Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА СТАТИСТИКА 2010_денне_МО.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
837.12 Кб
Скачать

Тема 12. Подання статистичних даних:

ТАБЛИЦІ, ГРАФІКИ, КАРТИ

Ключові слова теми

Статичний графік

Графічний образ

Поле графіка

Просторові орієнтири графіка

Масштабні орієнтири

Експлікація

Статистичні карти

Абсциса (вість Х)

Ордината (вість У)

Діаграми порівняння

Діаграми структурні

Діаграми динаміки

Картограми

Картодіаграми

Для кращого сприйняття і розуміння закономірностей явищ і процесів у статистиці, крім таблиць, широко використовуються графічні способи зображення статистичної інформації. Графіки широко застосовуються у найрізноманітніших видах людської діяльності. Вони органічно ввійшли до набору засобів усіх галузей наук і практики. Графіки є незамінним інструментом статистики. Студент повинен знати види і складові елементи графічного зображення статистичних даних. Вміти будувати відповідні графіки для здійснення аналітично-синтетичного мислення.

Практичні завдання

Мета: набути навики побудови основних видів графіків як ілюстративного так і аналітичного призначення.

Задача 1. Подати графічним методом матеріали розрахунку структури грошової виручки господарства за 2 роки (тема 3).

Задача 2. Зобразіть графіком Варвара зміну грошової виручки від реалізації окремих видів продукції (по варіантах).

Задача 3. Випишіть з річного звіту господарства дані про зміну врожайності і собівартості окремих видів продукції (по річних звітах).

Задача 4. Ознайомтесь з графіками статистичних збірників і періодичних видань. Відобразіть ті графіки, які, на вашу думку, впливають на психологічний стан читача, викликають зацікавленість.

Короткий словник термінів модуль 1. Метод статистики

Тема 1. Методологічні засади статистики

Галузева статистика (промислова, сільськогосподарська, транспортна і т.д.) – вивчає стан і розвиток окремих галузей народногосподарського комплексу. Так сільськогосподарська статистика вивчає кількісну сторону масових явищ, які відбуваються в сільському господарстві, у нерозривному зв’язку з їх якісною стороною.

Ознака – це властивості, характерні риси або інші особливості одиниць сукупності, на підставі яких можна зробити висновок про стан певного явища.

Ознака, яка має в межах сукупності різні значення, називається варіюючою, а коливання значень ознаки – варіацією. Склад елементів і спосіб сполучення їх характеризують структуру сукупності.

Предметом статистики є особливі ознаки стану і розвитку масових суспільних явищ. Такі показники дістали назву об’єктивних статистичних показників.

Система статистичних показників - це сукупність взаємопов’язаних і розташованих у логічній послідовності показників.

Статистика – це наука, що вивчає стан і розвиток народного господарства і соціально-економічних питань на основі використання системи показників.

Статистика – вивчає кількісну сторону масових суспільних явищ у нерозривному зв’язку з якісною стороною їх, досліджує кількісне вираження закономірностей суспільного розвитку в конкретних умовах місця і часу

Статистичний показник – це загальна істотна ознака якого не будь явища або предмету у кількісному та якісному виразі для конкретних умов місця і часу. (Наприклад, кількість населення області на початок року, виробництво валової та товарної продукції в господарстві за рік, собівартість одиниці продукції тощо).

Статистична сукупність – множина одиниць, подій або фактів, які об’єднуються однією якісною основою, але відрізняються між собою за рядом ознак.

Статистична закономірність – повторювання, послідовність в явищах, яка обумовлюється сукупністю причин і умов.

Теорія статистики – розглядає категорії статистичної науки, а також вивчає принципи і методи кількісно-якісного аналізу масових даних.