Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на право.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
570.88 Кб
Скачать

2.Поняття і види торгових патентів.

Торговий патент – це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності чи його структурного підрозділу займатися певними видами підприємницької діяльності.

Суб’єктами правовідносин, які підлягають регулюванню згідно Закону “Про патентування...”, є:фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності,юридичні особи,їх відокремлені підрозділи (філії, представництва, відділення тощо).

Дія Закону “Про патентування...” не розповсюджується на торговельну діяльність та діяльність по наданню побутових послуг:

Види торгового патенту:

  1. звичайний торговий патент.

  2. пільговий торговий патент – патент, який видається суб’єктам підприємницької діяльності, які здійснюють торгівлю виключно товарами вітчизняного виробництва вказаними у Законі “Про патентування...”: поштові марки, конверти, періодичні видання, проїзні квитки, товари народних промислів, готові лікарські засоби, вугілля, дрова, мило господарське, сірники, насіння овочевих культур та квітів і ін. У пільговому патенті обов’язково дається перелік товарів, якими здійснюється торгівля. Вартість пільгового торгового патенту 25 грн. на весь термін дії патенту.

  3. короткостроковий торговий патент – на строк від 1 до 15 днів. Його необхідно придбати для торгівлі на ярмарках, виставках-продажах та інших короткострокових заходах, пов’язаних з демонстрацією та продажем товару. Вартість короткострокового торгового патенту за один день торгівлі 10 грн.

  4. спеціальний торговий патент – державне свідоцтво, яке засвідчує право на особливий порядок оподаткування. Такий патент мають право придбати торговці, які здійснюють торговельну діяльність в одному приміщенні, будівлі або його частині, окрім ринків, при умові, що всі суб’єкти підприємницької діяльності придбають спеціальні торгові патенти. Вартість спеціального торгового патенту встановлюється органами місцевого самоврядування щорічно.

Визначення: Право оперативного управління – це засноване на праві власності іншої особи і наданому нею повноваженні право володіння, а також обмежені права користування і розпорядження майном в цілях і межах, встановлених власником.

Акцепт – це прийняття до платежу переказного векселя, виражене письмово на лицьовій стороні векселя звичайно упоперек тексту словами "акцептований" або "прийнятий до платежу", з зазначенням підпису особи, яка приймає вексель (акцептанта). З моменту акцепту зобов'язаним за векселем є акцептант. Згідно ст. 26 Положення про векселі простий підпис трасата на лицьовій стороні вважається теж прийняттям. Прийняття повинно бути безумовним, хоча воно може бути обмеженим частиною вексельної суми. Відмова трасата у прийнятті повинна бути засвідчена встановленим порядком протесту.

Договір міни – це тоді, коли між сторонами провадиться обмін одного майна на інше.

27

  1. Ст.90 ЦКУ Повне найменування юр особи повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму. Найменування установи має містити інформацію про характер її діяльності.

Суд відмовить в позові, так як з назвою не все гаразд

Білет№28