Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА СТАТИСТИКА 2010_денне_МО.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
837.12 Кб
Скачать

Тема 5. Аналіз рядів розподілу.

Варіацією ознак називають наявність різниць у числових значення ознак одиниць сукупності.

Основні показники, що характеризують варіацію, такі: розмах варіації, середнє лінійне відхилення, коефіцієнт варіації тощо.

Розмах варіації – це різниця між максимальним і мінімальним значеннями ознаки:

Середнє лінійне відхилення являє собою середню арифметичну з абсолютних значень відхилень окремих варіант від середньої арифметичної.

Дисперсією називають середній квадрат відхилення індивідуальних значень ознаки від середньої арифметичної.

Середнє квадратичне відхилення дістають, добуваючи квадратний корінь з дисперсії.

Як відносну міру варіації застосовують коефіцієнт варіації, який є процентним відношенням середнього квадратичного відхилення до середньої арифметичної величини ознаки. Якщо він не перевищує 33 %, то сукупність можна вважати однорідною (вплив випадкових факторів).

Загальна дисперсія (σ2заг) характеризує коливання (варіацію) ознаки під впливом усіх умов (факторів), що спричинили цю варіацію.

Міжгрупова (факторна) дисперсія характеризує варіацію ознаки під впливом досліджуваного фактора (умови), покладеного в основу групування.

Внутрішньогрупова (остаточна) дисперсія (σ2в.гр.) характеризує варіацію ознаки, зумовлену неврахованими при групуванні факторами. Вона не залежить від умови (фактора), покладеного в основу групування, і характеризує варіацію ознаки тільки за рахунок умов і факторів, що діють в середині групи.

Тема 6. Аналіз концентрації, диференціації і подібності розподілів

Рядом розподілу називають групування, яке характеризує склад (структуру) явища в даний період часу.

Моменти розподілу – система статистик, які мають загальний математичний вираз.

Коефіцієнт асиметрії – це нормований момент третього порядку. Він обчислюється як відношення центрального моменту третього порядку до куба середнього квадратичного відхилення.

Ексцес – показник, що характеризує відхилення від нормального розподілу варіант із вис тупанням або падінням вершини кривої розподілу.

Модуль 3. Ряди динаміки

Тема 7. Статистичні методи вимірювання зв’язків

Кореляційний аналіз – це метод визначення і кількісної оцінки взаємозалежностей між статистичними ознаками, що характеризують окремі соціально-економічні явища.

Функціональним називають такий зв’язок, при якому кожному значенню факторної ознаки, що характеризує певне явище, в усіх випадках відповідає одне або кілька значень результативної ознаки (функції).

При кореляційному зв’язку немає точної відповідності між значенням залежних ознак: кожному певному значенню факторної ознаки відповідає кілька різних значень результативної ознаки. Він виявляється не в кожному конкретному випадку, а при великій кількості спостережень і ґрунтується на законі великих чисел.

За напрямом зв’язок між корелюючими величинами може бути прямим і оберненим. При прямому зв’язку зміна факторної ознаки зумовлює зміну результативної ознаки в тому самому напрямку.

Якщо зі збільшенням факторної ознаки результативна ознака зменшується, то такий зв’язок називається оберненим (наприклад урожайність і собівартість; собівартість і рентабельність; продуктивність і собівартість).

Залежно від кількості досліджуваних ознак розрізняють парну (просту) – аналізують зв’язок між факторною і результативною ознаками і множинну кореляцію – залежність результативної ознаки від двох і більше факторних ознак.

Головною характеристикою кореляційного зв’язку є лінія регресії.

Рівняння лінійної регресії має вигляд:ух = a0 + а1 х

де ух - теоретичні значення результативної ознаки; a0 – початок відліку, при х = 0; а1 – коефіцієнт регресії (коефіцієнт пропорційності), який показує, як змінюється ух при кожній зміні х на одиницю; х – значення факторної ознаки.

Важливим завданням кореляційного аналізу є визначення тісноти зв’язку між корелюючими величинами. Коефіцієнт кореляції обчислюють за формулою:

r = xy – x * y

σx * σy

де r – коефіцієнт кореляції; σx – середнє квадратичне відхилення факторної ознаки; σy – середнє квадратичне відхилення результативної ознаки.

Коефіцієнт кореляції коливається при прямій залежності від 0 до +1, а при зворотній – від 0 до -1. Чим ближче коефіцієнт кореляції до ±1, чим ближче коефіцієнт кореляції до 0 тим слабший зв’язок.

Формула лінійного рівняння множинної регресії має вигляд: Ух = а0 + а1х1 + а2х2 + ... + аnхn.,

де Ух – теоретичні значення результативної ознаки; а1, а2, аn – параметри рівняння; х1, х2, хn. – факторні ознаки.