вимкнути напругу.

Електрообладнання, змонтоване на машинах, повинно мати надійне заземлення, закрите кожухами та кришками, причому без дозволу викладача знімати їх не дозволяється.

Монтаж та демонтаж електричних кіл виконувати тільки при вимкненому рубильнику. Подавати струм до машини чи схеми дозволяється тільки після детальної перевірки викладачем схеми підключення. При кожному вмиканні схеми студент повинен попередити напарників з виконання роботи про свої дії. Перед пуском машини чи агрегату в дію студенти обов’язково повинні перевірити регулювання машини, наприклад, натяг стрічки транспортеру, приводних пасів, ланцюгів і ін. Пускають машину в дію за попередньо встановленим сигналом і без її навантаження. Перед пуском необхідно впевнитись у відсутності сторонніх предметів у машині.

Після подачі напруги на установку не дозволяється торкатися затискачів, проводів та іншого обладнання, що знаходиться під струмом. Не дозволяється залишати без нагляду працюючі машини та установки.

Виявивши в процесі роботи які-небудь несправності в електричній установці (підвищений шум, нагрів обмоток, проводів, іскріння) необхідно якомога скоріше вимкнути напругу та запросити викладача чи лаборанта.

Несправні запобіжники замінювати можна тільки знявши напругу. Конденсатори, які використовують в електричній схемі, після виконання роботи необхідно вимкнути і розрядити шляхом з'єднання провідником їх виводів на 2-3 с. При роботі з джерелами ультрафіолетового проміння необхідно використовувати спеціальні окуляри, а при роботі з інфрачервоними опромінювачами уникати прямої дії променів на очі.

По закінченню лабораторної роботи машини та агрегати відключають від електромережі. Виконання роботи завершується складанням звіту, зміст якого надається до кожної лабораторної роботи. При складанні звіту необхідно враховувати такі вимоги: скорочення слів, за виключенням одиниць виміру, не дозволяється; в формулах, що використовуються для розрахунків, необхідно давати пояснення числовим та буквеним величинам тут же під формулою; усі фізичні величини повинні бути надані в Міжнародній системі одиниць; необхідний ілюстративний матеріал (малюнки, графіки, схеми, таблиці) виконувати акуратно, чітко, згідно вимог ЄСКД та ДСТУ.

Звіт про виконання лабораторної роботи здається викладачеві для перевірки, самоконтроль засвоєння вивченого матеріалу студент може виконати за допомогою контрольних питань, які рекомендовані в кожній лабораторній роботі.