Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА СТАТИСТИКА 2010_денне_МО.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
837.12 Кб
Скачать

Тема 2. Статистичне спостереження

Арифметичний контроль проводиться шляхом перерахунку групових і загальних підсумків, використовуючи графи в тому числі, з них, в середньому.

Критичний момент (дата) – Для забезпечення достовірності інформації визначають критичний момент, тобто точний час, станом на який збирається інформація. При перепису населення України критичним моментом було 00:00 з 07.12 на 08.12, який продовжувався 8 дів, тобто з врахуванням найменшої рухомості населення.

Логічний контроль полягає в співставленні відповідей на взаємопов’язані між собою питання програми спостереження (вік і рівень освіти, сімейний стан; рівень показників підприємства по зрівнянні з іншими, за минулі періоди, з максимальними і мінімальними рівнями і т.п.).

Мета спостереження – є збирання вірогідної та повної статистичної інформації про досліджувані соціально-економічні явища і процеси.

Одиниця спостереження є частиною об’єкту, від якої одержують статистичні дані (окремий громадянин, підприємство). Так, об’єктом спостереження може бути населення, сільськогосподарські підприємства, працівники господарства, а одиниця спостереження – відповідно кожна людина, родина, підприємство, працівник господарства.

Об’єкт спостереження є сукупність соціально-економічних явищ і процесів про яку необхідно зібрати необхідні відомості.

Програма спостереження – це перелік питань, на які потрібно одержати відповіді в процесі спостереження.

Статистичне спостереження – це планомірне збирання інформації про соціально-економічні явища для послідуючого їх вивчення, при цьому потрібно забезпечити повноту і точність інформації; представити в затвердженні терміни, що дозволяє оперативно аналізувати і приймати управлінські рішення.

Статистична звітність є основною формою статистичного спостереження, яку представляють всі підприємства за затвердженими формами (всього в народному господарстві близько 1000 форм).

По ряду питань, які не охоплюються звітністю, використовують спеціальні спостереження у формі переписів та ін.

Статистичний формуляр – це заздалегідь надрукований бланк, в якому у відповідному порядку записано питання програми спостереження і є вільне місце для реєстрації відповідей на запитання.

Ценз – це визначена кількісна межа певних ознак, яка є основою для віднесення певного об’єкту до досліджуваної сукупності.

Тема 3 Статистичне зведення і групування

Статистичне групування – це розподіл усієї сукупності досліджуваних суспільних явищ на типи, групи і підгрупи за будь-якою істотною ознакою для послідуючого їх вивчення.

Типологічні групування використовують для виділення соціально-економічних типів з різноякісних одиниць сукупності, щоб показати відмінність або подібність різних явищ. Наприклад, розподіл населення на соціальні групи: робітники, службовці, селяни. Різновидом типологічних групувань є класифікації.

Класифікація – це систематизований, заздалегідь встановлений поділ явищ і об’єктів на групи, класи, розряди, категорії. Наприклад, галузі народного господарства, земельних угідь, посівних площ, основних засобів, ґрунтів, добрив тощо.

Структурні групування – це такі групування, які характеризують розподіл однорідної сукупності за будь-якою ознакою, яка характеризує побудову, структуру сукупності. Наприклад, розподіл населення за статтю, віком, національністю.

Аналітичні групування – це такі групування, за допомогою яких вивчають взаємозв’язок між окремими ознаками статистичної сукупності. Суть аналітичних групувань полягає в виділенні груп для вивчення зв’язку між факторними і результативними ознаками.

Факторною називають ознаку, яка впливає на іншу і зумовлю її зміну.

Результативною називають ознаку, яка змінюється під впливом факторної ознаки.

Простим називають групування, в якому розподіл одиниць сукупності на групи здійснюють за однією ознакою.

Комбінаційним називають групування, в якому розподіл сукупності на групи здійснюється за двома і більше ознаками. При цьому сукупність одиниць спочатку поділяють на групи за однією ознакою, а потім однорідні групи поділяють на підгрупи за іншими ознаками.

По формі виразу групувальні ознаки бувають атрибутивні і кількісні.

До атрибутивних належать ті ознаки, які не мають кількісного виразу і реєструються у вигляді текстового запису. Наприклад, різновиди ґрунтів, породи тварин, марки машин, професії працівників, освіта, стать тощо.

Кількісні ознаки реєструються числом. Є ознаки, які виражаються тільки цілими числами (кількість машин, чоловіків, поголів’я) – це дискретні або неперервні ознаки.

Якщо ознаки можуть позначатись цілими і дробовими числами – це безперервні ознаки (урожайність, рівень годівлі, продуктивність).

Величину інтервалу при групуванні із застосуванням рівних інтервалів визначають за формулою: , де

і – величина інтервалу, xmax – максимальна величина групувальної ознаки; xmin – мінімальне значення групувальної ознаки; n – кількість груп.