Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на право.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
570.88 Кб
Скачать

1) Річ знаходиться у власника;

2) Інша особа заважає користуванню, розпорядженню тощо цією річчю;

3) Для створення таких перешкод немає правомірних підстав (припису закону, договору між власником та іншою особою тощо).

Концерн – це статутне об'єднання п-в промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залежності від одного або групи п-в. Концерни можуть бути галузевими та багатогалузевими.

Акціонерне товариство – це господарське товариство, статутний капітал якого не може бути меншим ніж 1250 мінімальних заробітних плат і який поділено на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості. Акціонерні товариства створюються в формі публічних або приватних товариств. Основним актом законодавства, який регулює діяльність акціонерних товариства, є Закон "Про акціонерні товариства" від 17 вересня 2008 р.

Білет№29

1.Особливості правого статусу промислово-фінансової групи як різновиду об’єднання підприємств.

Відповідно до ст. 125 ГКУ промислово-фінансова група є об'єднанням, яке створюється за рішенням Кабінету Міністрів України на певний строк з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва і структурної перебудови економіки України, включаючи програми згідно з міжнародними договорами України, а також з метою виробництва кінцевої продукції.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про промислово-фінансові групи в Україні» промислово-фінансова група (ПФГ) - об'єднання, до якого можуть входити промислові підприємства, сільськогосподарські підприємства, банки, наукові і проектні установи, інші установи та організації всіх форм власності, що мають на меті отримання прибутку, та яке створюється за рішенням Уряду України на певний термін з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва і структурної перебудови економіки України, включаючи програми згідно з міждержавними договорами, а також виробництва кінцевої продукції.

До складу промислово-фінансової групи можуть входити промислові та інші підприємства, наукові і проектні установи, інші установи і організації усіх форм власності. У складі промислово-фінансової групи визначається головне підприємство, яке має виключне право діяти від імені промислово-фінансової групи як учасника господарських відносин.

Промислово-фінансова група не є юридичною особою і не підлягає державній реєстрації як суб'єкт господарювання.

2.Наслідки визнання боржника банкрутом та особливості ліквідаційної процедури боржника.

З дня прийняття рішення про визнання боржника банкрутом і початку ліквідаційної процедури: ПД боржника завершується закінченням технологічного циклу виготовлення продукції у разі можливого її продажу, припиняється нарахування неустойки. процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованостей, відомості про фінансове становище банкрута перестають становити таємницю, скасовується арешт на майно боржника. Накладення нових арештів забороняється. З дня прийняття судом рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження майном. Не дозволяється опублікування або розголошення іншим чином відомостей про визнання боржника банкрутом до постанови суду про прийняття цього рішення.

З дня винесення госп. судом рішення про визнання боржника банкрутом відкривається ліквідаційне провадження:

- ПД боржника завершується закінченням технологічного циклу виготовлення продукції у разі можливого її продажу.

- припиняється нарахування неустойки. процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованостей.

- відомості про фінансове становище банкрута перестають становити таємницю.

- скасовується арешт на майно боржника.

- вимоги за зобов’язаннями, що виникли в результаті проведення процедури банкрутства, можуть пред’являтись тільки в межах ліквідаційної процедури.

- виконання зобов’язань здійснюються у порядку, передбаченому законом.

Ліквідаційну процедуру здійснює ліквідатор – фізична особа, яка відповідно до рішення госп. суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення визнаних судом кредиторів у встановленому порядку.

Визначення: Реорганізація підприємства – це припинення діяльності підприємства шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення з наступним переходом до новостворених підприємств усіх майнових прав та обов'язків колишнього підприємства.

Уступка вимоги – це заміна кредитора у зобов‘язанні. Вона відбувається у формі цесії (укладення нового договору між боржником і новим кредитором). Згоди боржника на уступку вимоги не вимагається. Якщо попередній кредитор вчасно не повідомив боржника про появу нового кредитора, і боржник виконав зобов‘язання попередньому кредитору, то вважається, що він виконав зобов‘язання належному кредитору.

Товариство з додатковою відповідальністю – це товариство, статутний фонд якого поділено на частки визначених установчими документами розмірів. Учасники такого товариства відповідають за його боргами своїми внесками до статутного фонду, а за недостатністю цих сум - додатково належним їм майном в однаковому для всіх учасників кратному розмірі до внеску кожного учасника.

#29

1ліквідація проводиться за рішенням підприємств-учасників, а ліквідація комунального об’єднання – за рішенням органу, що прийняв рішення про утворення.

2 з моменту виключення його з державного рестру.

3суд відхилить позов, адже скасував об’єднання той орган, що створив, а саме він має право на прийняття такого рішення.

Білет№30

1.Загальна характеристика патентування окремих видів підприємницької діяльності.

Торговий патент – це державне свідоцтво, що засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності чи його структурного підрозділу займатися зазначеним в цьому Законі видами підприємницької діяльності. Торговий патент не засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності на інтелектуальну власність. Торговий патент містить такі реквізити: номер торгового патенту, найменування власника торгового патенту, вид підприємницької діяльності, назва виду побутових послуг чи послуг у сфері грального бізнесу, місце реєстрації громадянина як суб’єкта підприємницької діяльності чи місцезнаходження юридичної особи, для транспортних засобів – зазначення «виїзна торгівля», термін дії торгового патенту, місцезнаходження державного податкового органу, що видав торговий патент, відмітка про сплату за торговий патент. Форма торгового патенту та порядок його заповнення встановлюються центральним податковим органом України. Патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється СПД або їх структурними підрозділами у пунктах продажу товарів. Вартість торгового патенту за календарний місяць встановлюється в межах таких граничних рівнів: на території міста Києва, обласних центрів – від 60 до 320; на території міста Севастополя, міст обласного підпорядкування (крім обласних центрів) та районних центрів – від 30 до 160; на території інших населених пунктів – до 80 гривень. Термін дії патенту на здійснення торговельної діяльності становить 12 календарних місяців. Термін дії короткострокового торговельного патенту становить 1-15 днів. Вартість короткострокового торгового патенту за один день складає 10 гривень.

Без торгового патенту СПД здійснюють підприємницьку діяльність з використанням таких видів товарів вітчизняного виробництва: хліб, борошно пшеничне та житнє, сіль, цукор, олія соняшникова та кукурудзяна, молоко, морозиво, безалкогольні напої, яловичина, свинина, картопля плодоовочева продукція тощо.